Kindegeld

• Autor wątku Autor wątku hamitka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hamitka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Prosze o pomoc!!!!
Mam pozwolenie na pobyt na prace ale niemam kindergeld chociaz dzeci chodz tutaj do szkoly.Czy to jest prawda jezeli pracujesz na minijab to nienalezy ci sie kindergeld?Poniewaz ja staram sie onie od 01.03.2008 dostalam splacone od marca 2008 do pazdzernika dopuki mnialam umowe o prace i oplacane skladki emerytalno rentowe.Od 01.11.2008 zameldowalam sie w Arbeitsamcie ale bez zadnego prawa do socjalhilfe albo Arbeitlustgeld,poniewaz niemam pszepracowane 12 miesiecy.Trzy miesiace niemam zadnych swiadczen na dzeci a Familienkasse pszyslalo mi ze musze i m pszectawic dochody z ubieglych trzech miesiecy......

Prosze o porade co mam robic.....

Jakie masz obywatelstwo i jakie mają dzieci

Dzeci i ja mamy obywatelstwo polskie.

na jakiej podstawie otrzymalas arbeitsgenehmigung? pracownik sezonowy? zwiazek malzenski z niemcem ? pytam bo to moze byc podstawa do swiadczen pienieznych, obywatelstwo twoje i dzieci nie ma tutaj nic wspolnego ze sprawa

Na podstawie ze prowadzilam tutaj 3- lata swoja dzalalnosc(Gewerbe),rozliczalam sie rocznie z Finansamt i bylam tutaj zameldowana.Pozwolenie na pobyt mam Freizügigkeitsgesetz/EU.

piszesz, ze prowadzilas dzialalnosc , czyli juz nie prowadzisz
wiec pytam dalej czy to pozwolenie jest wazne ?
poniewaz na podstawie przepisow dotyczacych pracy wykonywanej przez obywateli polskich na terenie niemiec mozesz legalnie pracowac jako pracownik sezonowy max 90 dni w roku kalendarzowym (w 5 branzach), jako pracownik wykwalifikowany (wtedy pracodawca stara sie dla ciebie o pozwolenie w miejscowym AA) lub jako osoba prowadzaca wlasna dzialalnosc gosp.
w innym przypadku pozwolenia na stala prace jako polka nie dostaniesz (do konca 2011)
moze sie okazac, ze jesli juz nie prowadzisz dzialanosci to twoje freizügigkeit jest juz niewazne i przebywasz na terenie brd ... nielegalnie ;)

.Pracowalam na Gewerbie tz Dzalalnosc gospodarcza przez 3-lata po trzech latach pojechalam do Bundesagenture fü Arbeit i dostalam Arbeitsgenehmigung-EU unbefristet.Do tego bylo mi potrzebne tylko od kiedy i gdze bylam zameldowana na terenie Niemniec z Rathausu (Meldenbescheinigung)Po tygodniu dostalam pozwolenie.Potem poszlam do Ausländerbehörde i to odalam im ksero.Do tej pory nic mi sie pszyslali .Jak bym byla tutaj nielegalnie to moje dzeci by niemogly chodzic tutaj do szkoly, ani wogule wynajac mieszkanieitd.......To pozwolenie dostaniesz ale musisz miec przynajmniej 3-lata meldunku na terenie Niemniec.
Pozdrawiam.....

z tego co pisalas wczesniej, to ALG ci nie przysluguje jeszcze (nie przepracowalas 12 mcy) ale mozesz starac sie o socjalhilfe , wez z BfA zaswiadczenie o braku zasilku typu ALG. idz do Famkassy z potwierdzeniem ze jestes zameldowana jako bezrobotna. nie wiem na ile potrafisz sie wygadac po niemiecku ale powiedz im, ze maja 30 dni na wyplate zaleglego KG (od dnia w ktorym jestes bezrobotna)
jesli nie masz zadnych innych zrodel dochodu to staraj sie o socjal, idz do DRK

Co ty socjalfilfe unas jest tak ze mi powiedzano ze niemam zadnego prawa zlozyc Antrak na socjalhilfe bo jestem Polkom i jak niechce mniec problemow z Ausländerbehörde to zebym go nie skladala.W chwili obecnej jestem coly czs zameldowana w Arbaitsamcie ze poszukuje pracy dodatkowo pracuje w hotelu na Minjab400 Basis,musze oplacac sobie i pszede wszystkim moim dzecia krankasse.Nikt niemoze mi pomoc bylam jusz wszedz Rzecznik Praw Dzecka w Polsce, Caritas,Jugentamt,Diagoni,,,Ja wiem ze oni niechca placic i mi to sie nalezy,musze tylko kogos znalesc kto by sie znal jake sa nato paragrafy.Niestac mnie zeby jechac 40 km do Landau.Gdze moge sie jeszcze udac o porade prosze odp.

ehh tak to jest jak sie nie kopnie niemieckiej d...y ;) zeby zaczela funkcjonowac normalnie.. kazdy cie bedzie olewal ale jak sie postawisz to inaczej gadaja ;)
caly czas cie splawiaja bo nie chce im sie pracowac :P
aha jeszcze tylko pytanie czy jestes zameldowana jako arbeitslos czy arbeitsuchende ? sprawdz dobrze co jest napisane na bescheinigung bo od tego zalezy dalsze dzialanie

Arbeitsuchende jestem zameldowana.Obecnie pracuje na 400Basis ale co jakis czas musze isc do nich na rozmowe i tak nie poszukaja mi zadnej stalej pracy.W poniedzalek pujde jeszcze raz do socjalu i zebi mi napisali z jakiego grundu mi sie nienalezy pomoc.Jezeli pujdze tak dalej ze benda mnie odzylac z kwitkem to musze im zalozyc proces!!!!W Posce mi sie ani moim dzecia nic nienalezy i tutaj tez nie to gdze mam zyc jak czlowiek na syberi chyba tam by bylo lepij.I my Polacy jestesmy w Unii Co to jest??????
Dzeki Pozdrawiam.

hmm nie wiem kto ci nadal status A-suchende a nie A-los ? mozesz sobie to zmienic, wtedy beda ci szukac roboty, a masz do tego prawo bo przepracowalas 6 mcy na etacie.
idz do BfA ale najlepiej do kierownika dzialu i dowiedz sie jakie mozesz miec wsparcie finansowe bo twoje dochody sa niewystarczajace, jesli nie masz dochodu min. 600e to mimo, ze nie przepracowalas 12 mcy mozesz dostac pomoc
druga sprawa to socjal, idz i zapytaj jakie masz mozliwosci otrzymania pomocy jako doplata do czynszu i oplat, kasy mozesz nie dostac do reki ale pokryja ci mieszkanie, musisz tylko przedstawic umowe i rachunki
moja rada - pierwsza rozmowa z pracownikiem, jesli okaze sie ze ma "null ahnung" to kazda nastepna tylko z szefem, w 99% skutkuje ;)

Dzeki sprubuje to Zobaczymy co mi powiedza.Jezeli wiesz jake to jest kodeks na to to napisz ja im bende terez z kodeksami wyjwzdzac moze sie pszestrasza,bo tak oni mysla ze gupia Polka i tak czy tak nic niewie.Dzeki i pozdrawiam

jestem ciekawy co wywalczysz ;)

ja jestem po rozmowie tel z kierownikiem oddzialu mojej fam-kassy ktory zaczal mi cos bredzic na temat przepisow unijnych... czekam na oficjalne pismo od nich ale tylko do wtorku, jesli nic nie dostane albo napisze mi bzdury to dostana od mojego adwokata pismo i pozew do sadu :)

Oni sobie poprostu leca z nami Polakami w kulki.................Ja tak samo ide znimi do Sadu bo oni mysla ze my Po....jestesmy gapami futrowani i nic sie nie znamy.Zycze powodzenia"!!!Napisz co zdzialasz ok

Niestety dostalam przyznane kindergeld ale polowe.Poniewaz muj byly moz mieszka na terenie Polski,i on ma prawo do drugej polowy z tegotytulu ale zaznaczam ze on jest pozbawiony calkowicie praw rodzicielskich.Co mamterez zrobic.Prosze o jakam kolwiek wskazowke.

wystapic pisemnie o uzasadnienie podstawy przyznania swiadczenia w takiej wysokosci,
jestem bardzo ciekawy na jaki § sie powolaja :)

§70Abs.2EStG,EG-VerordnungNr1408/71,DurchführungsverordnungNr.574/72itd......Jutro ide do Adwokatki zobaczymy co mi powie.W marcu minie rok czasu jak nie dostaje pieniedzy i nik mi sie nie zapyta co ja dzecia daje jejsc to pszechodzi luckie pojecia ze tak znami <pl>robia Niemcy.........

no to sie wykpili tym §70 abs2 , dalas wypelnione druki e401 i e411 o wysokosci zarobkow ojca i potwierdzeniu, ze nie otrzymuje zadnych pieniedzy na dzieci w pl ?

Powrót