Kindergeld a okres ubezpieczenie w Polsce

• Autor wątku Autor wątku flykas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flykas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich,
na poczatek zaznacze, iz przeszukalem forum pod katem mojego pytania i niestety nie znalazlem na nie odpowiedzi. Jezeli takowa byla, prosilbym o podanie linka i zamkniecie tematu. Sprawa wyglada nastepujaco: mieszkam w niemczech, mam 21lat, obywatelstwo niemieckie, chodze tutaj do szkoly i mieszkam z matka, ktora ma obywatelstwo polskie. Ojciec przebywa w Polsce, nie jest nam znany adres jego zamieszkania ale rodzice nie sa rozwiedzeni. Po wielu trudnosciach przy wypelnianiu ankiet z serii E400 , zostaly one zlozone w Familienkasse. Ostanio przyszedl list, w którym jest napisane 'docezja w Pani sprawie nie zostala jeszcze rozstrzygnieta, gdyz potrzebne jest zaswiadczenie ZUS\KRUS\NFZ do jakiego czasu byla Pani w Polsce ubezpieczona'.

1. nie znalazlem teakiego zaswiadczenia na liscie wymaganych dokumentow dla uzyskania zasilku, a wiec czy jest on naprawde wymagany?

2. jezeli tak, to z ktorego urzedu (ZUS\KRUS\NFZ) powinienem je wyciagnac?
3. Matka pracowala tylko 2 lata i bylo to przed 1970, ojciec pracowal na kopalni a wiec podlegala chyba pod jego ubezpieczenie, tak wiec na kogo powinno byc one wystawione?

to ,ze wymagaja od wielu potwierdzenia ubezpieczenia niemieckiego to slyszalam...ale przypuszczam ,ze mieszkacie juz tu dluzej i macie niemieckie...najlepiej do adwokata i sprawa bedzie zalatwiona szybko

sprawa wyglada tak, iz mamy Arbeitlosengeld 2 i ubezpieczenie automatycznie oplacaja nam niemcy.. Najprawdopodobniej mama nadal jest ubezpieczona w polsce bo nie ma ani rozwodu ani separacji, myslisz, ze takie podwojne ubezpieczenie moze byc przeszkoda w uzyskaniu Kindergeldu? tak czy owak masz racje, chyba bez pomocy specjalisty sie nie obejdzie...

tak moze byc przeszkoda ...nie chce mi sie szukac ,ale dokladnie ten sam przypadek pare tygodni temu miala pewna pani na innym forum...tez byla przy mezu ubezpieczona w polsce i tu...ma problem z kindergeld(znaczy wogole go nie dostala)najlepiej z tamtego zrezygnowac w polsce ubezp.

Powrót