Kindergeld a umowy czasowqe po 6 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku drulaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drulaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Od nie dawna pracuję w niemczech w umowę mam zawartą na czas określony od 6 czerwiec 2012 do 1 styczeń 2013 w sumie 219 dni kalendarzowych.

Prawdopodobnie będzie tak że w styczniu i lutym nie będę pracował (praca w gastronomi w hotelu) bo nie będzie takiego zapotrzebowania po czym znów zostanie zawarta umowa na czas określony.
Czy przy takiej formie umów można otrzymać kindergeld ?

a gdzie mieszka dziecko?

chyba można, skoro pracownicy sezonowi tez maja prawo do KG

mieszkam z dziećmi i żoną w Polce do pracy dojeżdam około 8km, jestem tzw. pracownikiem transgranicznym

o ile podlegasz nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Niemczech a nie w Polsce, mozesz starać się o Kindergeld w Familienkasse miejsca siedziby swojego niemieckiego pracodawcy.

Czy odpowiednik urzędu skarbowego w niemczech sam kwalifikuje mnie do ograniczonego lub nieograniczonego obowiązku podatkowego ?
Czy ja mam o to dopiero wnioskować ? (odpowiedni wniosek gdzieś znalazłem w sieci).

W Polsce małżonka nie pracuje ja prowadzę działlność gosp. we wniosku jest pozycja "przewidywany dochód w innym kraju", rozumiem że wraz z żoną nie mogę przekroczyć odpowidnika 8004 E, a jeśli przekroczyłem w 2011 a w 2012 przewiduje, że nie zarobie tyle to czy mogę wpisać niższą kwotę?

I skąd mam wiedzieć jaką klasę podatkową otrzymam? Pracuję od 6 czerwca i umowę otrzymałem kilka dni temu, również numer ubezpieczenia w AOK i kartę ubezpieczeniową. Nie bardzo wiem czy mam się zgłosić gdzieś do niemieckiego urzędu skarbowego celem wyboru grupy podatkowej ?

Powrót