Kilka pytań związanych z planowaną DG

• Autor wątku Autor wątku polpager
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polpager

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie wszystkich. Chciałbym otworzyć własną DG i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy kwota renty rodzinnej jaką otrzymuję jest wliczana do przychodu którego nie mogę przekroczyć, aby w/w renta nie została zmniejszona?

2.a. Czy jeśli chciałbym sprzedawać towary przez internet (np na jakimś portalu aukcyjnym) to mogę rozliczać się na Kartę Podatkową (Cz. III Usługi w zakresie handlu detalicznego artykułami nieżywnościowymi?)

2.b. Objaśnienia do cz. III pkt 2. "Za pracownika uważa się również pełnoletniego członka rodziny, z wyjątkiem małżonka." - Czy za pracowników muszę uznać: dziadków oraz wujka (brat mamy), którzy mieszkają i są zameldowani pod tym samym adresem, pod którym byłaby zarejestrowana i prowadzona DG?

Niestety nie widzę opcji edycji postu więc muszę napisać jeden pod drugim:

Kolejne pytanie:

3. Jak wygląda sprawa używania komputera osobistego do celów firmowych?
W tej kwestii spotkałem się z dwiema różnymi opiniami. Jedna mówiła, iż nie ma przeszkód w używaniu mienia osobistego do prowadzenia działalności gospodarczej.
Druga, iż komputer z zainstalowanym programem wykorzystywanym w firmie (np. do księgowości) należy traktować jak firmowy, tj. wpisać do ewidencji wyposażenia firmy. (a co za tym idzie zmienić odpowiednie licencje oprogramowania z użytkownika domowego na firmę)
Która z w/w opinii jest prawdziwa?

Powrót