Kilka pytań dot. adm. publicznej

• Autor wątku Autor wątku guziczek85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

guziczek85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam!
mam kilka takich pytanek z którymi nie mogę się uporać.
Może ktoś zna z Was odpowiedz na te pytania.
1.czy urzędnik zawiera układ quid pro guo- przywileje w zamian za ograniczenie konstytucyjnych swobód i wolności?
2.czy kodeksy etyczne mogą wspomóc administrację w skutecznej i efektywnej realizacji zadań publicznych?
3.czy skuteczne funkcjonowanie administracji publicznej zależy od jej liderów?
czy w sektorze publicznym możliwe jest pełne zastosowanie metod i narzędzi zwiększenia efektywności i doskonalenia organizacji sprawdzonych w sektorze prywatnym?
Do jakiego stopnia różni się sektor publiczny od sektora prywatnego?
4 czy wspólczesne państwo i jego rola zostało zmarginalizowane z uwagi na proces globalizacji i integracji?
5. czy badania nad administracją publiczną mogą mieć pozytywny wpływ na jej przeobrażenia?jakie mogą być mocne a jakie słabe strony organizacji badań i upowszechniania ich wyników?
proszę o pomoc :)

1. Nie bardzo rozumiem.
2. Nie mogą.
3. Bardzo zależy - liderów tzn. dyrektorów, kierowników itp. Możliwe jest, ale trzeba mieć jaja żeby to wprowadzić. Sektor prywatny umie podejmować decyzje, sektor publiczny nie umie (choć pewnie działa to i w drugą stronę).
4. Państwo polskie, ze wszystkimi swoimi instytucjami nadrzędnymi (rząd, parlament) w mojej ocenie oderwało się od swoich obywateli całkowicie, niekoniecznie z uwagi na globalizację czy procesy integracyjne.
5. To nie wiem :)

Powrót