kindergeld a alimenty

• Autor wątku Autor wątku pmieszczynski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pmieszczynski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Jestem pelnoletnim synem, ojciec pracuje w Niemczech i placi alimenty poprzez umowe slowne po wycofanym przeze mnie wniosku sadowym. Kwota ta wynosi 1200 zl.

Czy jako pelnoletni syn mam prawo do Kindergeld? Wszystkie pieniadze dotychczas trafiaja na jego konto.

prawo do całości KG ma ojciec ,w przypadku dzieci niepełnoletnich do polowy Kindergeld (92€) ,a tu w dodatku płaci tak wysokie alimenta.

Dziękuje za odpowiedź.

A jeżeli rodzice są po rozwodzie i synowie (pełnoletni) mieszkają z matką to czy prawo do połowy Kindergeld ma również matka?

zgodnie z ustawodawstwem niemieckim, jeżeli osoba zobowiązana do alimentacji na członka rodziny, przekazuje kwotę odpowiadającą przynajmniej połowie niemieckich świadczeń rodzinnych, osoba ta jest uprawniona do niemieckich świadczeń rodzinnych. W takim wypadku instytucja miejsca zamieszkania może wystąpić o przekazanie kwoty różnicy pomiędzy wysokością przekazywanych kwot, a kwota przyznanego zasiłku rodzinnego w Niemczech. Instytucją właściwą, która podejmuje decyzję o ewentualnym uwolnieniu świadczeń jest instytucja niemiecka.
http://forumprawne.org/niemcy/47688-podstawa-przyznania-kindergeld-w-niemczech.html

Witam dzisiaj jestem na forum pierwszy raz chcialam sie dowiedziec czy ktos mi moze pomuc ?
Pracuje w Niemczech od 01.05 2011 do chwili obecnej pierwsze 9 miesięcy pracowałam jako opiekunka starszych osób miałam umowę zlecenie od polskiej firmy teraz pracuje w niemieckiej firmie już rok czasu są odprowadzane wszelkie świadczenia więc na rękę dostaje nie całe 1000 Euro z tego muszę zrobić opłaty ,kupić jedzenie i wysłać alimenty na troje dzieci do Polski w wysokości po 500zł na każde jest to około 380 Euro miesięcznie .
Chciałabym się teraz starać o KG na dzieci z tym że nie wiem czy jakaś część KG należy się też mi a nie tylko ojcu dzieci . Proszę mi podpowiedzieć jak ktoś coś wie chodzi mi wyłącznie o to żebym mogła odłożyć jakieś pieniądze dla moich dzieci jak przyjadą do mnie i razem gdzieś moglibyśmy gdzieś pojechać :sad:

tak należy się część jeżeli płacisz alimenta na dzieci ,koniecznie to zaznacz na wniosku albo dopisz im

dziękuje za odpowiedz czy muszę mieć decyzje sądu o wysokości przyznanych alimentów przetłumaczoną na język niemiecki?:?::?:

Z tego co wiem Kondergelt przyznawany jest na dzieci, wiec w moim prostym rozumowaniu w calosci nalezy sie dziecia!!

Ostatnia edycja:
Powrót