KINDERGELD czy się należy

• Autor wątku Autor wątku lukzys18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukzys18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich i przepraszam z góry jeżeli taki temat akurat był lecz go nie mogłem znaleźć.
Sprawa ma się mianowicie tak moja mama pracuje na umowe zlecenie, jest opiekunką osób starszych. Jest zameldowana w tym czasie na terenie Niemiec oraz jest ubezpieczona. Jakie należą się odliczenia oraz jakie otrzymuje zwroty? zaznaczam że samotnie wychowuje mnie, ojciec nie żyje ja mam 19 lat uczę się w technikum zostało mi 1,5 roku nauki.

Od tego roku nie przysługuje Ci kindergeld. Kindergeld zacznie CI się należeć jeżeli Twoja mama, będzie miała zameldowanie stałe w niemczech i Ty również ale musisz mieć status ucznia w de. Jeszcze w zeszłym roku szanse byłyby duże że Ci przyznają ale sam pomyśl gdzie tu sens.

Mieszkasz w PL, Twoja mama nie ma niemieckich papierów, uczysz się w PL, więc dlaczego niemcy mieliby Ci płacić ? To wszystko są podatki ludzi, którzy pracują w niemczech. Musisz wiedziec ze jest to kraj multikulturowy i tak mógłby zrobić arab, ukrainiec, rosjanin, polak itd, itd powołując się że ma rodzine w swojej ojczyźnie. Wydaje mi się że niemiecka gospodarka szybka by upadła będąc takim "światowym świętym mikołajem"

Weszło pare zmian. To o Kindergeld już funkcjonuje - potwierdzone przez urządników z którymi ostatnio mam dość wiele do czynienia :rolleyes:

Ja mieszkam i jestem zameldowana z 12 letnim dzieckiem w Polsce,wychowuje dziecko sama,ojciec nie płaci alimentów.W Polsce nie pobierałam zasiłku na dziecko.Pracuję dla niemieckiego pracodawcy,w Niemczech płacę podatki,jestem ubezpieczona i moje dziecko w Niemczech.We wrześniu złożyłam dokumenty w Familienkasse o kindergeld oraz o zwrot za ubiegły rok.Do dziś nie mam decyzji ,czekam już 3 mce.Gdy dzwonię do Bautzen mówią,że już prawie,zaraz w następnym miesiącu,itp.Zapytałam,czy dokumenty złożone przeze mnie są kompletne,za każdym razem miła pani odpowiada,że tak.Zamierzam zwrócić się do swojego niemieckiego pracodawcy o pomoc,tylko nie wiem czy to ma sens.A może ktoś z Was pomoże i podpowie?dziękuję:)

Mateusz1410 napisał:
Od tego roku nie przysługuje Ci kindergeld. Kindergeld zacznie CI się należeć jeżeli Twoja mama, będzie miała zameldowanie stałe w niemczech i Ty również ale musisz mieć status ucznia w de. Jeszcze w zeszłym roku szanse byłyby duże że Ci przyznają ale sam pomyśl gdzie tu sens.

Mieszkasz w PL, Twoja mama nie ma niemieckich papierów, uczysz się w PL, więc dlaczego niemcy mieliby Ci płacić ? To wszystko są podatki ludzi, którzy pracują w niemczech. Musisz wiedziec ze jest to kraj multikulturowy i tak mógłby zrobić arab, ukrainiec, rosjanin, polak itd, itd powołując się że ma rodzine w swojej ojczyźnie. Wydaje mi się że niemiecka gospodarka szybka by upadła będąc takim "światowym świętym mikołajem"

Witam, bardzo proszę o niewprowadzanie ludzi w błąd.
Prostując Twoją wypowiedź, ja się uczę w Polsce , moja mama ma zameldowanie w Niemczech ale proszę pamiętać , że w Niemczech nie ma czegoś takiego jak zameldowanie stałe lub czasowe i pobieram Kindergeld , tam zameldowanie po prostu jest- w tym wypadku nie musiałam mieć zameldowania w Niemczech. Więc skoro lukzys18 ma mamę która ma zameldowanie w Niemczech, wyjeżdża tam do pracy w opiece , opłaca ubezpieczenie i rozlicza się to jak najbardziej można się starać o Kindergeld. Proszę mi zaufać , sama jestem tego przykładem. Ale warunkiem jest to aby było ubezpieczenie i aby Twoja mama rozliczała się w Niemczech.
Pozdrawiam

lena26xs napisał:
a to nowe przepisy weszły???

no maja ,maja wejsc ,zobaczymy

Koalicja CDU – CSU chce utrudnić imigrantom dostęp do świadczeń socjalnych. Partie chcą, aby przez pierwsze miesiące pobytu w Niemczech, imigranci nie mieli prawa do żadnych świadczeń socjalnych.
Ale na tym nie koniec. Federalne ministerstwo ds. rodziny bada również, czy nie można wprowadzić warunku ograniczającego nieco krąg osób uprawnionych do pobierania zasiłku na dzieci tzw. Kindergeld. Dzieciom miałoby przysługiwać prawo do Kindergeld tylko wtedy, jeżeliby w Niemczech mieszkały i chodziły tu do szkoły. Dziś Polacy mogą korzystać z niemieckiego zasiłku przeznaczonego dla dzieci. Jeden z rodziców musi jednak pracować legalnie na terenie Niemiec.

http://ubezpieczen.wordpress.com/2014/01/08/kindergeld-2014/

Ostatnia edycja:
Powrót