Kilka pytań dotyczących spółki cywilnej

• Autor wątku Autor wątku skalar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skalar

1) Ponieważ pytanie dotyczy sprawy rozwodowej:Czy małżonek udziałowca spółki cywilnej ma prawo roszczeń finansowych wynikających z faktu udziału partnera w spółce cywilnej? /starałam się znależć informacje na ten temat, dotarłam, między innymi do takiej: "Do majątku wspólnego będą więc wchodziły wszystkie zyski, które małżonek będący wspólnikiem otrzyma ze spółki np. z tytułu zysku. Potwierdza to orzecznictwo sądowe", jednakże przyznam uczciwie nie bardzo rozumiem, co oznacza stwierdzenie "wszystkie zyski" i czego w takim razie może domagać się małżonek wspólnika.

2) Czy udziałowiec spółki cywilnej może darować swoje udziały innemu wspólnikowi? Jeśli tak, na jakich zasadach odbywa się owo darowanie udziałów? /otrzymałam wcześniej na forum informację, iż udziały w spółce cywilnej nie mogą być darowane, jednak szukając informacji w interecie znalazłam informację, że jest to możliwe, dlatego już sama się pogubiłam co jest faktem:o/

3) Konkretna sytuacja dotyczy faktu wystąpienia małżonka będącego udziałowcem spółki cywilnej z owej spółki w trakcie trwania sprawy rozwodowej (nie wiem na jakiej zasadzie odbyło się jego wystąpienie ze spółki). Czy w przypadku jego wystąpienia ze spółki współmałżonek nie może mieć roszczeń dotyczących jego dotychczasowego udziału w spółce?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

1. wynika to z art. 31 par. 2 krio - dochody należą do majątku wspólnego.
2. tu jest problem, większość twierdzi, iż nie można.
3. wg mnie decyduje to czy wkład był wniesiony z majątku wspólnego czy z osobistego

Powrót