kilka różńych pytań Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku antyplemniczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antyplemniczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam serdecznie,bardzo proszę o pomoc
Kilka dni temu zarejestrowałam się w Urzędzie Pracy-przyznano mi status osoby bezrobotnej bez prawa do zasiłku.Nie dawno ukończyłam szkołę,nie mam skończonych 25 lat i UP chce mnie skierować na staż.
Dokładnie ostatnio dostałam propozycje stażu jednakże nie dotyczyło to w pełni kierunku ukończonej szkoły-na moje pytanie czy jeśli nie przyjmę danej oferty stażu grożą mi jakieś konsekwencje uzyskałam odpowiedz że nie-kobieta z którą rozmawiałam wykonała jeszcze jeden telefon i powiedziała że w tej chwili pracy nie ma.Za miesiąc mam się ponownie stawić w UP mam kilka pytań:
1.Czy mogę odmówić przyjęcia proponowanego stażu?-czy to będzie oznaczało utratę statusu bezrobotnego?

2.Czy UP wysyła na staż kobiety w ciąży?przy rejestracji nikt się mnie nie pytał czy jestem w ciąży-a jestem obecnie w 28 tygodniu wiec kiedy ponownie stawie się w UP będzie 32 tydzień

3.Jak powinno wyglądać zwolnienie lekarskie -jeśli nigdy nie pracowałam nie posiadam NIP itd czy wystarczy zaświadczenie ,że jestem w ciąży?mój lekarz takowe zaświadczenie mi wydał gdyż nie wiedział jak ma wypisać zwolnienie-czy na blankietach takich jak do ZUS?

4.Czy osoba która nigdy nie pracowała ale przez okres prawie dwóch lat pobierała świadczenie pielęgnacyjne na chore niepełnosprawne dziecko-ma prawa do jakiegoś zasiłku z UP?

5.Jeśli na następnej wizycie w UP przedstawię zwolnienie lekarskie czy grożą mi jakieś konsekwencje?

Bardzo proszę o odpowiedz.Z góry serdecznie dziękuje za każdą informacje.

Czy ktoś potrafi mi pomóc w tej sprawie? :(

1.Czy mogę odmówić przyjęcia proponowanego stażu?-czy to będzie oznaczało utratę statusu bezrobotnego? Może Pani odmówić, wiąże się to jednak z utratą statusu osoby bezrobotnej na okres 120 dni w wypadku pierwszej odmowy, 180 dni w wypadku drugiej odmowy i 270 dni w wypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy. (art. 33 ust 4 pkt 3 Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pacy - t.j. Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415 z późn. zm.)

2.Czy UP wysyła na staż kobiety w ciąży?przy rejestracji nikt się mnie nie pytał czy jestem w ciąży-a jestem obecnie w 28 tygodniu wiec kiedy ponownie stawie się w UP będzie 32 tydzień - przed podjęciem pracy/stażu zostanie Pani skierowana na badanie do lekarza medycyny pracy. Jeżeli lekarz stwierdzi, że np odbycie 3 mies. stażu na danym stanowisku w okresie ciąży nie zagraża Pani zdrowiu, może Pani odbyć staż.

3.Jak powinno wyglądać zwolnienie lekarskie -jeśli nigdy nie pracowałam nie posiadam NIP itd czy wystarczy zaświadczenie ,że jestem w ciąży?mój lekarz takowe zaświadczenie mi wydał gdyż nie wiedział jak ma wypisać zwolnienie-czy na blankietach takich jak do ZUS? Numer NIP jest niezbędny do dokonania samej rejestracji jako osoby bezrobotnej. (par. 2 Rozp. Min. Gosp. i Pracy ws rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy - Dz. U. z2004 r., Nr 262, poz. 2607 z późn. zm.) Proszę jak najszybciej wystąpić o jego nadanie (do właściwego US). NIP będzie konieczny także do złożenia pierwszej deklaracji podatkowej (PIT).

4.Czy osoba która nigdy nie pracowała ale przez okres prawie dwóch lat pobierała świadczenie pielęgnacyjne na chore niepełnosprawne dziecko-ma prawa do jakiegoś zasiłku z UP? Do zasiłku nie. Nie znam okoliczności, ale o świadczenia w tym wypadku należy występować do właściwego miejscowo ośrodka pomocy społecznej.

5.Jeśli na następnej wizycie w UP przedstawię zwolnienie lekarskie czy grożą mi jakieś konsekwencje? Może Pani przedstawić zaświadczenie lekarskie (specjalny druk) stwierdzające, że nie jest Pani zdolna do podjęcia pracy z powodu choroby lub w Pani wypadku zaawansowanej ciąży. Zachowa Pani status osoby bezrobotnej, jednak pup wstrzyma występowanie do Pani z propozycjami zatrudnienia. (art. 80 ust. 2 Ustawy o promocji zatrudnienia)

Powrót