Kilka informacji, self employment

• Autor wątku Autor wątku migotka1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
migotka1

migotka1

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam Wszystkich Serdecznie :)
Potrzebuję troszeczkę informacji na temat self employment. Rejestrowałam się online 14.04.2010 w formularzu zaznaczyłam że rozpoczynam 05.04.2010 i ponoć do dwóch tygodni miało przyjść jakieś dokumenty potwierdzające moją rejestracje? jednak do dnia dzisiejszego nic nie przyszło ? co powinnam zrobić w tej sytuacji ? może jeszcze czekać ? rejestrowałam się jako osoba świadcząca usługi transportowe.

Następne pytanie to jak mam opłacać składki ? Niby firma istnieje od 05.04.2010 i chyba powinnam jakoś opłacać te składki, więc proszę o info jak to się robi ? i jeszcze pytanko jak wystawiać faktury ? i czy mogę wystawiać faktury nie posiadając jeszcze tych dokumentów ? poproszę o jakiś wzór faktury. Bardzo dziękuję za informację i miłego weekendu życzę ;)

Powinnas dostac list z UTR number - czesto tak jest jak tos rejestruje sue online, ze list przychodzi po dlugim okresie badz nie przychodzi wcale - moja rada idz osobiscie, badz zadzwon do nich.

Czy wyrobilas sobie NIN ? Jezeli nie to musisz zrobic to w pierwszej kolejnosci aby moc oplacac skladki. Jesli tak to musisz poczekac na list od nich wysylaja je wraz z kwitkiem do zaplaty co 3 miesiace.

Dzięki Eliss za info :)
Tak NIN mam i jeszcze mam pytanko bo poczekam jeszcze z tydzień, może przyjdą papiery, ale czy mogę wystawiać faktury ? i jak ? czy mogę prosić o jakiś wzór ? i jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem vana ? przyznam że korzystam w sumie przy okazji z vana i chciałam zmienić insurance właśnie jak już przyjdzie ten list z UTR number, czy może powinnam szybciej zmienić insurance vana i zmienić na firmę ?
Sorki za banalne pytania, ale są to moje początki :)

Oczywiscie,ze mozesz wystawiac rachunki powiem wiecej powinnas wystawiac rachunki :) Forma rachunku zalezy od Ciebie mozesz sobie sama go przygotowac lub mozesz kupic gotowe druczki tzw. Invoice book - Nie potrzebny Ci UTR aby zmienic ubezpieczenie pojazdu.

I wszystko jasne :) Dzięki Eliss , no... ale korzystając już z okazji mam dalsze pytanka.
Wczoraj przeszukałam chyba całe google w poszukiwaniu wzoru faktury, znalazłam parę gotowych wzorów ale wszystkie zrobione bardziej pod kątem sprzedaży i nie wiem dokładnie jak przygotować swoją fakturę ? co powinno dokładnie na niej się znajdować ? powiedzmy świadczę komuś usługę transportową z pkt A do pkt B naliczam stawkę godzinową, bądź np. za przejechaną trasę, i rachunek wynosi 80 gpb powiedźmy razem z vat, a jeśli rachunek wynosi 80gbp + vat to ile vatu naliczać ? Hmm... chyba to już będzie wszystko w tym temacie ? czy może jeszcze powinnam o czymś wiedzieć świadcząc takie usługi ?

- dane Twojej firmy ( adres, jej nazwa )
- dane zleceniodawcy ( wystarczy imie nazwisko badz nazaw firmy
- data wystawienia rachunku
- rodzaj wykonanej uslugi
- suma uslugi

to wszystko - to jak bedzie wygladal sam invoice naprawde zalezy od Ciebie. Ja swoje mam zrobione w Excel- u z logo firmy.

Właśnie takie gotowe szablony pod OpenOffice znalazłam i już sobie przerobiłam :)
Dzięki i pozdrawiam :)

Witam! w Anglii założyłam firmę ale teraz muszę opuścić kraj(problemy rodzinne) ,bardzo chcę zlikwidować tą firmę ale nie mam żadnego papieru,numeru itd ponieważ to wszystko zostało na mieszkaniu do którego ja nie mogę wrócić a podatki będą rosły.Bardzo proszę o pomoc.

ale chyba posiadasz swoj UTR No. ?

Witam! Właśnie o to chodzi że ja nie mam dostępu do tych dokumentów,zostały one na mieszkaniu które musiałam opuścić w trybie natychmiastowym i nie mam tam powrotu.Zlikwidowała już benefity ,taxy ale teraz tylko firma.Boję się że ktoś może to wykorzystać przeciwko mnie.Proszę o pomoc.

Idz do HM & Customs podaj swoje dane a oni powiedza Ci jaki masz UTR i po krzyku - Nawet jak opuszczasz mieszkanie w trybie natychmiastowym jak to napisales to tym bardziej nalezalo zabrac dokumenty!

wiesz ale teraz jest problem bo ja już jestem w polsce a z mieszkania uciekałam z dziećmi przed mężem,który wszystkie dokumenty,wydruki z kąta trzymał z dala ode mnie .Ja nie mam nikogo w UK żebym mogła zwrócić się o pomoc,nawet jeżeli chodzi o jeden dzień pobytu,byliśmy tam u jego rodziny a jego rodzina to jak mafia;) a nie wspomniałam że mój mąż jest romem.

Ellis chcę Ci bardzo podziękować za pomoc! To jest dla mnie bardzo ważne.:roza: DZIĘKUJĘ

Chciałbym dopytac o selfempoyer i wystawianie rachunków, ale nie VAT, zwykły za wykonanie usługi. Czy taki rachunek mogę wypisać wstecz tzn podliczyc wszystkie wykonane usługi dla jednego klienta i po pół roku wystawić mu rachunek za nie, żeby nie robić tego co miesiąc?

Jeszcze jedno jak jestem self-emoyer i posiadam jedno konto to mam wystawiac rachunki za usłiugę a co z prywatnymi wływami jak ktos mi przeleje za sprzedaz czegos na ebuy albo rodzina, musze to wykazac w jakiś sposób?

Pozdrawiam

Powrót