Kilka kłopotów na raz...

• Autor wątku Autor wątku Cromwelll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cromwelll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam . Planuję otworzyć mały zakład produkcyjny, właściwie firmę rodzinną. Lokal na produkcję to warsztat mojego Ojca na działce.
I teraz pytania /Problemy :)

1) Czy mogę wynająć od ojca warsztat na działce na której budowa domu jest nie ukończona (warsztat należy do budowy , czyli całość nie została oddana do użytkowania.)

2) Jeśli tak to czy może być to symboliczna kwota 1zł za wynajem .

3) Jeżeli nie mogę wynając domu i warsztatu w ich stanie obecnym, to czy mogę na adres mieszkania założyć firmę , a działalność produkcyjną prowadzić w innym miejscu które defacto nie jest moje(czyli na zasadzie "ojciec udzielił mi pomieszczenia" .)

Dodam, że mieszkanie jest w Warszawie a produkcja miała by być w innym mieście.
Będę wdzięczny odpowiedzi i podpowiedzi :) w tej sprawie można śmiało do mnie na gg pisać może w rozmowie gg-owej będę mógł dokładniej opisać sytuacje . To na tyle , śledzę pilnie losy mojego posta ;] i pozdrawiam .

podatkowo nie widzę przeszkód (oczywiście jeżeli lokal ten uzyska pozwolenie na prowadzenie w nim działalności gospodarczej). Jeżeli jest to Pana ojciec to polecam sporządzić umowę użyczenia (czyli bez wynagrodzenia za użyczenie rzeczy/nieruchomości). Co do siedziby i miejsca prowadzenia działalności - mogą to być dwa różne miejsca. Może Pan mieć wiele miejsc prowadzenia działalności gospodarczej.

Punkt pierwszy to bardziej prawo budowlane. zastanawia mnie, czy nie można by ukończyć budowy warsztatu i dokonać przyjęcia tej części robót.

Trudno jest prowadzić działalność w lokalu który jeszcze nie istnieje (prawnie). Umowa użyczenia będzie najkorzystniejsza, ale ojciec musi liczyć się z tym, że mogą od niego zażądać dokumentu stwierdzającego, że dysponuje prawem do lokalu który użycza.
Natomiast siedziba może być w mieszkaniu, a miejsce prowadzenia nawet w innym mieście. Należy tylko to zgłosić do ewidencji działalności gospodarczej, US i ZUS.

Ślicznie dziękuję :) myślałem że mój post został olany więc dość długo nie patrzyłem . Dzieki raz jeszcze i pozdrawiam !!

Powrót