Kindergeld a 500 plus Jak to rozwiązać

• Autor wątku Autor wątku DanielKoczupinda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DanielKoczupinda

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Cześć!
Może żona zajmuje się dzieckiem w domu i nigdzie nie pracuje. Dziecko ma półtora roku. Ja od 23 kwietnia 2019 do 2 września 2019 r pracowałem w niemczech na umowę o pracę ale nie byłem tam zameldowany, gdyż byłem pracownikiem TRANSGRANICZYM i miałem meldunek polski( pracowałem 2 tygodniew Niemczech i tydzień wolnego w Polsce). Od 6 września 2019 pracuję w Polsce na umowę o pracę. W Niemczech nie składałem żadnego wniosku o nic ani w ogóle ( Nie znam języka ).Złożyłem w Polsce wniosek o 500 plus i o rodzinne i niestety dostałem odmowę. Już w sierpniu wiedziałem, że nie wiążę dłuższą przyszłość w tej pracy w Niemczech. Rozumiem, że pracując w Niemczech moim obowiązkiem było pobierać Kindergeld w Niemczech ? Nic w Polsce w trakcie zatrudnienia w niemczech nie składałem. Czy jeżeli teraz pracuję w Polsce jest jakaś szansa, że dostanę z Niemiec Kindergeld za okres w którym pracowałem w Niemczech? Jak to rozwiązać? Ile mam na to czasu? Uważam, że powieninem otrzymać pieniądze. Tylko niestety ogranicza mnie język. W załączniku pisma jakie otrzymałem. KTOŚ POMOŻE JAK TO ROZWIAŻĄC NA SWOJĄ KORZYŚĆ ? Jakieś firmy które wszystko załatwiają.

a1jpg_qarnesq.jpg

a2jpg_qarneap.jpg

==================================================================================================================
==================================================================================================================

a3jpg_qarneah.jpg

a4jpg_qarnear.jpg

Antrag auf Kindergeld i Anlage Ausland polnisch masz po polsku w internecie ,zlozyc mozesz kiedy chcesz ale nadplacaja wstecz tylko 6 mies.. wnioski na ten adres :Familienkasse Sachsen, 09092 Chemnitz...nie zalatwiaj przez firmy bo mozesz nigdy nie zobaczyc KG!.. przyjdzie lista wymaganych dokumentow tu wrzuc tutaj

Ostatnia edycja:
Belunia on nic przecież nie dostanie, bo nie podlegał nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. Nie słyszałam aby się coś w tej sprawie zmieniło.

Nie przepracowałeś w Niemczech 6 miesięcy, więc nie widzę podstaw do przyznania KG.

Czyli, że co w Niemczech trzeba przepracować 6 miesięcy żeby dostać Kindergeld? A jak mniej to coooooooo? Nic kompletnie mi się nie należy ani z Polski ani z Niemiec wtedy !!!!

DanielKoczupinda napisał:
Czyli, że co w Niemczech trzeba przepracować 6 miesięcy żeby dostać Kindergeld? A jak mniej to coooooooo? Nic kompletnie mi się nie należy ani z Polski ani z Niemiec wtedy !!!!
Skladaj wniosek bo tak czy siak potrzebujesz odmowe, bedzie odmowa to Polska wyplaci, zreszta oni sami powinni wystapic do Niemiec stamtad dostalbys wnioski... teraz juz nie czeka sie dlugo przyznaja od razu roznice a potem ustalaja ktore panstwo ma wyplacac reszte..bedzie potrzebne zaswiadczenie z Finazamt o podleganiu lub nie pod nieograniczony obowiazek podatkowy..chcesz to dam ci namiar do kogos kto zrobi ci to za darmo .. napisz na priv

Powrót