Kindergeld a Alimenty

• Autor wątku Autor wątku Deffensor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deffensor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam :)

Mój ojciec mieszka w Niemczech. Pozwałem go o alimenty. Dostaje sumę 600 zł miesięcznie.
W sierpniu zaprosił mnie do siebie i przedstawił mi, że chce mi załatwić Kindergeld.
Niestety do dziś nie dostaje tych pieniędzy.
O ile wiem to kwota około 180 Euro.
Więc jest różnica ponad 100 zł między Kindergeld a alimentami polskimi.
Powinienem dostawać Kindergeld i alimenty czy jak te dwie rzeczy się do siebie mają? Czy powinienem dostawać 180 Euro a nie 600zl?
Proszę o poradę.

Dziękuje.

Kindergeld jest świadczeniem socjalnym państwa dla rodziców lub rodzica, i nie jest świadczeniem przysługującym dziecku. Innymi słowy: Kindergeld to pieniądze rodziców lub jednego z nich, a nie dziecka. Kindergeld powinien być uwzględniany przy ustalaniu dochodów zobowiązanego do alimentacji rodzica; tzw. powinien być doliczony do zarobków rodzica, które są podstawą do wyliczenia alimentów.

Dziękuje za odpowiedź :) Ale skoro ojciec byłby w porządku to powinien moim zdaniem płacić to i to. W Polsce jakby miał płacić alimenty to by mu państwo nie pomogło. A to, że dostaje w Niemczech Kindergeld, to to są też pieniądze przeznaczone na dziecko a nie na jego zachcianki.
Mam racje czy nie?

Dziękuje za odpowiedź :) Ale skoro ojciec byłby w porządku to powinien moim zdaniem płacić to i to. W Polsce jakby miał płacić alimenty to by mu państwo nie pomogło. A to, że dostaje w Niemczech Kindergeld, to to są też pieniądze przeznaczone na dziecko a nie na jego zachcianki.
Mam racje czy nie?:x

Napisz, gdzie pozwałeś ojca o alimenty, w Polsce, czy w Niemczech? Jak stary jest ten wyrok (ugoda?)?. Wiesz coś na temat zarobków ojca? Napisz też, ile masz lat i czy się uczysz.

Pozwałem ojca o alimenty w Polsce. W ogóle nie chciał mi ich płacić i wyjechał za granice. Złożyłem wniosek ETE, coś w tym stylu. Wyrok zapadł rok temu w listopadzie. Ojciec pracuje jako spawacz koło Dortmundu, ile zarabia niestety nie wiem.
Mam 20 lat i studiuje w Krakowie historie na UJ.

Szkoda, że nie wiesz, ile ojciec zarabia. W Niemczech przy wyliczaniu alimentów należy uwzględnić tzw. "Selbstbehalt", to znaczy kwotę, która musi pozostać do dyspozycji zobowiązanemu do alimentów. Od 2013 roku kwota ta, jeśli chodzi o zobowiązanych do płacenia alimentów, którzy mają dochód z pracy zarobkowej (tak jest w przypadku Twojego ojca, ponieważ piszesz, że on pracuje) wynosi 1.000,- Euro. Na ile te 600,- zł. (ok. 150,- Euro) leżą powyżej tej kwoty, trudno powiedzieć, skoro nie wiemy ile on zarabia. W każdym razie Kindergeld, który otrzymuje zalicza się do jego dochodu, od którego liczone są alimenty.
Oczywiście, jako uprawnionemu do alimentów, przysługuje Ci roszczenie przeciwko ojcu o wyjawienie wszelkich dochodów i wszelkiego majątku, jaki posiada; w razie odmowy wyczerpującej informacji można zobowiązanego pozwać do sądu właśnie o tę informację (Auskunftsklage); w przypadku odmowy informacji, sąd skazuje zobowiązanego na udzielenie informacji, i w razie dalszej odmowy egzekwuje taki wyrok środkami przymusu przewidzianymi w prawie. W razie udzielenia w takim procesie świadomie nieprawdziwych informacji, grozi kara pozbawienia wolności nie niższa od 1 roku.
Myślę, że w tej niejasnej jeśli chodzi o dochody ojca, sytuacji, powinieneś z nim nawiązać kontakt i sprawę jeszcze raz omówić. Mimo tego, jak pisałem wcześniej, że Kindergeld jest świadczeniem dla rodziców, a nie dzieci, to podzielam Twoje zdanie, gdzie piszesz, że ojciec powinien Ci ten Kindergeld w całości przekazywać jako alimenty; nawet wówczas, jeśli jego dochód nie przekraczałby tego tzw. Selbstbehalt-u lub niewiele ponad Selbstbehalt wykraczał. To byłoby po prostu przyzwoite z jego strony. Poza tym nie napisałeś, jaki dochód ojca brał sąd polski pod uwagę, kiedy zasądzał te alimenty w wys. 600,- zł.. Jeśli od tamtego czasu nic się nie zmieniło, a upłynął tyko rok od wydania tamtego polskiego wyroku, to w razie Twojego powództwa o alimenty w Niemczech, sąd niemiecki może uznać, że nie nastąpiła istotna zmiana okoliczności, która uzasadniałaby zmianę polskiego wyroku poprzez podwyższenie alimentów.

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo za świetną pomoc i dokładne wytłumaczenie :)

Do Erkorda.
Witaj. Może mógłbyś mi pomóc?
Otrzymuję kindergeld na córkę, która studiuje na studiach magisterskich (I rok). Ma 22 lata. Córka mówi coś o wzięciu dziekanki. Jak to sie ma do kindergeld? Nalezy sie w tym czasie?
Bedę wdzięczna za odpowiedź.

Witam.
Od 5 lat pracuje w Niemczech (zatrudnienie stałe). 3 lata temu rozwiodłem się. Mam 2 dzieci 18 i 25 lat. Na sprawie rozwodowej zadeklarowałem kwotę alimentów na dzieci po 400 zł, sąd uwzględniając to, że pobieram świadczenia rodzinne w BRD, wyznaczył kwotę alimentów 800 zł na dziecko.
W styczniu 2015 roku Kindergeld został wstrzymany, natomiast ja w dalszym ciągu wysyłałem po 800 zł na dziecko. Do Familienkasse wysłałem wszystkie potrzebne dokumenty, by uzyskać zwrot Kindregeld, podałem numer konta ex żony, gdyż dzieci mieszkają w Polsce. Miesiąc temu ex żona otrzymała zwrot Kindergeldu za okres 21 miesięcy. Nie powiadomiła mnie ani dzieci, twierdząc, że te pieniądze należą się jej.
Po czyjej stronie leży racja?
Ja uważam, że połowa tej kwoty należy do mnie, ale może się myle.

Powrót