Kilka obywatelstw,w tym niemieckie

• Autor wątku Autor wątku gregmarko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregmarko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam pytanie dotyczace mozliwosci posiadania kilku obywatelstw.
Posiadam obywatelstow polskie, jak i niemieckie, nabyte z urodzenia.
Obecnie mieszkam w Wielkiej Brytanii, i mysle o nabyciu brytyjskiego obywatelstwa.
Zgodnei z prawem brytyjskim i polskim nie ma problemu by miec dwa lub wiecej obywatelstw. Ogolnie, wszystkie strony musza sie zgadzac na takie cos. Problem jest z Niemcami.
Kiedys bylo tak ze mozna bylo miec tylko dwa, niemieckie i inne, jesli sie pochodzilo z europy, jesli poza to tylko niemieckie.
Ale podobno zminily sie przepisy i mozna miec trzy obywatelstwa pod warunkiem ze niemieckie jest z urodzenia a nie nabyte poprzez wieloletni pobyt w Niemczech. Ale nigdzie nie moge znalezc takich informacji.
Czy ktos sie wie jak to jest albo gdzie mozna znalezc informacje?
Pomijam kwestie sensu posadania kilku obywatelstw, i jeszcze info ze nie chce rezygnowac z zadnego obywatelstwa, a ze mieszkam w UK, wypadaoby miec i takie obywatelstwo.
Dziekuje

A skad wytrzasnales te informacje, ze "kiedys mozna bylo miec tylko dwa europejskie"?

Wg nadal obowiazujacych nowych przepisow niemieckich o obywatelstwie, obywatel niemiecki, ktory nabywa dobrowolnie obywatelstwo innego panstwa czlonkowskiego Unii Europejskiej, nie traci obywatelstwa niemieckiego i nie potrzebuje na to zadnej zgody. Wiec w ekstremalnym przypadku mozesz nabyc 26 dodatkowych obywatelstw unijnych oprocz niemieckiego

To znalazlem w jednym z dokumentow. Z tego jasno wynika ze kiedys zeby miec dwa obywatestwa potrzeban byla zgoda urzedu, i trzeba bylo udowodnic ze ma sie zwiazki z Niemcami. Gdzie indziej znalazlem wzmianke o roznicach jesli sie pochodzilo z europy albo z poza. Tylko ze ten dokument to jakas interpretacja a nie ofcjalne przepisy. I jak sadze tez moze istniec roznica pomiedzy posiadaniem 2 albo 5 obywatestwami.
Moze za bardzo kombinuje, alepoprostu nie znam sie a niechcialbym wlezc na mine ze okaze sie niemieckie mi zostanie odebrane bo gdzies tam cos tam jest napisane ze nie moge...

"W przypadku chęci przyjęcia obywatelstwa obcego kraju z jednoczesnym zachowaniem
obywatelstwa niemieckiego, należy złożyć w Federalnym Urzędzie Administracyjnym wniosek o zachowanie obywatelstwa niemieckiego. Wniosek taki można złożyć również w Ambasadzie lub we właściwym Konsulacie, skąd zostanie on przekazany do Federalnego Urzędu
Administracyjnego. W postępowaniu należy uwiarygodnić istniejące nadal związki z Niemcami.

Od dnia 28 sierpnia 2007 roku nie jest już wymagane takie zezwolenie na zachowanie
obywatelstwa niemieckiego w przypadku zamiaru przyjęcia obywatelstwa innego państwa członkowskiego UE lub Szwajcarii. Obywatele jednego z państw Unii Europejskiej lub Szwajcarii mogą – przy spełnieniu pozostałych warunków –otrzymać obywatelstwo bez wymogu zrzeczenia się obywatelstwa innego państwa Unii Europejskiej lub Szwajcarii (zgoda na posiadanie więcej niż jednego obywatelstwa). Wynika z tego logicznie, że w przypadku ubiegania się o obywatelstwo innego państwa Unii Europejskiej lub Szwajcarii nie następuje już automatycznie utrata obywatelstwa niemieckiego. "

Przepraszam, że się wcinam w wątek, ale to skutek mojej nadmiernej irytacji zmarnowanym czasem na szukanie sposobu lub informacji dotyczącej niemożliwości zamieszczenia wątku...zwłaszcza, ze rano muszę do lekarza na 8.

Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy, by pomóc i podpowiedzieć jak mam to zrobić? Szczerze, to już nawet pomyślałem, że może moje przeglądarki czegoś nie wyświetlają i przeinstalowałem nawet ie i firefoxa i jeszcze chrome dodatkowo wrzuciłem i nadal nic...

Dziękuję z góry i jeszcze raz przepraszam, za to że wciąłem się w dyskusję...(ale nie wiem jak inaczej mogę się tego dowiedzieć)

gregmarko: ty mieszasz dwie rozne sprawy.

Przyjecie obywatelstwa panstwa pozaunijengo na wlasne zyczenie: wtedy trzeba miec zezwolenie na zachowanie obywatelstwa niemieckiego i uzasadnic to powiazaniem z Niemcami
oraz przyjecie obywatelstwa unijnego, gdzei ta zgoda w ogole nie jest wymagana. I to nie jest zadna "interpretacja", tylko zapis w przepisach o obywatelstwie niemieckim

§ 25 Staatsangehörigkeitsgesetz

(1) Ein Deutscher verliert seine Staatsangehörigkeit mit dem Erwerb einer ausländischen Staatsangehörigkeit, wenn dieser Erwerb auf seinen Antrag oder auf den Antrag des gesetzlichen Vertreters erfolgt, der Vertretene jedoch nur, wenn die Voraussetzungen vorliegen, unter denen nach § 19 die Entlassung beantragt werden könnte. Der Verlust nach Satz 1 tritt nicht ein, wenn ein Deutscher die Staatsangehörigkeit eines anderen Mitgliedstaates der Europäischen Union, der Schweiz oder eines Staates erwirbt, mit dem die Bundesrepublik Deutschland einen völkerrechtlichen Vertrag nach § 12 Abs. 3 abgeschlossen hat.

O ograniczeniu do dwoch obywatelstw nigdy nigdzie nie bylo mowy

Ostatnia edycja:
Powrót