Kilka pytań odnośnie podziału majątku

• Autor wątku Autor wątku Sara123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sara123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Pomimo iż temat ten na forum obecny był już wielokrotnie zdecydowałem się napisać ten post ponieważ nie udało mi się znaleźć odpowiedzi w pełni odpowiadającej mojej sytuacji.
Przed ślubem stałem się właścicielem mieszkania na podstawie spadku. Po ślubie sprzedałem je a całość pieniędzy przeznaczyłem na zakup nowego "wspólnego" mieszkania. Niestety na część nowego trzeba było wziąć kredyt i stąd nazwisko mojej byłej żony pojawiło się w księdze wieczystej. Teraz po rozwodzie chcę podzielić majątek i dlatego mam kilka pytań:

1) Czy pieniądze uzyskane ze sprzedaży starego mieszkania stanowią mój majątek odrębny?
2) Czy moja wyłączność winy w sprawie rozwodowej oraz to że dziecko pozostaje z matką ma wpływ na podział majątku?
3) Obecnie moja była żona chce mnie poprzez KPA wymeldować - czy brak meldunku ma jakikolwiek wpływ na podział majątku?
4) Jakie dokumenty wystarczą do udowodnienia wkładu majątku ze spadku do majątku wspólnego?
5) Ponieważ obecnie wartości nieruchomości znacznie wzrosły czy majątek odrębny oblicza się jako procent wartości nieruchomości z uwzględnieniem wzrostu wartości mieszkania. tj w 2000 roku 1m2 kosztował 3000 zł za cały spadek nabyłem około 40 m2 mieszkania na resztę był kredyt. Obecnie w 2007 1m2 kosztuje 4500 zł. Czy mój majątek odrębny to stanowi 40m2 mieszkania czy 120 tys zł?

Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.

1. Tak
2. Nie
3. Nie
4. Powinno być to udokumentowane przy zakupie mieszkania, jeśli nie ma to mamy mały problem.
5. Tu się nie wypowiadam.

[cytat="Vegas"]
4. Powinno być to udokumentowane przy zakupie mieszkania, jeśli nie ma to mamy mały problem.
[/cytat]

Dziękuję za odpowiedz.
ad. 4 Przy zakupie mieszkania nie było żadnego zapisu odnośnie majątku odrębnego. Ponieważ mieszkanie kosztowało ~160 tys a ja miałem tylko 120 tys na 40 braliśmy kredyt-wspólnie ze względu na zarobki. Przelewy tych 120 tys były z mojego konta czy w takim razie dokumenty je potwierdzające oraz dokument o spadku wystarczą do udokumentowania wysokości majątku wspólnego?

[cytat:2vbvd3dk]
czy w takim razie dokumenty je potwierdzające oraz dokument o spadku wystarczą do udokumentowania wysokości majątku wspólnego?
[/cytat:2vbvd3dk]
Nie mam pewności, może i tak.

To tak już na koniec: Przyjmując najgorszy wariant, że posiadane przeze mnie dokumenty nie wystarczą do udowodnienia mojego majątku odrębnego całość staje się majątkiem wspólnym.

Czy w takim układzie fakty:
1) że rozwód jest z mojej wyłącznej winy
2) opieka nad dzieckiem została przyznana matce

mają wpływ na podział majątku wspólnego?

W żadnym wypadku.
Nie ma to nic wspólnego z podziałem i nie wpływa w żaden sposób na wielkość udziałów, które we wspólności są równe, czyli po 50%.

Powrót