Kiepski transfer internetu

• Autor wątku Autor wątku Roman2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roman2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam!
Jestem nowy na tym forum i mam pytanie.
Posiadam internet kablowy o szybkości "niby" 2Mb. Chodzi tak wolno, że szkoda gadać. Upload wynosi max. 9 Kb/s. Na stronie dostawcy jest mnóstwo uwag na ten temat a pomimo tego on nie stara się nic z tym zrobić. Za usługę 2Mb płacę 45 zł. W miejscu w którym mieszkałem poprzednio płaciłem 32 zł za 6Mb transferu. Internet hulał jak należy pomimo starego sprzętu jaki posiadałem. jak taką sprawę załatwić żeby zmusić dostawcę do poprawy jakości przesyłu. Bo ten jest beznadziejny. Pozdrawiam i proszę o rady

Ja mam bardzo podobny problem z tym że z internetem blueconnect. Pytałam w sieci i kazano mi dokupić antenę która nie koniecznie rozwiąże problem. ;) (ja za swój płacę 49zł)

Witajcie,

w takich sytuacjach podstawą jest złożenie pisemnej reklamacji do operatora telekomunikacyjnego. Szczegóły, jak złożyć prawidłowo taką reklamację znajdziecie na stronie Urzędu Komunikacji Elektronicznej http://www.uke.gov.pl - opcja 'Poradnik'. Reklamację trzeba złożyć najlepiej osobiście za potwierdzeniem przyjęcia na kopii lub wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, Operator ma 30 dni na ustosunkowanie się do reklamacji, jeśli nie odpowie, uznaje się, że reklamację przyjął. Można też uzyskać bezpłatną i fachową poradę (włącznie z napisaniem reklamacji) u najbliższego Rzecznika Konsumentów Za niedotrzymanie warunków świadczenia usługi można występować o odszkodowanie.

Ale, pamiętajcie o jednym. Zwykle umowy o dostęp do Internetu są tak formułowane, że w zasadzie nie gwarantują abonentowi niczego. Bo owe '2Mbit/s' to tak na prawdę nie jest gwarancja szybkości pobierania z Internetu, a szybkość łącza do serwera operatora. Przeczytajcie swoje umowy. Tym niemniej z reklamacją można wystąpić, a jeśli nie uwzględnią, to można złożyć skargę w UKE, wchodzić w spór sądowy lub poszukać nowego operatora...

@ Roman2001: dziwne, w kablówkach Internet z reguły działa dobrze. A co to za operator?

@ Dorota T: Dokupienie anteny (o ile modem ma taką możliwość - sprawdź przedtem!) może poprawić problem, jeśli to kwestia słabego zasięgu. Inaczej, to może być problem stacji bazowej...

Z zasięgiem bywa różnie ale czy jest dobry czy słaby z internetem jest tak samo ;) (Co oznacza "problem stacji bazowej? ;) )

Mała szasa na wyegzekwowanie czegokolwiek w obu przypadkach, Na 100% umowy okreslają tylko transfer maksymalny a nie minimalny ( tzw. CIR ). Za łącza z gwarantowanymi predkościami płaci się zasadniczo inne pieniądze.Pozostaje tylko wybranie innego operatora.
Nawiasem mówiąc reklamy: blueconnect, iplus i orange są wyjątkowo oszukańcze. Szanse na uzyskanie reklamowanych transferów są mniej więcej takie jak trafienie 6tki w totka. - co wynika ze struktury sieci GSM i zasady działania.

Ostatnia edycja:
PC-NET w Lubsku (lubuskie) niejaki Artur Żółkiewicz

pamietajcie, ze transfer w max predkosci jest gwarantowany do najblizszego routera brzegowego w sieci innymi slowy to predkosc z jaka pobiera dane komputer ze swojej bramy internetowej, dalej predkosc transmisji jest uzaleznona od wielu czynnikow.
na stronach dostawcow netu czasem znajduje sie dzial w ktorym mozna sprawdzic szybkosc transferu ;)

Dorota T napisał:
Z zasięgiem bywa różnie ale czy jest dobry czy słaby z internetem jest tak samo ;) (Co oznacza "problem stacji bazowej? ;) )
dokładnie wszystko :) zakłócenia zewnętrzne, wszelkiego typu awarie, przeciążenie ilością transferu użytkowników, działaniem obsługi ograniczającej transfery, etc, etc...

No to ok, to pytanie z innej beczki. Obecnie jestem abonentem Orange freedom pro na próbę (1 miesiąc). I puki co jestem bardzo zadowolony, co będzie jeśli podpiszę umowę na dwa lata i w tym momencie internet nie miłosiernie zwolni? Mam prawo złożyć reklamację pomimo że na umowie jest faktycznie napisane "do 3mB" ?

Będziesz miał prawo złozyć reklamację a oni to zgodnie z umową oleją.

Cugar napisał:
No to ok, to pytanie z innej beczki. Obecnie jestem abonentem Orange freedom pro na próbę (1 miesiąc). I puki co jestem bardzo zadowolony, co będzie jeśli podpiszę umowę na dwa lata i w tym momencie internet nie miłosiernie zwolni? Mam prawo złożyć reklamację pomimo że na umowie jest faktycznie napisane "do 3mB" ?

Freedom Pro chodzi w innej technologii mianowicie CDMA. Wykorzystuje inną częstotliwość - stare NMT, więc nie powinno być spadków prędkości aż tak drastycznych jak w przypadku technologii 3G/3G+/WCDMA gdzie pierwszeństwo mają klienci prowadzący rozmowy a potem pakietowa transmisja danych. Poza tym podpisując umowę chyba była sprawdzana lokalizacja i na niej teoretycznie starają sie gwarantować działanie usługi. Jednak gdybyś przeprowadził się a w nowej lokalizacji nie będzie tak dobrze działać to reklamacja nic nie da. Nie wiem jak na dzień dzisiejszy ale planowane było, że w późniejszym czasie modem będzie mógł się przełączać między poszczególnymi systemami.

Przeprowadzać się nie mam zamiaru, więc mam nadzieję że taka sytuacja nigdy nie nastąpi. Faktycznie korzystam z CDMA, i tak była lokalizacja sprawdzana, ba nawet pani z orange do mnie przyjechała osobiście i sprawdzała. Jednak ciągle mnie nurtuje dlaczego polskie prawo zezwala na umowę "do". Przecież do 3 mb tzn że mogą mi puścić internet nawet 1kb/s i powiedzą: "Panie, masz pan do 3 mB/s ? to co się pan rzucasz? ", i będę musiał płacić 49 zł, więc gdzie tu logika? :rolleyes:

Proponuję znaleźć jakieś archiwalne cenniki i porównać ceny np Neostrady, którą mogli mieć na początku nieliczni, z prędkością 128 kb i każdy się cieszył, że wymiata za 800 zł podłączenia. To wcale nie było tak dawno. Ludzie cieszyli się już z wdzwanianego ISDN-a. Ceny ida w dół, technologia w górę. Jeśli ta druga na to pozwoli, to z czasem pewnie i zapisy w umowach się zmienią. I to jest logika.

Cugar - dlatego pisza DO bo to jest gorna, graniczna wartosc ;)
wytlumacze bardziej obrazowo ;) internet to jak siec drog na calym swiecie, zalozmy ze masz garaz z samodzielnym wjazdem na droge ogolnie dostepna. z garazu do tego wyjazdu mozesz wyjechac np. 100km/h a pozniej musisz jechac z taka predkoscia na jaka pozwalaja lokalne warunki drogowe w danym miejscu, raz bedzie to pusta autostrada a raz skrzyzowanie z czerwonym swiatlem ;)
jesli chcesz miec CIR- taki wydzielony pas ruchu tylko dla siebie ;) to za niego musisz specjalnie zaplacic ale ten pas bedzie dzialal tylko z punktu a do punktu b , ustawionych na stale.

Dziękuję za odpowiedzi. No już teraz bardziej rozumiem (nurek,bastek :ok: ). Po prostu jestem w tak niedogodnej sytuacji z internetem że nie mam kabli od tp i nie będę miał bo tp nie podciągnie 4 km kabla tylko dla mnie (warunki mieszkalne trochę na odludziu), a już jedną wojnę stoczyłem z dostawcą w czym z resztą pomogło mi to forum (chris :ok: ), i nie chciałbym jej toczyć drugi raz :D .

Ostatnia edycja:
tak wygląda mój pomiar prędkości

na każdej stronie z pomiarem wychodzi to samo.

Ostatnia edycja:
sry ale się machnąłem i nie tu zamieściłem posta może go ktoś usunąć???

Powrót