Kinder Geld prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku casatowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

casatowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam z góry przepraszam jesli pisze w złym forum i za to bo wiem ze temat był poruszany wiele razy ,ale kazdy przypadek jest inny a nie bardzo potrafie sie połapac co i jak z tym zasiłkiem...

Mieszkam z córką w polsce mąż pracuje w niemczech juz drugi rok jesteśmy poł roku po rozwodzie , i mąż pobiera ten zasiłek nie wiem w jakiej wysokosci wiem tylko ze ma przyznane na pewno dziecko dostaje tylko alimenty w wysokosci 600 zł na prawie 7 tys zł arobków meża któy do tego pobiera ten zasiłek jak i rownież pobrał wyrównanie , chciałam po rozwodzie starac sie by zostało ono przyznane mi i przeznaczac te pieniazki na córke ale mąż zagroził ze jak złoze taki wniosek to bedzie wnioskował o obnizenie za to alimentów i do tej pory bałam sie to ruszyć , ale z racji tego że na przedszkole przenaszam 470zł miesiecznie chce starac sie o kinder geld dla córki ponieważ brakuje nam tych pieniążków , i stąd moje pytanie czy moge to załatwic przez urząd polski mieskzam w zielonej górze i wiem ze tam bodajże rops zajmuje sie takimi sprawami , ale nie posadam dokłądnego adresu do korespodnecji ani zameldowania meza oraz zarobków nic a nic , czy mamy sznse dostać taki zasiłek ? czy sa poprostu marne szanse , ja rowniez nie złozyłam o rodzinne tu w polsce bo tak samo maz zagroził ze przez to mu zabiora tam a wtedy obetnie mi alimenty, jak mam sie do tego zabrac teraz od czego zaczac?moze ktos cos podpowie bede bardzo wdzieczna

Niestety nie masz większych szans na staranie się o przykazywanie przez urząd zasiłku kindergeld który pobiera ojciec dziecka na Twoje konto bądź na konto twojej córki.
Tak również było w moim przypadku kiedy się o te świadczenie dla siebie starałem.
Dostałem z Urzędu informacje, że nie ma wystarczających podstaw by świadczenie kindergeld było przekazywany bezpośrednio na moje konto.

Stanowisko SR w uzasadnieniu wyroku o alimenty:

"Podkreślić przy tym należy, że zasiłek rodzinny pobierany przez pozwanego rzutuje na zakres obowiązku alimentacyjnego i powinien być uwzględniany przy orzekaniu o alimentach. Nie oznacza to jednak, aby zasiłek podlegał wprost zaliczeniu na poczet alimentów albowiem świadczenia z tego tytułu, zgodnie z wytycznymi Sądu Najwyższego, nie mogą być traktowane jako cześć alimentów i nie podlegają zaliczeniu na poczet alimentów".

witam mam taki pomysl abys zlozyla wniosek o nasz zasilek rodzinny u siebie w miejscu zamieszkania i nie boj sie ze maz odciagnie ci to z alimentow zawsze mozesz isc do komornika o egzekucje ,twoj rops ma informacje z ktorego FMz niemiec maz wystapil o niemieckie kindergeld a to nie jest mala kwota bo 184eu ,sprubuj tam sie dowiedziec jak to zalatwic albo idz po orade do bezplatnego adwokata ,wyszukaj w internecie inf,i nie boj sie bylego bo nic nie zyskasz a on na twoim strachu zeruje masz dziecko i walcz o nie to jego pieniadze nie starego w niemczech aby dostac kindergeld na dziecko w polsce ,pracujacy tam musi dostarczyc dokumenty z polski potwierdzajace ,ze dziecko mieszka z prawnym opikunem pod wspolnym adresem zaswiadczenia z urzedu meldunkowegoitp inaprawde nie boj sie tylko zasiegnij inf w jaki sposob zebral dokumenty i oddal je niemczech pozdr

jezeli placi alimenta a ty mieszkasz w Polsce to on ma prawo do tego zasilku,gdybys mieszkala tu wtedy ty pobieralabys KG a on polowe by sobie potracil z Unterhalt-u(aliment)

zgodnie z ustawodawstwem niemieckim, jeżeli osoba zobowiązana do alimentacji na członka rodziny, przekazuje kwotę odpowiadającą przynajmniej połowie niemieckich świadczeń rodzinnych, osoba ta jest uprawniona do niemieckich świadczeń rodzinnych. W takim wypadku instytucja miejsca zamieszkania może wystąpić o przekazanie kwoty różnicy pomiędzy wysokością przekazywanych kwot, a kwota przyznanego zasiłku rodzinnego w Niemczech. Instytucją właściwą, która podejmuje decyzję o ewentualnym uwolnieniu świadczeń jest instytucja niemiecka.
http://forumprawne.org/niemcy/47688-podstawa-przyznania-kindergeld-w-niemczech.html

Kindergeld jest na polowe dla rodzicow ktorzy utrzymuja dziecko

Ostatnia edycja:
Powrót