KINDERGELD - brak zasiłku mimo pozytywnie rozpatrzonej prośby

• Autor wątku Autor wątku homer1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

homer1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam sprawa sie ma nastepująco moja rodzina nie dostaje zasiłku mimo pozytywnie rozpatrzonej prośby od ponad roku wysyłaliśmy wiele pism nawet od adwokata i w odpowiedziach zbywano nas jakimiś ogólnikowymi informacjami a teraz z początkiem nowego roku od nowa wysłano do nas stos papierów który musimy uzupełnić w zwiazku z czym zwracam sie do was z prośba co mam w tej sytuacji zrobić czy jest jakas instytucja ktora moze mi pomoc jak mam sie domagać swoich praw (dodam że wczęsniej dostawaliśmy zasiłek zgodnie z terminem a jeżeli były jakies opóżnienia to były zwroty niedoplaconych kwot ) z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam

Jakiego zasiłku i skąd? Zbyt ogólnikowe opisanie sytuacji.

taka biurokracja niestety , musimy czekac a przyspieszanie sprawy niczego nam na dobre nie zmieni, ja wysyłałam 3 monity w ciągu roku do nich, bez odpowiedzi. Ta ignorancja w stosunku do nas jest frustrująca, a spróbujmy tylko nie dotrzymać terminu wskazanego przez nich!? :confused:

z początkiem nowego roku- to pewnie Bautzen chce przedłużyć nam okres oczekiwania wysyłając nowe papiery, bo tamte /nasze pewnie się pogubiły w trakcie przeniesienia naszych wniosków!!!? smiech na sali ,żenada, gdybyśmy wystąpili ze zbiorowym pozwem albo ponagleniem o bezczynność na nasze wnioski może by się zmobilizowali?! a tak, popijając kawusie, patrząc na zime za oknem, komu się chce?! poczekamy do wiosny, az dostana więcej endorfin i chęci do pracy! Niemcy cholipa :what:

sprawdzaja wszytko od nowa ,za duzo kombinatorstwa bylo..wystarczy wlaczyc niemiecka TV/ Radio i posluchac

Jakiego kombinatorstwa? Oni zawsze znajdą jakiś argument, żeby usprawiedliwić opóznienia z ich strony! Jeśli ktoś by kombinował, to pewnie by zdawał sobie sprawę z konsekwencji, wiec nie wiem czy warto składać wgl taki wniosek!? Ja, i pewnie wiele osób z tego forum, złożyłam wniosek zgodny ze stanem faktycznym, dziecko jest uprawnione do świadczenia. Szkoda tylko,że inni -przez ewent."kombinatorów" - musze czekać Bóg wie ile. Ja jednak piszę pismo do Bautzen! Przez brak świadczeń mam już zaległości w opłatach, korzystam z pomocy społecznej, więc może jak pociągnę ich do odpowiedzialności za powstałe skutki braku świadczeń , mają przedstawiony mój status na piśmie, ( bo mają bajzel! braki kadrowe- interwencja polska skutkowała zasileniem kadrowym, każdego zobowiązuje JAKIŚ TERMIN URZĘDOWY)

Pozdrawiam serdecznie!!!!! mam takie pyt. pracowałam w Niemczech od marca do końca sierpnia full time a we wrześniu i październiku miałam umowę o dzieło ,1lipca zameldowałam mojego 4 letniego syna do Kindergeldu do dzisiaj nie otrzymałam jednak jeszcze żadnych pieniędzy od Familienkasse . Za kilka dni wyjeżdżam na stałe do Polski do kogo mam się zwrócić o pomoc w odebraniu mi należnych od nich pieniędzy. Prosze mi odpowiedziec jesli ktos potrafi bede ogromnie wdzieczna.

belunia napisał:
na przyklad takie ,meldują dziecko w DE a faktycznie mieszka/przebywa w PL
takie poczyniania faktycznie wszystko przedłużają, nie wiedziałam.ale to i tak nic nie da!

dominika19801 napisał:
Pozdrawiam serdecznie!!!!! mam takie pyt. pracowałam w Niemczech od marca do końca sierpnia full time a we wrześniu i październiku miałam umowę o dzieło ,1lipca zameldowałam mojego 4 letniego syna do Kindergeldu do dzisiaj nie otrzymałam jednak jeszcze żadnych pieniędzy od Familienkasse . Za kilka dni wyjeżdżam na stałe do Polski do kogo mam się zwrócić o pomoc w odebraniu mi należnych od nich pieniędzy. Prosze mi odpowiedziec jesli ktos potrafi bede ogromnie wdzieczna.

Musisz niestety pisac caly czas do Familienkasse i miec nadzieje, ze pozytywnie rozpatrza Twoj wniosek. Poinformuj ich o nowym adresie w PL.

Poszukaj polskojęzycznego adwokata na. P. Beate Wieloch z Köln ( ma doswiadczenie z Famielienkasse) Ich honorarium to zwykle jakis procent z uzyskanej kwity czasem warto wziąć adwokata.

dominika19801 wystarczy przecież podac aktualne dane, pewnie numer rachunku bankowego się nie zmieni, jeśli tak- to również go zweryfikuj i tyle. spokojnie, tylko tego mogę zyczyć, przed nami / Tobą dłuuuuuuuugi okres oczekiwania. pozdrawiam

Powrót