Kilka pytań o zwrot towaru w poniższej sytuacji...

• Autor wątku Autor wątku jamesHuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jamesHuk

Użytkownik
Odpowiedzi
213
Witam.

Jako że na dworze upadł to wczoraj zakupiłem sobie dwa wentylatory - okazało się że jeden przyszedł w ogóle uszkodzony, zaś drugi "niby" działa... ale działa tak że boję się go użytkować (zdarza się że śmigło przytrze o tylną osłonę!). Napisałem do sprzedającego, ale jak to zwykle u nas bywa jedynie dowiedziałem się że mam na swój koszt odesłać im to łaskawie wymienią ten uszkodzony... teraz zastanawiam się co zrobić. Zakup był od firmy, na allegro na odległość, tak więc teoretycznie jest jeszcze czas na zwrot, w związku z tym kilka pytań:

1. Czy kupując dwa urządzenia można odstąpić od umowy "w połowie" - w sensie, jeden wiatrak zatrzymuję, a ten drugi, uszkodzony odsyłam z odpowiednim pismem i czekam na zwrot pieniędzy za niego?

2. Aby złożyć pierwszy wiatrak musiałem przewiercić dziury na śrubki (tak... taki sprzęt że nawet tam gdzie instrukcja pokazywała że należy skręcić nie było potrzebnych dziur :/ ) - pytanie czy takie zmiany podchodzą pod zakres "zwykłego zarządzania rzeczą" czy tez sprzedawca może przez to odmówić przyjęcia zwrotu? Podkreślam - aby złożyć wiatrak, trzeba było te zmiany wprowadzić.

Pozdrawiam.

Ad 1 tak - albo inaczej:nie ma przepisu który wprost by panu tego zabraniał. Bo jesli kupuje pan u sprzedawcy 10 rzezcy i w przypadku jednej sie pan "rozmyslil" to idac zaproponowanym przez pana tokiem rozumowania albo w ogole nic nie mozna zwrocic albo trzeba zwracac wszystko.
Ad 2 nie moze to byc podstawa do odmowy przyjecia zwrotu.Dlaczego?bo ja tak napisalem i juz:mad:

Witam i dziękuję za informacje.

AD1 - tak właśnie myślałem, ale wolałem spytać :)

AD2 - szczerze nie wiem czy odpowiedź traktować realnie czy jako sarkazm ... ? Wydaje mi się że skoro producent nie dał możliwości przetestowania urządzenia bez jego skręcenia, a skręcenie wymaga przewiercania podstawy? Jeżeli nie to ciekawy "tyłkochron" dla sklepów mamy :/

Pozdrawiam.

1. Można - o ile nie był to komplet zakupiony jedną umową sprzedaży.
2. Nie może.

@loco1:

Oba wentylatory są na jednej fakturze w formie:

"Wentylator XYZ" Sztuk: 2

Czy to czemukolwiek szkodzi?

Aukcja się co prawda zakończyła ale jeszcze jest w widoczna:

Wentylator stojący LUXPOL FS-40B Częstochowa (5485597283) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Kupiłem jako konsument - od czasu "komornika z traktorem" postanowiłem że na wszystko co się da, biorę faktury imienne, aby w razie czego udowodnić komornikowi że sprzęt jest mój (ewentualnie aby w sądzie bronić się że komornika uznałem za złodzieja i zamordowałem w obronie mienia, bo mimo pokazania dowodu że sprzęt mój, chciał go zabrać za nie moje długi :evil: ).

Pozdrawiam.

Powrót