Kierowca pojazdu ciężarowego - czas pracy

• Autor wątku Autor wątku Lukka83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukka83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Pracuję jako kierowca ciężarówki kat.C class 2 w Wielkiej Brytanii od 3,5 roku.
Czas pracy określony przez prawo w Anglii to max 10 h dziennie ,dwa razy w tygodniu nie przekraczając 90 h w okresie dwóch tygodni z założeniem, że maksymalny czas pracy w tygodniu to 56 h.

Pracuję na umowę o pracę na czas nieokreślony - 42,5 h w tygodniu.

Interesuję mnie interpretacja prawna niżej wymienionej nieścisłości.

- czy rozładunek i załadunek towarów u klienta ( poza kabiną kierowcy - praca fizyczna ) wlicza się do czasu pracy kierowcy ( 10h dziennie + 1,5 h przerwy ( 2 x 45 minut ) )

- czy praca kierowcy to moment startu tarczki do momentu końca pracy - wyjęcia tarczki z tachografu.

Firma nie robi z tego problemu - nawet przy pracy powyżej 12 h. :!:

Interesuję mnie czy jest możliwość konstrukcji kontraktu przez pracodawcę (płaca miesięczna) ,żeby takowe wymogi prawa "omijać".

Manager transportu mówi, że według prawa angielskiego, mogę pracować
15 h dziennie.

Ostatni problem - jakie luki, niedociągnięcia, prawne posiada kodeks pracy dla kierowców w Wielkiej Brytanii.

Dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Cześć. Po pierwsze czas pracy w zawodzie kierowcy to max 15 godzin ale czas jazdy nie morze przekroczyć 9 godzin. Dopuszcza się zwiększenie do 10godzin dwa razy w tygodniu. Musisz się troszkę douczycz o czasach pracy i jazdy bo jak cię VOSA sprawdzi i będziesz miał przekroczenia (zwłaszcza jazdy) to mogą ci odebrać prawko.

Pracuje ile się da tylko, że 15 h to przesada.Po 12 h jest bardzo ciężko.Poza tym klientów dużo i to jest twarde nadwozie. Nie muszę się uczyć,bo robię 2000 km tyg. poza tym, chłopaki z Vos 'y znają firmę i rozumieją, że to jest nie dociągniecie prawne. Pomyśl - tyrasz 15 h dziennie + 1,5 h przerwy. E-mail : LUKASZJURYS@O2.CO.UK.
:beer:

Dzień dobry,
Proszę o zapoznanie się z poniższym czasem pracy i wydanie odpowiedzi na następujące pytania :
1. Czy należy się odbiór godzin z pierwszego tygodnia pracy?Jeśli tak to kiedy?
2. Czy całość jest zgodna z przepisami o czasie pracy kierowców?
3. Czy tygodniowe przerwy są poprawne?
Pragnę zaznaczyć, że czas jazdy w czasie wykonywanej pracy jest poprawny i na jednego kierowcę nie przekracza 8 godzin a przerwa wynosi powyżej 45 minut.
Proszę przyjąć przykład dziennej pracy kierowcy : 4 godziny jazdy 45 minut przerwy (lub więcej) 4 godziny jazdy. - w podanym przykładzie nie występuje inna praca niż jazda.
Jeśli widzą Państwo jakieś niezgodności bardzo proszę o wskazanie ich i wyjaśnienie.

Przykład ten dotyczy pracy załogi dwuosobowej z zaznaczeniem, że część tygodnia kierowcy jeżdżą razem (jeden pojazd) a część tygodnia jeżdżą osobno (dwa pojazdy).

Tydzień 1

Tarcza pierwsza - od niedziela 18:00 do poniedziałek 6:00 (dwa pojazdy/dwóch kierowców)

Tarcza druga - od poniedziałek 18:00 do wtorek 14:00 (jeden pojazd/dwóch kierowców)

Tarcza trzecia - od środa 18:00 do czwartek 14:00 (jeden pojazd/dwóch kierowców)

Tarcza czwarta - od piątek 18:00 do sobota 14:00 (jeden pojazd/dwóch kierowców)

Rozpoczęcie przerwy tygodniowej sobota 14:00 do niedziela 18:00 (minimum 24 godziny)

Tydzień 2

Tarcza pierwsza - od niedziela 18:00 do poniedziałek 6:00 (dwa pojazdy/dwóch kierowców)

Tarcza druga - od poniedziałek 18:00 do wtorek 6:00 (dwa pojazdy/dwóch kierowców)

Tarcza trzecia - od wtorek 18:00 do środa 14:00 (jeden pojazd/dwóch kierowców)

Tarcza czwarta - od czwartek 18:00 do piątek 14:00 (jeden pojazd/dwóch kierowców)

Rozpoczęcie przerwy tygodniowej piątek 14:00 do niedziela 18:00 - patrz tydzień 1 - (minimum 45 godzin)

UWAGA
Po przerwie 45 godzin następuje ponowne rozpoczęcie powyższego cyklu.
Przerwy dzienne i dobowe, po zakończeniu pracy odbywają się w miejscu zamieszkania kierowcy.

Po zasięgnięciu informacji w oddziale ITD o rozpoczęciu tygodnia pracy przyjąłem każdy rozpoczynający się tydzień pracy od niedzieli od godziny 18:00.

Z góry dziękuję za wydanie opinii.

@skrzynka pocztowa1
piszesz o ITD więc zakładam, że pytasz o przepisy obowiązujące w Polsce

Aby odpowiedzieć na pytanie 2 potrzebna jest dokładna informacja o czasach prowadzenia pojazdu, innej pracy, dyspozycyjności. Jeżeli prześlesz mi skany wykresówek (po usunięciu danych identyfikacyjnych) to mogę sprawdzić i odpowiedzieć. (adres wysyłam wiadomością prywatną)

Jeśli chodzi o pytanie 3 to na pierwszy rzut oka odpoczynki tygodniowe wyglądają na prawidłowe, z małym zastrzeżeniem. Skrócenie odpoczynku tygodniowego w pierwszym tygodniu musi zostać zrekompensowane. Czas o jaki odpoczynek został skrócony (czyli te godziny, których brakuje do 45 - w Twoim przypadku 17 godzin) musi zostać dołączony do innego odpoczynku trwającego przynajmniej 9 godzin. Czas do zrealizowania kompensaty upływa z końcem trzeciego tygodnia następującego po tygodniu, w którym dokonano skrócenia. Jeżeli piszesz, że po drugim tygodniu rozpoczynasz taki sam cykl, to nie ma miejsca na odbiór rekompensaty za skrócenie odpoczynku tygodniowego z tygodnia pierwszego.

na pytanie 1 dotyczące ewidencji czasu pracy mogę odpowiedzieć po analizie zapisów na wykresówkach i porównaniu ich z obowiązującym Cię grafikiem (jeśli w ogóle Twój pracodawca opracował dla Ciebie grafik pracy)

Ostatnia edycja:
WITAM JESTEM kierowca tira w Angli moje pytania.czy pracodawca moze zadac odemnie przedluzenia czasu pracy ponad 13 godzi.Czy firma moz\e nakazac mi skrocenie przerwy.Czas jazdy powyzej 9 godzin.z powazaniem Andrzej:mad:

Zachecam do lektory przepisow AETR.
Prawidlowo powinno sie pracowac aby praca i odpoczynek zamknely sie w 24h. Jesli nawet przekroczysz czas pracy np. 15 H to i tak bedzie zaliczony odpoczynek 9H,gdyz tylko 9 h brakuje do zamkniecia doby 24h.
Pracy 15h max 3 razy w tygodniu nie wolno przekraczac gdyz wyskoczy na dniach blad na karcie,nieprawidlowy odpoczynek dzienny.
Jak cos to pytac o szczegoly jak cos nie zrozumiale.

Powrót