Kindergeld, alimenty i separacja.

• Autor wątku Autor wątku mw1973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mw1973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Mam żonę i dwie córki w wieku 19 i 13 lat. Mamy własne mieszkanie, od ponad roku mamy rozdzielność majątkową. Ja pracuję w Niemczech. Z dziećmi mam dobry kontakt.Mimo że większość czasu jestem poza domem płacę połowę wszystkich wydatków związanych z mieszkaniem, wyżywieniem, utrzymaniem i wszystkimi potrzebami dzieci. Teraz żona oświadczyła, że zakłada sprawę w sądzie o alimenty i separację. Tego niestety nie rozumiem a ona już się do tego przygotowała.Przyznano i wypłacono mi zaległe rodzinne w Niemczech w kwocie 40000 zł uzgodniliśmy, że te pieniądze będą na lokaty dla dzieci. Teraz żąda żebym te pieniądze wpłacił na wspólne konto, żeby też mogła nimi dysponować a jeżeli z czasem będą wypłacane na bieżąco mają być przeznaczone na życie (żona ma stałą prace i zarobki ok. 2500 zł.). Skoro rodzinne należy się dzięki mojej pracy w Niemczech a my posiadamy rozdzielność majątkową i jesteśmy w stanie bez problemu i bez wydawania tych pieniędzy utrzymać dom i dzieci to czy mogę przeznaczyć je na te lokaty bez obawy, że tak jak sugeruje uzyska do nich dostęp przez sąd i czy muszę ją informować i rozliczać się z ewentualnych następnych świadczeń dotyczących rodzinnego?. Dodam, że nie ufam w jej szczere intencje.

Witam,
nie wiem jakim cudem otrzymał pan zasiłek rodzinny bo wg nowych przepisów należy on się żonie,ale pewnie wniosek składany był podczas trwania małżeństwa.
Co do lokat, to jeśli je pan założy to żona nie będzie miała do nich dostępu ponieważ może pan założyć lokaty na córki i upoważnić tylko siebie, żaden sąd nic jej nie da.Nie ma takiego prawa i żona chce pana tylko nastraszyć.
Pozdrawiam

Powrót