Kilkukrotna egzekucja z kilku kont tego samego tytułu egzekucyjnego

• Autor wątku Autor wątku Janek1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janek1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,

Mam następującą sprawę.
Nie zapłaciłem kilka lat temu mandatu za brak ważnego biletu i sprawa trafiła do komornika na kwotę 250 PLN. Komornik nie skontaktował się ze mną lecz skierował na tej podstawie wnioski do wszystkich banków w których posiadam konta o zajęcie tej kwoty i zajął tą kwotę na każdym z rachunków. W sumie kilkukrotnie tą samą kwotę z jednego tytułu.

Wg mnie to kradzież dokonana przez komornika. Chciałbym złożyć skargę na działalność komornika lecz wpierw chciałbym zapytać czy komornik ma prawo zajmować kilkukrotnie tą samą kwotę z jednego tytułu egzekucyjnego z każdego mojego konta bankowego (czy jest na to podstawa prawna) ?

Jak zadzwoniłem do komornika to zostałem poinformowany, iż jeżeli tytuł będzie na 1000 zł, a będę miał 100 kont to on zajmie mi 100 tys PLN.

Skarga będzie bezzasadna a i komornik prawdę powiedział.

Janek1981 napisał:
lecz wpierw chciałbym zapytać czy komornik ma prawo zajmować kilkukrotnie tą samą kwotę z jednego tytułu egzekucyjnego z każdego mojego konta bankowego (czy jest na to podstawa prawna) ?

Art. 803 k.p.c.

W porządku. Tylko artykuł ten mówi: Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego.

Tytuł wykonawczy jest na 250 PLN. Komornik pobrał tą kwotę z jednego konta po czym pobrał ją jeszcze kilkanaście razy z kilkunastu innych kont (250 PLN x kilkanaście kont = kilka tysięcy) czyli złamał ten artykuł gdyż pobrał więcej niż wynika z tytułu.

Janek1981 napisał:
W porządku. Tylko artykuł ten mówi: Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego.

Tytuł wykonawczy jest na 250 PLN. Komornik pobrał tą kwotę z jednego konta po czym pobrał ją jeszcze kilkanaście razy z kilkunastu innych kont (250 PLN x kilkanaście kont = kilka tysięcy) czyli złamał ten artykuł gdyż pobrał więcej niż wynika z tytułu.

Nie złamał. Zajął każdy składnik majątku na tę samą kwotę. Komornik nie jest wróżką i nie wie jakie środki na rachunkach posiada dłużnik. Jeżeli w wyniku egzekucji na jego rachunek wpłynie więcej pieniędzy - nadpłatę zwróci na rachunek dłużnika.

Nie jest wróżką, ale zgodnie z moim rozumieniem tego artykułu ma pobrać kwotę zasądzoną, a nie ile sobie chce. Jeżeli pobiera z jednego banku w pełni to nie powinien pobierać z innych. A że może ściągać ze wszystkich części majątku to wg mnie znaczy, że ma możliwość albo z tej albo z tej w zależności z której jest możliwe, a nie że z każdej ten sam tytuł wielokrotnie gdy należność została zaspokojona w pełni już z jednej części.

Janek1981 napisał:
Nie jest wróżką, ale zgodnie z moim rozumieniem tego artykułu ma pobrać kwotę zasądzoną, a nie ile sobie chce. Jeżeli pobiera z jednego banku w pełni to nie powinien pobierać z innych. A że może ściągać ze wszystkich części majątku to wg mnie znaczy, że ma możliwość albo z tej albo z tej w zależności z której jest możliwe, a nie że z każdej ten sam tytuł wielokrotnie gdy należność została zaspokojona w pełni już z jednej części.
jak już mówiono komornik nie wróżka, jeżeli będzie nadpłata to komornik zwróci różnicę na konto z którego środki wpłynęły,

Nie jest wróżką, ale zgodnie z moim rozumieniem tego artykułu ma pobrać kwotę zasądzoną, a nie ile sobie chce.
Ale on nic nie pobiera, tylko wysyła zajęcie o banku, to bank ma mu przesłać tyle, a nie więcej. Jeśli przesłał więcej - wina banku. Komornik nie wie i wiedzieć nie powinien, ile na rachunku jest pieniędzy i którym. Zajmuje więc wszystkie, to bank ma przekazać jak należy.

A że może ściągać ze wszystkich części majątku to wg mnie znaczy, że ma możliwość albo z tej albo z tej w zależności z której jest możliwe, a nie że z każdej ten sam tytuł wielokrotnie gdy należność została zaspokojona w pełni już z jednej części.
I tak właśnie zrobił. Wysłał zajęcie wszędzie gdzie mógł, a jak należnośc została w pełni zaspokojona (o czym i tak dowie się po 3 dniach od wysłania), to umorzy i odda nadpłatę.

Ostatnia edycja:
Jak to odda nadpłatę ? Ja się nie zgadzałem na pobieranie sobie z moich kont żadnej nadpłaty jak również Sąd zasądził wyrokiem że ma pobrać kwotę X a nie X * ileś.

Nikt mu nie każe wiedzieć ile jest pieniędzy na kontach i w których bankach, ale skoro pobrał z danego banku to z automatu powinna iść informacja do innych banków, iż dana kwota/egzekucja została już zrealizowana.

Jak to odda nadpłatę ?
No przecież otrzyma pieniądze, które mu się nie należą, to raczej, że odda...

Ja się nie zgadzałem na pobieranie sobie z moich kont żadnej nadpłaty jak również Sąd zasądził wyrokiem że ma pobrać kwotę X a nie X * ileś.
On nic nie pobrał. To banki mu przesłały. On wysyła zajęcie, to bank decyduje w jaki sposób je wykona.

Nikt mu nie każe wiedzieć ile jest pieniędzy na kontach i w których bankach, ale skoro pobrał z danego banku to z automatu powinna iść blokada pobierania z innych banków.
Tu akurat masz rację, ale z jakiegoś powodu banki ignorują takie zdanie swoich klientów. Bo to one powinny informować się wzajemnie o tym, że przesyłają pieniądze na zajęcie. Z kwotą wolną działa to podobnie. Masz jedną na wszystkie banki - wg. art. 54 prawa bankowego - ale banki często mają prawo bankowe za przeproszeniem w nosie i jeden nie udostępni jej w ogóle, drugi udostępni mimo, że nie powinien, bo inny to zrobił - ot norma, którą wszyscy ignorują, mimo, że łamią prawo.

A no to może właśnie tu tkwi. Zwłaszcza, iż banki wykonują te blokady środków i dokonują zajęcia w różnych terminach. Na pierwszym koncie miałem przykładowo zajęcie 16.10, a na drugim dopiero 23.10. To spokojnie był czas aby zaraz po ściągnięciu środków z pierwszego konta poinformować wszystkie inne banki i komornika, że pieniądze ściągnięto, a nie pobierać z kolejnych kont. To jakaś patologia.

To spokojnie był czas aby zaraz po ściągnięciu środków z pierwszego konta poinformować wszystkie inne banki i komornika, że pieniądze ściągnięto, a nie pobierać z kolejnych kont.
Szczególnie, że mają narzędzie. System międzybankowy ELIXIR. Służy co prawda do przelewów, ale dokładnie tak działa. Przelew to nie przewożenie pieniędzy z banku do banku, tylko przesłanie przez bank A informacji do banku B, że poszło tyle a tyle, co bank B natychmiast uwzględnia.

Wystarczyłoby dołączyć informację dla pozostałych banków, że to było na zajęcie przez komornika X w kwocie Y. I już. Za trudne widać.

Sam komornik natomiast nie ma takich możliwości i niestety powiedział Ci prawidłowo - jakbyś miał 100 kont to 100 banków by pewnie przesłało po tym tysiącu.

Powrót