L
Lukka83
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam.
Pracuję jako kierowca ciężarówki kat.C class 2 w Wielkiej Brytanii od 3,5 roku.
Czas pracy określony przez prawo w Anglii to max 10 h dziennie ,dwa razy w tygodniu nie przekraczając 90 h w okresie dwóch tygodni z założeniem, że maksymalny czas pracy w tygodniu to 56 h.
Pracuję na umowę o pracę na czas nieokreślony - 42,5 h w tygodniu.
Interesuję mnie interpretacja prawna niżej wymienionej nieścisłości.
- czy rozładunek i załadunek towarów u klienta ( poza kabiną kierowcy - praca fizyczna ) wlicza się do czasu pracy kierowcy ( 10h dziennie + 1,5 h przerwy ( 2 x 45 minut ) )
- czy praca kierowcy to moment startu tarczki do momentu końca pracy - wyjęcia tarczki z tachografu.
Firma nie robi z tego problemu - nawet przy pracy powyżej 12 h. :!:
Interesuję mnie czy jest możliwość konstrukcji kontraktu przez pracodawcę (płaca miesięczna) ,żeby takowe wymogi prawa "omijać".
Manager transportu mówi, że według prawa angielskiego, mogę pracować
15 h dziennie.
Ostatni problem - jakie luki, niedociągnięcia, prawne posiada kodeks pracy dla kierowców w Wielkiej Brytanii.
Dziękuję za pomoc.
Pracuję jako kierowca ciężarówki kat.C class 2 w Wielkiej Brytanii od 3,5 roku.
Czas pracy określony przez prawo w Anglii to max 10 h dziennie ,dwa razy w tygodniu nie przekraczając 90 h w okresie dwóch tygodni z założeniem, że maksymalny czas pracy w tygodniu to 56 h.
Pracuję na umowę o pracę na czas nieokreślony - 42,5 h w tygodniu.
Interesuję mnie interpretacja prawna niżej wymienionej nieścisłości.
- czy rozładunek i załadunek towarów u klienta ( poza kabiną kierowcy - praca fizyczna ) wlicza się do czasu pracy kierowcy ( 10h dziennie + 1,5 h przerwy ( 2 x 45 minut ) )
- czy praca kierowcy to moment startu tarczki do momentu końca pracy - wyjęcia tarczki z tachografu.
Firma nie robi z tego problemu - nawet przy pracy powyżej 12 h. :!:
Interesuję mnie czy jest możliwość konstrukcji kontraktu przez pracodawcę (płaca miesięczna) ,żeby takowe wymogi prawa "omijać".
Manager transportu mówi, że według prawa angielskiego, mogę pracować
15 h dziennie.
Ostatni problem - jakie luki, niedociągnięcia, prawne posiada kodeks pracy dla kierowców w Wielkiej Brytanii.
Dziękuję za pomoc.
Ostatnia edycja: