Kiepska instrukcja i uszkodzenie zakupionego urządzenia

• Autor wątku Autor wątku poldi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poldi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Kupiłem tracker gps na allegro. Do urządzenia trzeba włożyć kartę gsm. Instrukcja, specyfikacja nie określała jaką kartę użyć i jak ją zainstalować, nie było żadnej sugestii nawet najmniejszego piktogramu. Włożyłem kartę mikro sim zamiast karty pełnych rozmiarów. Karta weszła gleboko w slot i nie da się jej wyciągnąć. Czy mogę się domagać naprawy gwarancyjnej w tej sytuacji?

Naprawa gwarancyjna jest wykonywana w przypadkach i na zasadach opisanych w karcie gwarancyjnej. Przeczytasz to się dowiesz.

Nie dostałem karty gwarancyjnej. Jest tylko instrukcja w języku angielskim i paragon.
Być może na zasadach reklamacji da się mój problem rozwiązać, nie wiem. Chodzi mi o to czy mam prawo domagać się od sprzedawcy/producenta naprawy usterki, która jak oceniam nie powstała wyłącznie z mojej winy a przede wszystkim z braku rzetelnej informacji.

Ostatnia edycja:
Skoro nie dostałeś karty gwarancyjnej, można domniemywać iż na produkt nie udzielono gwarancji.
Sprzedawca powinien dołączyć instrukcję w języku polskim, ewentualnie jeśli możliwe jest przedstawienie sposobu użytkowania produktu za pomocą zrozumiałych symboli graficznych - dopuszcza się również taką opcję.

Brak instrukcji obsługi kwalifikuje się jako wada towaru, skorzystaj z rękojmi.

Przecież karta mikro sim to ok. 1/3 normalnej karty, jak można pomylić skoro gniazdo ma zupełnie inną szerokość? Moim zdaniem to nie kwalifikuje się do jakiejkolwiek wady towaru. Tak jakbyś oczekiwał w instrukcji obsługi pojazdu informacji, że wsiada się drzwiami, a nie oknem, a za utknięcie w oknie obwiniał sprzedawcę. Nie polecam też samodzielnej naprawy, uszkodzisz gniazdo ciągnąc kartę na siłę. Ale w byle jakim serwisie gsm wyciągną Ci ją za jakieś 10 zł.

Gniazdo urządzenia ma szerokość 15 mm. Próbowałem włożyć kartę rozmiarów 25x15, krótszym bokiem ale wchodziła tylko do połowy, coś blokowało. Wyłamałem wiec kartę tak, że miała już rozmiar 15x12 (czyli rozmiar mikro sim) i włożyłem ją dłuższym bokiem, idealnie pasowała na wejściu tyle że tym razem wpadła za głęboko.

Ostatnia edycja:
Powrót