Kierownicze stanowisko w urzędzie panstwowym a stanowiska wójta lub burmistrza

• Autor wątku Autor wątku rubbermaid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rubbermaid

rubbermaid

Stały bywalec
Odpowiedzi
5 134
Janusz M. wyśmiał zuuzkę za porównanie swojego stanowiska z urzędem wójta lub burmistrza i ta niestety skasowała konto.
Ale co taki zootechnik może wiedzieć o prawie?
Powinien się zapoznać z tym:
Przepis prawny:
Prawo o aktach stanu cywilnego.
Art. 6. 1. Czynności z zakresu rejestracji stanu cywilnego dokonuje kierownik urzędu stanu cywilnego lub jego zastępca (zastępcy).
2. Kierownikiem urzędu stanu cywilnego jest wójt lub burmistrz (prezydent).
3. Rada gminy może powołać innego kierownika urzędu stanu cywilnego i jego zastępcę (zastępców).

Wg mnie powinien teraz grzecznie napisać maila i poprosić ja o powrót na forum w roli eksperta, których tu brakuje.

Ostatnia edycja:
Ale wedle mnie ten przepis niczego konkretnego nie dowodzi. ( w tym sporze)
Może być inna osoba co nie znaczy że nabywa wszystkie uprawnienia wójta czy burmistrza z samego tylko piastowania tego stanowiska.
Tak ja to odbieram.

Proszę nie dublować wątków.

rubbermaid napisał:
Janusz M. wyśmiał zuuzkę za porównanie swojego stanowiska z urzędem wójta lub burmistrza i ta niestety skasowała konto.
A ten związek przyczynowo - skutkowy skąd Pan wysnuł?

eksperta, których tu brakuje.
Powinien Pan zatem wysłać maila do każdego eksperta z tego forum i go przeprosić.

Kerimus napisał:
Ale wedle mnie ten przepis niczego konkretnego nie dowodzi. ( w tym sporze)
Może być inna osoba co nie znaczy że nabywa wszystkie uprawnienia wójta czy burmistrza z samego tylko piastowania tego stanowiska.
Tak ja to odbieram.
Chodzi o problem godności piastowanego urzędu. Jeśli komuś powierza się choćby część takich kompetencji to automatycznie zaczyna go obowiązywać art 24 ust 2 pkt 6 ustawy o pracownikach samorządowych.

Bartata napisał:
A ten związek przyczynowo - skutkowy skąd Pan wysnuł?
Nie wiem skąd Pan wysnuł, ze ja wysnułem? Ja stwierdziłem następstwo faktów używając koniunkcji, nie implikacji.

Bartata napisał:
Powinien Pan zatem wysłać maila do każdego eksperta z tego forum i go przeprosić.
Chyba bardziej do ekspertów spoza forum i nie (prze)prosić tylko (za)prosić.

Ostatnia edycja:
rubbermaid
Mezczyzna.gif
- Od kiedy to ustawa o aktach stanu cywilnego nadaje kierownikowi USC wszystkie uprawnienia wójta/burmistrza? W którym miejscu?

Zadania kierownika urzędu stanu cywilnego to przede wszystkim sporządzanie aktów stanu cywilnego oraz prowadzenie ksiąg stanu cywilnego. Ponadto, wśród licznych zadań kierownika można wymienić:
• rejestrację urodzin, małżeństw oraz zgonów i innych zdarzeń mających wpływ na zmianę stanu cywilnego osób;
• sporządzanie i wydawanie odpisów aktów stanu cywilnego oraz zaświadczeń;
• przyjmowanie różnego rodzaju oświadczeń (np. o zawarciu małżeństwa – udzielanie ślubów cywilnych, uznaniu dziecka, powrotu małżonka rozwiedzionego do nazwiska noszonego przed ślubem).

Natomiast o zadaniach i uprawnieniach wójta proszę sobie poczytać.

Dodam jeszcze, że byłem niegdyś kierownikiem USC.

Janusz M. napisał:
rubbermaid
Mezczyzna.gif
- Od kiedy to ustawa o aktach stanu cywilnego nadaje kierownikowi USC wszystkie uprawnienia wójta/burmistrza? W którym miejscu?
Kto mówi o wszystkich uprawnieniach?
zuuzkaa napisała
jestem pracownikiem samorządowym zajmującym kierownicze stanowisko ( w zakresie tego stanowiska mam identycznie uprawnienia co Prezydent/Burmistrz/Wójt).
skwitowanie tego
Śmiem wątpić w te Pani uprawnienia i predyspozycje do zajmowania kierowniczych stanowisk.
Świadczy o tym Pani post.
było nie tyle prostackie i grubiańskie, co przynajmniej nieprzemyślane i nielicujące z powagą piastowanego stanowiska administratora, a z pewnością, w ocenie moralnej, nadużyciem uprawnień.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót