Kindegeld

• Autor wątku Autor wątku hamitka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak wszystko dalam ale niewiem czy oni to przetlumaczyli na jezyk niemiecki.Tak oni poprostu chca mnie wikiwac,,,,,,,,,,,,,,,,itd.Ale moja adwokatka powiedzala ze niema inej mozliwosci tylko iwylacznie zalozyc im proces itak zrobie.Bende pisac jak to dalej sie potoczy.Dzekuje za wszystko i do uslyszeni.

oni nie musza tlumaczyc ;) wszystkie druki zostaly zunifikowane po to zeby nie trzeba bylo ich tlumaczyc na inne jez europejskie, jesli dalas im e401 i 411
to zostaje ci tylko zlozyc pozew u adwokata
a ja jutro wybieram sie do szefa mojej fam-kassy bo byl chory, ciekawe co mi powie ;)

no to mam wiesci :) w zeszly piatek godzine rozmawialem z szefem mojej fam-kassy .. oj dluga i ciezka byla rozmowa, koles probowal mi kit wcisnac, ze sa jakies "unijne" przepisy ktorych nie spelniam, ale bylem dobrze przygotowany do rozmowy
na koniec zapytalem go czy uwaza, ze dobrze przygotowany do rozmowy polak jest glupszy od niedoinformowanego niemieckiego szefa f-k... powiedzial "nie" i wydukal z siebie "entschuldigung"
a dzis rano w skrzynce znalazlem list, ze na podstawie roznych podstaw maja mi do nadplacenia sporo pieniazkow :D :evil:
i tym optymistycznym akcentem rozpoczynam ostatni lykend lutego ;)

Kindergeld

Prosze o udzielenie mi informacji jakie musze wyslac dokumenty potrzebne do otrzymania kindergeld.Jestem mezatka od grudnia. Wyszlam za maz za Niemca.Jestem zameldowana i mam zarejestrowanie w urzedzie pracy w Niemczech. Czy moge skladac wniosek od razu. Czy musze czekac 6 miesiecy? Corka mieszka w Polsce ma 22 lata i studiuje.Czy dokumenty musze byc przetlumaczone.

z wlasciwego dla miejsca zamieszkania, oddzialu fam-kassy prosze wziac druki E401 i E411 (po polsku) i wypelnic "antrag auf kindergeld" (po niemiecku)
to powinno byc wszystko jesli bedzie cos dodatkowo to dadza w fam-kassie

Witam!!!Mam w dalszym ciagu problemy z kindergeld.Zakladam im sprawe bo tak dalej byc niemoze.Doczepiaja sioe do tego ze Rops w Polsce niewystawil mi zaswiadczenia ze niepobieram zadnego zednego rodzinego.Wyslalam im druki E411i E401 a on napisali ze niemogo takich drukow zaakceptowac.Co mam zrobic jezeli oni nie akceptuja takich drukow????????Rops twierdzi ze niemogo mi wystawic inych popierow tylko iwylocznie te formulaze co mam dalej robic prosze o pomoc!!!!!

Powrót