kindergeld a gewerba

• Autor wątku Autor wątku mamaoli14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamaoli14

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam,mam pytanie do was drodzy forumowicze.
Moj maz od marca 2013 jest w Niemczech,od marca do konca kwietnia byl zatrudniony u pracodawcy,od maja zalozyl wlasna dzialalnosc.Bylismy w biurze,ktore zajmuje sie zalatwianiem spraw typu kindergeld i pani nam powiedziala,ze we wrzesniu moglibysmu juz zlozyc wniosek bo musi minac 6 mcy,natomiast maz dzwonil do swojej ksiegowej i tam powiedziano mu ze dopiero bedzie mogl zlozyc na poczatku przyszlego roku poniewaz musi zostac zlozone zeznanie podatkowe,zastanawiam sie czy sama sie tym nie zajac poprostu wziasc wniosek i dalej sprawa sie jakos bedzie toczyc.Prosze o odp. pozdrawiam.

Szkoda,ze nikt nie odpowiada...ale mam jeszcze jedno pytanie..czy przy skladanym wniosku bedzie wymagane zaswiadczenie o ubezpieczeniu zdrowotnym?

hej własnie przypadkowo weszłam na te strone i twój list.Z tego co ja wiem bez problemu dostaje sie rodzinne po 3 miesiacach pracy w niemczech./bynajmniej w moim landzie/Bez wzgledy czy ma sie gewerbe czy pracuje na umowe ale musi minac 3 miesiace,poniewaz poytrzebne jest zaswiadczenie o zarobkach a jesli na gewerbe to rachunki z 3 miesiacy najmniej.Nie wazne w którym okresie roku sklada sie antrag.Ksiegowa twojego meza wprowadziła troche w bład bo za takim rozliczeniem troche sie czeka ale to i tak nic straconego bo rodzinne spłacaja na dziecko od dnia zameldowania w niemczech nie wiecej niz 4 lata.jesli chodzi o ubezpiecvzenie to tak potrzebne.Jesli do dzis nie masz ubezpieczenia to jesli do klonca grudnia postarasz sie o takie to nie bedziesz musiała spłacac zaległych składek.Jesli masz jakies pytania to pisz na mojego emaila pomoge jak bede mogła.Ja tu juz przusłowiowe zeby zjadłam na takich sprawach przez te kilka lat.pozdrawiam.:tuptup:

Dziekuje za odpowiedz.Chyba jednak nie bede czekala az ksiegowa zabierze sie za to,ale sami zaczniemy ta procedure.Jesli chodzi o ubezpieczenie meza to nie musi byc w Niemczech ubezpieczony bo zameldowanie ma w Polsce a gewerbe na adres biura w Niemczech,ale juz sama nie wiem.Nie wiem jeszcze na jaki adres wyslac narazie wniosek o kindergeld,maz mieszka kolo Bielefeldu.

musi ,musi, miec tu ubezpieczenie

jak go dorwą to słono zapłaci kiedyś

No to juz nie rozumiem,mowia ze nie musi poniewaz tylko ma gewerbe w Niemczech a zameldowanie w Polsce.

wlasnie dlatego ze ma tu Gewerbe i meldunek jak to sie mowi lewy:D "na skrzynke biura"

..nie wiem czy wiesz ale od 2009 r istnieje dla takich osob obowiazek ubezpieczenia..a tak poza tym zapoznaj sie z przepisami EU

Gdzie płacimy składki ubezpieczeniowe oraz jakim regułom dotyczącym zabezpieczenia społecznego podlegamy?
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Ustawodawstwo

Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
Zgodnie z tymi przepisami, podstawową zasadą dla ustalenia właściwego ustawodawstwa w dziedzinie ubezpieczeń jest zasada miejsca wykonywania pracy (lex loci laboris) – oznacza ona, że podlegasz ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu oraz płacisz składki do systemu ubezpieczeń w państwie, w którym pracujesz.Pracownik zatrudniony na terytorium jednego państwa członkowskiego UE podlega jego ustawodawstwu, nawet jeżeli zamieszkuje w innym państwie lub jeżeli przedsiębiorstwo lub pracodawca, który go zatrudnia, ma zarejestrowaną siedzibę lub miejsce prowadzenia działalności na terytorium innego państwa członkowskiego;

nie ma ubezpieczenia ,nie ma Kindergeld

Ostatnia edycja:
To tragedia...mam pytanie jeszcze ...czy mozna jeszcze cos z tym zrobic?mam na mysli to,ze od marca do konca kwietnia maz byl ubezpieczony w TK,czy mozna do nich jakos wystapic z pismem o dalsze ubezpieczenie,nie wiem czy maz tam dalej figuruje czy nie,mogloby cos takiego sie udac jeszcze do konca grudnia? jest amnestia wiec moze by anulowali te zalegle skladki?

belunia napisał:
wlasnie dlatego ze ma tu Gewerbe i meldunek jak to sie mowi lewy:D "na skrzynke biura"

..nie wiem czy wiesz ale od 2009 r istnieje dla takich osob obowiazek ubezpieczenia..a tak poza tym zapoznaj sie z przepisami EU

Gdzie płacimy składki ubezpieczeniowe oraz jakim regułom dotyczącym zabezpieczenia społecznego podlegamy?
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Ustawodawstwo

Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
Zgodnie z tymi przepisami, podstawową zasadą dla ustalenia właściwego ustawodawstwa w dziedzinie ubezpieczeń jest zasada miejsca wykonywania pracy (lex loci laboris) – oznacza ona, że podlegasz ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu oraz płacisz składki do systemu ubezpieczeń w państwie, w którym pracujesz.Pracownik zatrudniony na terytorium jednego państwa członkowskiego UE podlega jego ustawodawstwu, nawet jeżeli zamieszkuje w innym państwie lub jeżeli przedsiębiorstwo lub pracodawca, który go zatrudnia, ma zarejestrowaną siedzibę lub miejsce prowadzenia działalności na terytorium innego państwa członkowskiego;

nie ma ubezpieczenia ,nie ma Kindergeld

Witam po dluzszej przerwie i oglaszam ze jednak nam przyznali kindergeld Belunia....

Moja mama mając zameldowanie w Niemczech i w Polsce , musiała mieć ubezpieczenie w Niemczech , inaczej nie przyznaliby nam kindergeld .
A jak w Twoim przypadku było ? Trzeba było mieć ubezpieczenie czy nie??

Moj maz nie ma zameldowania w Niemczech tylko w Polsce a w Niemczech ma adres firmy poprostu.Skoro nie ma zmeldowania w Niemczech nie musi miec w Niemczech ubezpieczenia.Pracuje tam,odpprowadza wszystkie podatki,rozlicza sie i jest ok.

Ostatnia edycja:
Autorko i jak? Uzyskaliscie ten Kindergeld? Twoj maz musi miec meldunek w Niemczech, chocby przy zakladaniu gewerby zapewne musial pokazac kopie meldunku.

Powrót