Kilka WAZNYCH pytan.

• Autor wątku Autor wątku midus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

midus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jutro jestem wezwany na sprawe znajomego o osztustwo na kwote 400zł jako swiadek i w zwiazku ztym mam kilka pytan.

1. Dlaczego skoro złozyłem juz zeznania w tej sprawie, i znajomy rowniez, przyznał sie do winy i zgodził sie na sad 24 godzinny czy jakos tak, podpisał wniosek o dobrowolnym poddaniu sie karze rok zqwiasow na 3, odszkodowanie, oraz kurator na okres proby, po czym miał czekac na jakies orzeczenie a oboje dostalismy wezwanie do sadu na jutro, znajuomy wraz z wnioskiem prokuratury o wyznaczenie mu kary bez rozprawy. Czy moje stawiennictwo jest obowiazkowe, oraz dlaczego znajomy został jeszcze raz wezwany? Czy jest mozliwosc ze np. sad nie przychylił sie do wniosku prokuratury i chce wydac inny wyrok?

2. Jedyna opcja dotarcia do sadu jest podruz samochodem. Koszt przejazdu to 300zł. Składam sie ze znajomym po połowie na paliwo i tu powstaje kolejne pyutanie czy dostane zwrot kosztow przejazdu w przypadku własnie przyjazduy samochodem? I co grozi mi za niestawiennictwo na rozprawie jako swiadkoi i znajomemu jako oskarzonemu?

Możliwe że Sąd z jakiegoś powodu nie uwzględnił wniosku o zakończenie sprawy bez przeprowadzenia rozprawy.
Stawiennictwo wezwanego świadka jest obowiązkowe, pod rygorem stosowania kary pieniężnej w razie nieusprawiedliwionej nieobecności.
Stawiennictwo oskarżonego jest także co do zasady obowiązkowe, choć bywają sytuacje gdy rozprawa może się toczyć pod nieobecność oskarżonego (oskarżony powinien mieć zaznaczone w wezwaniu czy jego obecność jest obowiązkowa). Nieusprawiedliwiona nieobecność oskarżonego, którego obecność na rozprawie Sąd uzna za obowiązkową, może spowodować co najmniej zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie tego oskarżonego do Sądu.
W wypadku dojazdu do Sądu samochodem świadek ma prawo uzyskać zwrot kosztów dojazdu,ale co do zasady w wysokości ceny biletu komunikacji publicznej na danej trasie.

No i sprawa ma sie tak ze i ja i znajomy nie pojechalismy na rozprawe;/ Znajomy ma o tyle lepiej ze ma zasiadczenie lekarskie, ale tu powstaje pytanie jak ma je dostarczyc? czy na nastepnej rozprawie, czy wysłac poczta na adres sadu, czy moze faxem?? I jaka grozi mi grzywna za nie stawiennictwo w charakterze swiadka??

Skoro Sąd nie wie o zwolnieniu lekarskim oskarżonego, to w wypadku, gdy Sąd stoi na stanowisku, że przesłuchanie oskarżonego przed Sądem jest konieczne, oskarżony ma szanase na zakosztowanie przymusowego doprowadzenie na kolejny termin. Zwolnienie należałoby więc jak najszybciej przedłożyć Sądowi w dowolny sposób.

Co do kary pieniężnej dla świadka to obecnie wynosi ona bodaj do 10.000 zł (ale pisze z głowy czyli z niczego ;) )

[cytat="kadi":1f5t8eqc]
Co do kary pieniężnej dla świadka to obecnie wynosi ona bodaj do 10.000 zł (ale pisze z głowy czyli z niczego ;) )[/cytat:1f5t8eqc]

Gratuluję pamięci. :brawo:
[cytat="kodeks postępowania karnego":1f5t8eqc]
Art. 285. § 1. Na świadka, biegłego, tłumacza lub specjalistę, który bez należytego usprawiedliwienia nie stawił się na wezwanie organu prowadzącego postępowanie albo bez zezwolenia tego organu wydalił się z miejsca czynności przed jej zakończeniem, można nałożyć karę pieniężną w wysokości do 10.000 złotych.
§ 1a. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do obrońcy lub pełnomocnika, w wypadkach szczególnych ze względu na ich wpływ na przebieg czynności; w postępowaniu przygotowawczym karę pieniężną, na wniosek prokuratora, nakłada sąd rejonowy, w którego okręgu prowadzi się postępowanie.
§ 2. W wypadkach określonych w § 1 można ponadto zarządzić zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie świadka. Zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie biegłego, tłumacza i specjalisty stosuje się tylko wyjątkowo. W stosunku do żołnierza stosuje się art. 247 § 3. [/cytat:1f5t8eqc]

No to teraz jak znajomy ma dostarczyc zasiwadcznie lekarskie? Czy wysłac poczta, jak tak to oryginał czy ksero, czy moze faxem, czy tez zadzwonic, lub moze przedstawic je dopiero na nastepnej sprawie?? I czy np. wysłanei tego zasiadczenia ydzien po sprawie to nie jest za pozno? Oraz kiedy mozemy spodziewac sie nastepnej sprawy i kiedy czy grzywna za moje niestawiennictwo zostanie nadana mi na rozprawie czy przyjdzie jakies pismo w tej sprawie??

Powrót