Kindergeld dla dzieci mieszkających w Polsce

• Autor wątku Autor wątku grasiella77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ildiko napisał:
Podanie o Kindergeld można uzyskać w Niemczech chyba we wszystkich językach świata, dlaczego nie bierzecie polskiej wersji do wypełnienia?
Ale nie o to chodzi.. @Aga1303 napisała,że ma problem z poprawnym jej ( ankiety ) wypełnieniem. Z resztą zobaczymy, jak ona skomentuje moją propozycję...

To nie mam pomysłu na takie problemy, bardziej niż po polsku nie da się ułatwić. Wprawdzie nie znam polskiej wersji, ale powinna być wypełnialna 👀
Akurat obejrzałam niemieckie podanie, bo to juz kupa lat, jak wypełniałam, nie widzę jakichś problemów, ot po prostu chcą dokladnie wszystko wiedzieć i nic więcej.

Ostatnia edycja:
Ktoś, kto nigdy nie był w De ma problem z interpretacją pojęć samodzielna i niesamodzielna praca:( Nie dziwi mnie to wcale, gdyż przed 6 laty, jak jeszcze w Pl mieszkałam, tez się nad tym zastanawiałam, co należy tam zakreślić.
Co mają powiedzieć cudzoziemcy, kiedy sami Niemcy nie rozumieją o co są w tych swoich formularzach czy wnioskach pytani. Bardzo wielu ma problemy z wypełnianiem wniosków, dlatego też rządzący pracują aktualnie nad tym, ażeby owe formularze zostały napisane językiem prostszym, przyswajalnym dla przeciętnego człowieka.
Niestety tylko nieznaczna częsć Niemców potrafi się porozumiewać językiem niemieckim urzędowym:(

Nika a może byś mogła mi pomóc z interpretacją właśnie bo głowię się 2 tygodnie?

Wniosek i dokumenty są dwujęzyczne , nie mam problemu z czytaniem , a interpretacją niektórych pytań : działalność niesamodzielna/samodzielna , praca w sposób niesamodzielny/samodzielny,pracownik najemny .
Nie wiem co mają na myśli .

Aga1303 napisał:
Wniosek i dokumenty są dwujęzyczne , nie mam problemu z czytaniem , a interpretacją niektórych pytań : działalność niesamodzielna/samodzielna , praca w sposób niesamodzielny/samodzielny,pracownik najemny .

Myślę,że nasze odpowiedzi już się wyczerpały. Każdy starał się pomóc Tobie na swój sposób. Teraz wybór należy do Ciebie.

Aga1303 napisał:

Myślę,że nasze odpowiedzi już się wyczerpały. Każdy starał się pomóc Tobie na swój sposób. Teraz wybór należy do Ciebie.

Witam

Mam takie pytanie…. Matka z dziecmi po rozwodzie mieszka w PL. Ojciec jest w niemczech od ponad 8 lat. Czy jest mozliwosc zeby ojciec nic nie wiedzial na temat tego ze jego byla zona starala sie o KG ??? Czy w takiej sytuacji jest on tez poinformowany … ?

Przecież ona nie otrzyma KG bez jego współpracy. To on jest w De i tam płaci podatki, wiec do Kg będzie potrzebne co najmniej jego Steuernummer, zaświadczenie od jego pracodawcy i/lub jego paski od wypłat.

Aga1303 napisał:
Nika a może byś mogła mi pomóc z interpretacją właśnie bo głowię się 2 tygodnie?
O co konkretnie pytasz? Nie znam Waszej sytuacji, kto co robi, praca, działalnoiść gospodarcza? Zadaj konkretne pytania tu na forum, postaram Ci się pomóc.

Powrót