kilkuletnie zadłużenie w ZUS

• Autor wątku Autor wątku solec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

solec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
kiedyś miałem lokal (bar).. było to jeszcze przed zmianą wartości zł... składki ZUS nie były płacone... zlikwidowałem działalnośc ale procent na odsetkach rośnie nadal... mam gospodarstwo rolne ok 15ha które nie przynosi mi prawie żadnych pieniędzy... dostaje wezwania do sądu w sprawie tych odsetek i nie wiem jakie są konsekwencje jezeli sie tam stawie...
czy sąd może mi odebrać gospodarkę? (dom w którym mieszkam ja i 5 osób mojej rodziny jest częscią tego gospodarstwa więc on automatycznie tez idzie pod młotek ? wtedy wszyscy byśmy zostali bez dachu nad głową... a wszyscy jesteśmy niepracujący...)

proszę o poradę co robić w takiej sytuacji bo boję się o każdy następny dzień...
jeżeli to zły dział to prosze o nie usuwanie tematu tylko ew. przeniesienie do poprawnego...
z góry dziękuję...

W przybliżeniu jaka to jest należność główna ?
Czy była do tej pory egzekucja i kiedy ?
Jak to - "wezwania do sądu w sprawie tych odsetek" ?

główna to ok 8 000 zł
dostałem kilka wezwań do sądu w sprawie tego zadłużenia..
nie stawiałem się na nie bo najpierw byłem za granicą, a teraz szukam najpierw rady kogoś obeznanego bo nie mam pojęcia co robić dalej...

Czyli byłeś za granicą i nie wiesz czy była egzekucja.
A wezwań do sądu nie odbierałeś i nie wiesz co było w tych wezwaniach.
Czy tak , czy coś jeszcze ?

tak
dokładnie tak jak piszesz...

No to problem - bo nie nie wiadomo w jakim stadium jest sprawa i czy być może nastąpiło przedawnienie.
Ale ZUS - raczej tego pilnuje i nie odpuszcza.
Dopiero jak jest w 99.99% pewny że ktoś jest nieściągalny - to wtedy dopiero umarza.
Nie chcę Cię straszyć - ale może tak być, że dom i całe gospodarstwo już dawno jest zajęty a może nawet już został zlicytowany :(
Trzeba to szybko koniecznie sprawdzić :!:

Nie rozumiem skąd się wziął sąd, ZUS nie oddaje sprawy do sądu w sprawie zadłużenia, tylko wystawia upomnienia, a następnie tytuły wykonawcze i prowadzi egzekucję samodzielnie, bądź za pośrednictwem naczelnika urzędu skarbowego albo komornika sądowego.
Gdyby Pan otrzymał decyzję określająca zobowiązanie i się od niej odwołał do sądu, to rozumiem, albo zatrudniał w tym barze pracowników, za których nie odprowadzał składek, to ZUS złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnieniu wykroczenia lub przestępstwa naruszenia praw pracowniczych i sprawa wpłynęła do sądu, to rozumiem; ale żeby w sprawie odsetek miał procedować sąd??? Proszę sprawdzić o co konkretnie chodzi i napisać coś więcej.

Powrót