kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku 30maniek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

30maniek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Na początek witam serdecznie,mam kilka pytań.zona przebywa z zakładzie karnym od 12 miesięcy ma do odbycia trzy wyroki 1 wyrok to 12 miesięcy, 2to 12 miesięcy a trzeci to 6 miesięcy,tyle zostało do odsiadki już po wyroku łącznym.Dwa wyroki nie podlegały wyrokowi łącznemu to pierwsze 12 miesięcy to 9 i 3 miesiące,drugi wyrok to owoc wyroku łącznego a trzeci 6 miesięcy zostało odwieszone choć sąd pierwszej instancji w wyroku łącznym zawiesił na okres próby.
Czy sąd mógł odwiesić ten wyrok nie powiadamiając nikogo?
Kiedy moja małżonka może stanąć na wokandę?
Czy zk.połączy te kary w ewidencji i powstanie jedna kara 2lata i 6miesięcy
I ostatnie pytanie czy można coś jeszcze zrobić w tej sprawie?
wyrok łączny jest po apelacji z sądu okręgowego.
Zostało również napisane zażalenie na odwieszenie tych 6 miesięcy.

[cytat="30maniek"]Czy sąd mógł odwiesić ten wyrok nie powiadamiając nikogo?[/cytat]

Nie. Z tym że dopuszcza się tzw. zastępcze sposoby doręczania korespondencji z zawiadomieniem o posiedzeniu Sądu (np., gdy dwukrotnie awizowane przez pocztę zawiadomienie nie zostanie odebrane przez adresata).

[cytat:35dy4cyr]Kiedy moja małżonka może stanąć na wokandę?[/cytat:35dy4cyr]

Co do zasady po połowie kary, choć zależeć to może jeszcze np. od tego jak dokładnie kwalifikowane były przestępstwa za które ją skazano.

[cytat:35dy4cyr]Czy zk.połączy te kary w ewidencji i powstanie jedna kara 2lata i 6miesięcy[/cytat:35dy4cyr]

Nie. Kary niepołączone w wyroku łącznym będą wykonywane odrębnie.

Co do ostatniego pytania to można jeszcze np. pisać do Prezydenta RP o łaskę. Choć moim zdaniem przy obecnym Prezydencie szanse na nią pewnie nie są duże.

Nie. Z tym że dopuszcza się tzw. zastępcze sposoby doręczania korespondencji z zawiadomieniem o posiedzeniu Sądu (np., gdy dwukrotnie awizowane przez pocztę zawiadomienie nie zostanie odebrane przez adresata).

Jak pisałem wcześniej to moja żona od roku przebywa z ZK. To jakie awiza?

Sądziłem że posiedzenia dot. odwieszenia wyroków miały miejsce jak jeszcze była na wolności.

Jeżeli były w okresie gdy była pozbawiona wolności to także powinna być zawiadomiona przez Sąd - za pośrednictwem dyrektora jednostki penitencjarnej.

Jeszcze jedna sprawa.
Czy składając to zażalenie do sądu to mam jakieś szanse na rozwój tej sprawy?
Z tego co zrozumiałem to małżonka nie ma prawa do wokandy?

Co miałoby być zaskarżone zażaleniem?

odwieszenie wyroku i nie powiadomienie

To po pierwsze należałoby ustalić czy rzeczywiście nie było powiadomienia a jeśli nie było (a domyślam się że postanowienie o zarządzeniu wykonania kary jest już prawomocne) to po pierwsze należałoby złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia zażalenia i dopiero do takiego wniosku należałoby załączyć zażalenie.

Najważniejsze może okazać się jednak to, że jeżeli od daty w której skazana dowiedziała się o wydaniu przez Sąd postanowienia z którym związane jest niezawiadomienie o posiedzeniu minęło więcej niż 7 dni to na wniosek o przywrócenie jest już za późno.Co za tym idzie na zażalenie też.

Pozostanie wtedy próbować złożyć wniosek o uchylenie postanowienia w trybie art. 24 k.k.w. ale nie wiem czy owo niezawiadomienie" Sąd uzna za istotną okoliczność i czy zgodzi się uchylić postanowienie.

BTW: Zwykle Sądy jednak dysponują dowodami prawidłowych doręczeń zawiadomienia w wypadku tego typu decyzji.

Jak ja mam to ustalić.Zk mógł to przetrzymać

Oczywiście że mógł. Najprościej byłoby zajrzeć do sądowych akt sprawy.

Istnieje możliwść przesłania akt do ZK w celu zapoznania się z nimi przez skazaną. Aby móc otrzymac akta w ten sposób należy wystąpić z takim wnioskiem do Sądu.

Powrót