Kinderged - pomocy

• Autor wątku Autor wątku kasia88kasia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia88kasia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam wielki problem. Z moim ex partnerem mam 3 dzieci [bliżniaki 6lat i syna 5lat]. Zaraz jak urodził sie synek rozstaliśmy sie w zgodzie. On sobie potem poznał nową kobiete i wyjechali do niemiec. Na dzieci mam zasądzone łącznie 1400 alimentów. Zaraz jak wyjechał do niemiec uzgodniliśmy, że on bedzie sie starał o KG i będzie mi cały oddawał tytułem alimentów. Zgodziłam się bo to prawie o 1000zł więcej. Decyzja przyszła po pół roku i akurat tak się złożyło, że miał tu w PL naprawiac auto i mi ja przywiózł abym mogła w opiece społecznej pokazać. Miał tam sporą sumke zwrotu. Powiedział, że połowe zwrotu sobie bierze. Ja się nie zgodziłam bo to przeciez kasa na dzieci a nie na jego wydzimisie no i sie mocno pokłóciliśmy. Powiedział, że nic nie bedzie mi dawał tylko alimenty a za reszte bedzie kupować zabawki dzieciom i im przysyłać. Byłam taka wściekła - poszłam do opieki społecznej i tam babka powiedziała mi że mogą wystąpić z wniskiem o uwolnienie świadczenia, bo w sumie żadnej kasy extra od niego nie dostałam. Załatwiłam wszystko z opieką. Pod koniec mca ex przysłał mi połowe zwrotu i przesyła całą kwote kg jako alimenty. Nie odwiedza nas juz wcale, mówi że ma 1000km w jedną strone a paliwo tez kosztuje itp a że wolnego nie ma że robi od pn do sob. I trwało to tak ponad rok. Był u dzieci może 2x. Wczoraj zadzwonił do mnie z wielkim krzykiem, że dostał pismo z FK że ja im pisałam że kasy od niego nie dostaje, i że chcą kase wysyłać na konto Ropsu, ale on sie bedzie odwoływał od decyzji. wyzwał mnie od pazernej xxx i powiedział, że skoro tak, to on w ogóle rezygnuje z kg i dalej bedzie mi tylko 1400 płacił, a i że przenosi sie do innego miasta abym nie znała adresu, abym nie mogła wnieść o wieksze alimenty. Dodatkowo powiedział, że z adwokatem załatwi abym ja nie mogła "na jego konto pobierać kasy" bo uwalniam swiadczenie kłamiąc że kasy od niego nie dostaje i że mam ruszyc tylek i sama przyjechac tu do pracy...

Czy on może tak zrobić? Czy może zrezygnować z KG? Ja jeszcze żadnej decyzji nie dostałam. Ja nie pracuje w PL ani nigdy nie byłam w Niemczech i nigdy tam tez nie pracowałam... Planuje pójsć do pracy od marca ale jak to będzie to nie wiem.

Nie slyszalem aby ktos kiedys zrezygnowal z KG jak go przyznali z powodow innych niz np utracenie prawa do tego swiadczenia. Wiec nie wiem jak to wyglada. Podobno mozna zrezygnowac z KG na rzecz ulgi podatkowej (w przypadku exa 50% bo dziecko mieszka w PL) ale kindergeld oplaca sie bardziej niz ulga. Tak przynajmniej twierdzil moj adwokat.

Niemniej jednak moja ex tez chciala uwolnic swiadczenie aby dostawac kg i dodatkowo alimenty ale po przedstawieniu przeze mnie dowodow zakupow dla dziecka (ciuchy, zabawki) i przelewow jakie robilem matce dziecka cofneli jej wniosek o przelewanie kg na jej konto.
Tez sie klocilismy - wlasnie o wyrownanie. Jednak moja zona powiedziala wtedy ze mam kupic malemu co uwazam a reszte dac matce dziecka aby sie w koncu odczepila - bo zadna kasa nie jest warta takich nerwow i obrzucania sie blotem. Wiec moze lepiej na spokojnie pogadac i wspolnie poszukac wyjscia z sytuacji?

Ojcu płacącemu alimenty, KG sie nalezy a nie matce. Tak jest tu w DE, jesli dziecko mieszka w PL. Tak ze jesli w FK pokaze wyciag z konta, ze ci przelewa pieniadze jako alimenty.....nic nie dostaniesz.

nie daj się jemu zastraszyc, alimenty a kindergeld to 2 rózne sprawy, należy ci się jedno i drugie.staraj się o uwolnienie świadczeń a o podwyższenie alimentów nie bój sie wystąpic nawet jak on zmieni adres, na twój wniosek sąd moze ustali jego nowy adres.

Tak, alimenty, kindergeld, dodatek do mieszkania i zasilek socjalny z niemiec - wszystko ci sie nalezy. CIEKAWY JESTEM za co sobie pani kasia kupuje jedzenie i ciuchy i za co placi swoje oplaty skoro nie pracuje. Ah, zapomnialem, utrzymanie matki na mc kosztuje 100zl a dziecka 7x wiecej.

W ogole zastanawiajace jest tez to ze jak 2 rodzicow sa malzenstwem i ojciec pracuje w De i byla w domu 2x w roku - to wszystko jest ok. Tatusia nie ma ale przelewa euro na konto wiec tatus kochany. Po rozstaniu pierwszy argument na wysokie alimenty "nie odwiedza dziecka - 2x w roku tylko to niech placi wiecej" ciekawy jetem czy matka zrezygnowalaby chociaz z 400zl miesiecznie aby tatus mogl co miesiac na week przyjezdzal na week do dzieci. Bo o kosztach dojazdu nikt nigdy nie mowi.

Ostatnia edycja:
nikt mu nie kazał uciekac do Niemiec i zakładac nowej rodziny,prawdziwy ojciec został by blisko dzieci.
A prawdziwa matka rzeczywiście wydaje duzo więcej na dzieci niż na siebie i NIC W TY DZIWNEGO!!! każda normalna tak robi. A niektórzy tu samotnym matkom zazdroszczą. WSTYD !

Samotnamama13- glupszej wypowiedzi w zyciu nie slyszalem.

Posluze sie przykladem autorki postu (kasia88kasia - przepraszam jak cie uraze) - skoro matka dzie i nie pracuje (wiex nie zarabia) dostaje od ojca 2400 na dzieci.... z mopsu np dostaje zasilek rodzinny - zalozmy 300zl (ktory tez jest przyznany na dzieci
.. wiec musi go wykorzystac na dzieci) moze z jakiejs jeszcze instytucji dostac jakas kase - ale nie oszukujmy sie - nie duzo i pewnie na dzieci... to ile ma dla siebie? 100zl? Bo reszta czesc pieniedzy jest DZIECI. Czyzby PRAWDZIWA MATKA placi za swoja czesc najmu, oplat, jedzenia, ciuchow i kosmetykow - z pieniedzy przeznaczonych na DZIECI? Ojciec jak nie da KG matce jest afera na pol Polski. Ale czemu nikt nie rozlicza matek. Za co kupuje sobie jedzenie? Za kase dzieci. Ona moza, tatus nie.

W sumie racja. My tatusiowie tego przywileju mozemy wam zazdroscic.

mirror89 zapoznaj się z polskimi przepisami dotyczącymi świadczeń z MOPS. Przy kwocie alimentów 2400 tej matce sie nic nie należy! Przekracza kryterium dochodowe!

No to ciekawe za czyje pieniadze mama dzieci je. Ah tak - okrada wlasne dzieci. WSTYD!

Hej! Mam pytanie. Mieszkam w Niemczech z mężem od roku.Niedawno urodziłam synka. Na pierwsze dziecko mam przyznany kindergeld. Teraz muszę załatwić zasiłek na drugiego synka tyle, że nie wiem czy wystarczy do familienkassy wysłać sam akt urodzenia, czy muszę dołączyć do tego jakiś formularz?? Proszę o pomoc bo zaczynam się gubić w tych dokumentach...

A ja mam pytanie. Kolega placi po 500zl alimentow na 2dzieci w PL. Staral sie teraz o KG - aby kasa przychodIla na konto matki (tak ustalili). Teraz on dostal wezwanie do sadu o zwiekszenie alimentow. I moje pytanie, czy sad bedzie bral pod uwage ze ojciec zalatwil im Kindergeld? Rownie dobrze FK moglaby mu go wyplacac i on przekazywac matce. To prawie 800zl na kazde dziecko extra. Ktos mial taka sytuacje? Jego ex zona twierdzi ze sad kindergeldu pod uwage nie bierze a przeciez to nie sa male pieniadze jak na Polske.

oczywiście,że Sąd weźmie pod uwagę Kindergeld, ale to nie stoi na przeszkodzie podniesienia alimentów....zależy jakie potrzeby mają dzieci a jakie możliwości zarobkowe ojca,jaki ułamek swojego wynagrodzenie przeznacza na dzieci......skoro pracuje w Niemczech i tak pewnie jego zarobki nie są małe...

A czy przy podniesieniu alimentow matka musi wykazac ze wydaje wiecej niz te 1300 na jedno dziecko (500 alimenty + 800 Kindergeld). Czy moze wydawac mniej i zadac podwyzki tylko dlatego ze ex maz robi w niemczech. Jego ex zona nie pracuje i miesza u rodzicow i ma 1 pokoj z dwojka dzieci (chlopiec i dziewczynka). Czy ojciec jezeli podniosa mu alimenty (zarabia ok 2 tys e ale ma zone i tez 2dzieci z nia) moze chciec aby matka zmienila lokum a nie siedziala u rodzicow na jednym pokoju z juz duzymi dziecmi (6 i 9 lat) Aby dzieci mialy chociaz osobny pokoj. Czy to nie ma znaczenia i sad moze zasadzic mu np po 250e na dziecko (lacznie 500) mimo ze ma jeszcze pozostala dwojke i musi sie w Niemczech utrzymac?
Jego ex uwaza ze Kindergeld sie nie wlicza do tego bo jej ex maz nie placi tego ze swojej kieszeni. Czy same zarobki w euro sa podstawa do zwiekszenia alimentow?

dużo zależy od tego na jaką sędzinę lub sędziego trafi... ja wykazywałam obecne wydatki na dziecko ale we wniosku wspomniałam rówież o rzeczach na które nie starcza np remont pokoju,kolonie dla dziecka czy zakup komputera. w moim przypadku zostało to uwzględnione.

Powrót