Kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku iCool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iCool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Mam kilka pytań, na jaki temat dowiecie się z dalszej części posta.

Mój kolega posiada sklep komputerowy, wraz z nim ustaliłem że fajnie by było gdyby oprócz sklepu ze sprzętem (również internetowego) powstał drugi, zajmujący się chłodzeniami i zasilaczami. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że rejestracja nowej działalności gospodarczej byłaby bezsensowna. Trochę poczytałem i dowiedziałem się, że może być następująca sytuacja.

Jest sklep (taki normalny i internetowy) o nazwie AAAA, ale właściciel chce mieć drugi sklep o nazwie BBBB (normalny i internetowy), więc po prostu otwiera sobie sklep on-line o nazwie BBBB, który działa na nipie i regonie sklepu AAAA. Wszystkie faktury za sprzedaż i kupno produktów w sklepie BBBB wystawia sklep AAAA. W sklepie internetowym BBBB w dziale np. "O firmie" pojawiają się dane sklepu AAAA i napis, że sklep BBBB jest marką sklepu AAAA. Widziałem parę firm działających na tej zasadzie, że po prostu jest jedna firma, a drugi projekt należy do pierwszego.

Moje pytanie, czy takie posunięcie jest legalne z punktu prawa polskiego i czy jeśli tak to nie trzeba tego sklepu BBBB nigdzie rejestrować?
i jeszcze jedno.
Czy jeśli firma AAAA wystawia fakturę za produkt sprzedany w BBBB (logiczne że na fakturze są dane firmy AAAA), ale czy zamiast loga na górze faktury firmy AAAA może pojawić się logo sklepu BBBB?

To na tyle. Wiem że trochę pogmatwałem ale mam nadzieję, że otrzymam odpowiedź :)

Można. Jeżeli zarejestruje się Pan jako przedsiębiorca we właściwych urzędach to może Pan prowadzić nawet 100 sklepów pod różnymi markami. Dokumenty księgowe (faktury, paragony) wystawiane oczywiście będą przez Pana.

Pozdrawiam,
MK

Należy pamiętać o zmianie wpisu do ewidencji dz. gospodarczej; trzeba go uzupełnić o każde nowe miejsce prowadzenia działalności (oczywiście nie dotyczy, jeśli nowy projekt jest jedynie wirtualny)

Nawet jeśli sklepy należą do tego samego właściciela, to sklep A nie może wystawić faktury na towar sprzedany przez sklep B.
Nie można sprzedawać towaru którego się nie posiada.
Dla każdego ze sklepów prowadzi się osobną dokumentację księgową, a następnie sporządza zbiorczą. Także faktury choć jako sprzedawca będzie figurowała ta sama osoba, powinny mieć numerację pozwalającą na identyfikację z którego sklepu pochodzą. Tym bardziej, że towar jest różny.

Oprócz uzupełnienia nowego adresu działalności gospodarczej w ewidencji d.g. należy również zgłosić to do US i ZUS.

[cytat="Janusz M."]Nawet jeśli sklepy należą do tego samego właściciela, to sklep A nie może wystawić faktury na towar sprzedany przez sklep B.
[/cytat]
Sklep nic nie wystawia. Sklep nie jest podatnikiem przecież. Faktury wystawia przedsiębiorca (bądź sprzedawca będący pełnomocnikiem - por. KC).

[cytat="Janusz M."]Nie można sprzedawać towaru którego się nie posiada.[/cytat]

A można w drodze czynności zobowiązującej zobowiązać do się do dostawy określonej rzeczy i taką czynność zafakturować?

[cytat="drago"][cytat="Janusz M."]Nawet jeśli sklepy należą do tego samego właściciela, to sklep A nie może wystawić faktury na towar sprzedany przez sklep B.
[/cytat]
Sklep nic nie wystawia. Sklep nie jest podatnikiem przecież. Faktury wystawia przedsiębiorca (bądź sprzedawca będący pełnomocnikiem - por. KC).
[/cytat]
Ma Pan rację, to co Pan napisał wynika z dalszej części mojej odpowiedzi.
Użyłem potocznego określenia, bo każdy przecież wie, że budynek (sklep) nie potrafi pisać.

Natomiast mam pytanie - czy w praktyce widział Pan dokumentację księgową sklepów należących do tego samego właściciela?
Powtarzam raz jeszcze, że faktury powinny być tak oznakowane aby było wiadomo który sklep dokonał sprzedaży.

Prawo spółek handlowych nie ma tu zastosowania.
Nie jest to temat dla tego działu.

Powrót