K
kasia88kasia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, mam wielki problem. Z moim ex partnerem mam 3 dzieci [bliżniaki 6lat i syna 5lat]. Zaraz jak urodził sie synek rozstaliśmy sie w zgodzie. On sobie potem poznał nową kobiete i wyjechali do niemiec. Na dzieci mam zasądzone łącznie 1400 alimentów. Zaraz jak wyjechał do niemiec uzgodniliśmy, że on bedzie sie starał o KG i będzie mi cały oddawał tytułem alimentów. Zgodziłam się bo to prawie o 1000zł więcej. Decyzja przyszła po pół roku i akurat tak się złożyło, że miał tu w PL naprawiac auto i mi ja przywiózł abym mogła w opiece społecznej pokazać. Miał tam sporą sumke zwrotu. Powiedział, że połowe zwrotu sobie bierze. Ja się nie zgodziłam bo to przeciez kasa na dzieci a nie na jego wydzimisie no i sie mocno pokłóciliśmy. Powiedział, że nic nie bedzie mi dawał tylko alimenty a za reszte bedzie kupować zabawki dzieciom i im przysyłać. Byłam taka wściekła - poszłam do opieki społecznej i tam babka powiedziała mi że mogą wystąpić z wniskiem o uwolnienie świadczenia, bo w sumie żadnej kasy extra od niego nie dostałam. Załatwiłam wszystko z opieką. Pod koniec mca ex przysłał mi połowe zwrotu i przesyła całą kwote kg jako alimenty. Nie odwiedza nas juz wcale, mówi że ma 1000km w jedną strone a paliwo tez kosztuje itp a że wolnego nie ma że robi od pn do sob. I trwało to tak ponad rok. Był u dzieci może 2x. Wczoraj zadzwonił do mnie z wielkim krzykiem, że dostał pismo z FK że ja im pisałam że kasy od niego nie dostaje, i że chcą kase wysyłać na konto Ropsu, ale on sie bedzie odwoływał od decyzji. wyzwał mnie od pazernej xxx i powiedział, że skoro tak, to on w ogóle rezygnuje z kg i dalej bedzie mi tylko 1400 płacił, a i że przenosi sie do innego miasta abym nie znała adresu, abym nie mogła wnieść o wieksze alimenty. Dodatkowo powiedział, że z adwokatem załatwi abym ja nie mogła "na jego konto pobierać kasy" bo uwalniam swiadczenie kłamiąc że kasy od niego nie dostaje i że mam ruszyc tylek i sama przyjechac tu do pracy...
Czy on może tak zrobić? Czy może zrezygnować z KG? Ja jeszcze żadnej decyzji nie dostałam. Ja nie pracuje w PL ani nigdy nie byłam w Niemczech i nigdy tam tez nie pracowałam... Planuje pójsć do pracy od marca ale jak to będzie to nie wiem.
Czy on może tak zrobić? Czy może zrezygnować z KG? Ja jeszcze żadnej decyzji nie dostałam. Ja nie pracuje w PL ani nigdy nie byłam w Niemczech i nigdy tam tez nie pracowałam... Planuje pójsć do pracy od marca ale jak to będzie to nie wiem.