kindergeld dla dziecka w Polsce

• Autor wątku Autor wątku tola781.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tola781.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam
Mam dylemat: ojciec dzieci mieszka w niemczech i jest na "socjalu" od roku nie płaci alimentów w pełnej wysokości. I zaproponował mi abym przesłała mu dokumenty i on załatwi kindergeld na dzieci i będę miała ten zasiłek wypłacany na moje konto ale mam się zrzec alimentów dla dzieci. Wygląda mi to na jakiś "numer" z jego strony. Chyba chce mieć czyste konto.... jak myślicie?
Karina

O kindergeld teraz Ty występujesz sama!! Zgłoś się do odpowiedniego Ośrodka Polityki Społecznej w Twoim rejonie.
Zmieniły się przepisy od maja 2010 i ojciec dziecka teraz nie ma możliwości pobierania, tylko Ty.
Jeśli chodzi o alimenty to będzie sobie mógł potrącać połowę kwoty Kindergeld z alimentów. Ale poki nie masz decyzji o przyznaniu Kindergeld i w jakiej kwocie to nie wychodź z taką propozycją.

witam,mam pytanie,moj moz pracuje w niemczecz,mnie zostawil w 7mies.ciazy,ja mieszkam teraz w polsce,maz niechce tego dziecka i zlozy napewno tam wniosek o kindergeld ale ja i maluch nie zobaczymy tych pieniedzy.prosze powiedz jak moge zalatwic sama ten zasilek i gdziee szukac tego przepisuu o ktorym wspominasz bo moj MOPS niemial jeszcze do czynienia z kindergeldem

dzieki za strony,czytalam ale szczerze mowiac nie pisze tam czy ja moge lub moj MOPS wystapic z wnioskiem o ten zasilek do Familienkassy gdy jestem w polsce a maz tam.Nie jest tak ze to on musi to zrobic?Ja nie pracowalam w niemczech,mam tam meldunek juz 3lata(chyba ze ma mnie wymeldowal)Moge to ja wystopic z takim wnioskiem bedac w polsce i zeby to mi go placili nie jemu?Mam to zalatwiac przez swoj MOPS czy sama?Z gory dziekuje za odpowiedz.Kasia

Witam
Jestem na początku drogi o kindergeld. Proszę o pomoc jak sformułowany ma być wniosek do ROPS w moim przypadku do Szczecina. Mój były partner mieszka i pracuje w niemczech. Nie mieszkamy razem a od 13 lutego ma zasądzone alimenty. W zeszlym tygodniu wyslalam dokumenty do Sądu Okregowego zeby wszcząl egzekucje alimentów. Wyslalam mail do ROPS ale coś nie spiesza się z odpowiedzią Teraz zaczynam walke o kindergeld ale niewiem od czego zacząć... moze mi podpowiecie? bardzo was prosze i DZIĘKUJE za pomoc
to są pytania jakie zadalam ROPS:
-jakie dokumenty złożyc do ROPS żeby kindergeld przesylano do polski?
-czy jest moze jakiś gotowy wniosek do ROPS?
-czy potrzebne jest pelnomocnictwo??
-czy można wystapić o kindergeld bez ingerencji ojca dziecka(nie
interesuje sie synem)?
-mniej wiecej jak dlugo trwają i jak wyglądają procedury??
-posiadam adres zameldowania oraz adres firmy gdzie przebywa byly partner
czy to wystarczy do wystapienia o kindergeld?
-byly partner legalnie pracuje od ok sierpnia 2011 roku czy kindergelb
bedzie wyrównany za okres od sierpnia 2011 do obecnej chwili?

Witam , mam ogromną prośbę o poradę dotycząca Kindergeldu .
Samotnie wychowuję 7 letnia córkę , od ok 1,5 roku mam przyznane alimenty .
Ojciec dziecka posiada obywatelstwo niemieckie i od przynajmniej 6 mies mieszka tam i pracuje. Na ostatniej rozprawie przyznał ,że wystapił o kindergeld na swojego nowonarodzonego syna i moją córkę . Jak sie niedawno dowiedziałam wniosek o kindergeld na córke został odrzucony (nie wiem czy dostał na syna) . Jak i gdzie moge sprawdzić czy czasem nie pobiera tego zasiłku bez mojej wiedzy? Dzwoniłam do ROPS w Katowicach ale tam podobno nie zajmuja sie niemieckimi zasilkami...
Nie wiem co robić i gdzie szukać porad w tej sprawie i czy wogóle córka ma szanse na ten zasiłek?

Z góry dziekuje za inf.

Jak sie niedawno dowiedziałam wniosek o kindergeld na córke został odrzucony (nie wiem czy dostał na syna) .

nie dostał na twoja córkę. bo nie przebywa w jego gospodarstwie(zmiany przepisów )...,teraz ty masz prawo do zasiłku z Niemiec,poczytaj tematy przerabiane na forum ,jest ich kilka
zawsze możesz napisać do Familienkasse maila ,tu przykład
http://forumprawne.org/niemcy/31272...-familienkasse-dziecko-nic-nie-dostaje-2.html

http://forumprawne.org/niemcy/11542-kindergeld-zasilek-rodzinny-na-dziecko-w-niemczech-13.html

§ Niemcy - Forum Prawne

info po polsku na stronach ROPS(Katowic tez:)).

Ostatnia edycja:
loli21 napisał:
Witam , mam ogromną prośbę o poradę dotycząca Kindergeldu .
Samotnie wychowuję 7 letnia córkę , od ok 1,5 roku mam przyznane alimenty .
Ojciec dziecka posiada obywatelstwo niemieckie i od przynajmniej 6 mies mieszka tam i pracuje. Na ostatniej rozprawie przyznał ,że wystapił o kindergeld na swojego nowonarodzonego syna i moją córkę . Jak sie niedawno dowiedziałam wniosek o kindergeld na córke został odrzucony (nie wiem czy dostał na syna) . Jak i gdzie moge sprawdzić czy czasem nie pobiera tego zasiłku bez mojej wiedzy? Dzwoniłam do ROPS w Katowicach ale tam podobno nie zajmuja sie niemieckimi zasilkami...
Nie wiem co robić i gdzie szukać porad w tej sprawie i czy wogóle córka ma szanse na ten zasiłek?

Z góry dziekuje za inf.

Własnie jestesmy w trakcie kompletowania ostatnich dokumentów do złożenia wniosku i Kindergeld na córkę . Zaistniał jednak problem bo były partner chce żebym po otrzymaniu ( o ile nam się uda ) Kindergeltu na córkę zrzekła się w sądzie alimentów które obecnie płaci w wysokości 380 zł . Mam pytanie jak to prawnie wygląda ? Czy ktoś ma podobną sytuację?

Witam
Nie ma czegoś takiego jak zrzeczenie się alimentów. Alimenty na dziecko prawnie się należą i tyle. Z tego co się orientuję ( a wiem bo Sąd w Gliwicach który zajmuje się ściąganiem alimentów od niepłacących alimentarzy w Niemczech) Pani mi powiedziała że facet może się starać o kindergeld w niemczech i tę kwotę przelewać Tobie jako płatność za alimenty. Wtedy on nie ma żadnych zaległośći. Ale uważaj bo jeśli on w Niemczech będzie pobierał kindelgeld a Tobie go nie da a Polski urząd się o tym dowie to będą Tobie kazali to oddać ( chociaż nie dostałaś ani złotówki) - jeśli pobierasz np. rodzinne na dziecko. Ot takie mamy durne prawo!!!!

Dziękuję tola781 za odpowiedź .
Słabo się orientuję w tych papierach o Kindergeld... On to załatwia już od kwietnia z przerwami.. teraz byliśmy w ROPS-ie w Katowicach razem , muszę jeszcze podonosić im kilka dokumentów i złożyć wniosek do MOPS-u żeby go odrzucili ( nie przysługuje mi w Polsce ze względu na dochody) żeby Niemcy nie potracali za świadczenia polskie... On chce żebym sie zrzekła alimentów i chce dawać mi tylko ten kindergeld - nie mógłby znieść ,że dostawałabym na dziecko i alimenty 380 zł i 184 euro kindergeld

Nie rozumię też jak niektórzy potrafią załatwić Kindergeld bez udziału rodzica który pracuje w Niemczech ? My nigdy nie byliśmy małżeństwem , on ma obywatelstwo niemickie od kilku lat a od pażdziernika 2011r tam pracuje... Byliśmy w ROPS-ie i bez papierów z pieczatką i jego potwierdzenia że tam pracuje to nic bym nie zrobiła ... oczywiście nie znam nawet jego adresu w Niemczech ani danych firmy w jakiej pracuje ... Miał mi dać przed wyjazdem ksero dokumentu ze swojej pracy żebym to dołączyła do wniosku na rodzinne w Niemczech żeby na jego podstawie przesłali ten wniosek do ROPS- u oczywiscie mi go nie dostarczył... więc znowu papiery stoją ...

Witam

Jestem po rozwodzie, ponieważ były mąż pracuje w Niemczech dostałam Kindergeld ale były przestał płacić alimenty czy ma takie prawo?

loli21 z tego co kiedyś tutaj przeczytałam, jeśli otrzymasz kindergeld na dziecko 184 euro , to mąż może płacić Ci połowę alimentów . Czyli i tak on będzie w lepszej sytuacji i ty też bo będziesz dostawać kindergeld. Ja już otrzymałam pozytywną decyzję tylko pomniejszają mi kindergeld o zasiłek w Polsce, złożyłam wniosek o zasiłek w Polsce żeby dostać odmowną decyzję (tak jak ty) i potem tę decyzję muszę do nich dosłać , żeby mi nadpłacili. Na razie nie zrzekaj się alimentów :) Dowiedz się więcej o tym . Pozdrawiam

Dziękuję za podpowiedź ale niestety to nie ja zrzekłam się alimentów tylko były przestał płacić...też już doczytałam, że były mąż może połowę odliczyć

Witam ojciec dziecka pobiera kindergeld i płaci tym zasiłkiem alimenty zasądzone w polsce.Kwota alimentów jest niższa od zasiłku dlatego zostaje mu troche na kieszonkowe. Czy jest szansa otrzymania całej kwoty przezemnie ?Gdzie mam się udac po poradę ?

Ostatnia edycja:
witam od niedawna dreczy mnie pytanie czy otrzymam kindergeld...a wiec od 2010 roku pracuje w niemczech jestem po rozwodzie dzieci mieszkaja w polsce , przyjezdzaja do mnie na swieta i wakacje..placa tam tez alimenty..a tu w niemczech ponownie wyszlam za maz za niemca( nie wiem czy ma to jakies znaczenie).. wielu rozwodnikow z tego co wiem otrzymuja kindergeld.. ..porosze o odpowiedz

Kochani! Mam pytanie - rozliczam sie w Polsce, ale pracowalam w ubieglzm roku rowniez w Niemczech, gdzie pobieralam Kindergeld. Czy ten Kindergeld rowniez wpisuje do polskiego rozliczenia jako dochod uzyskany w Niemczech? Czy wpisuje go do PITa, czy nie? Pozdrawiam - Marta

Witam, otóż w Jobcentre składając podanie o zasiłek pani przekazała że ojciec musi złożyć antrag na Kindergeld, bo mu się należy, teraz pytanie jak to funkcjonuję? Mieszkam u babci w zupełnie innym mieście, ojciec gdzieś indziej i nie jestem na jego utrzymaniu. Dlaczego Pani kazała mi się tego podjąć, skoro nie mieszkam wraz z ojcem w jednym domu, i nie jestem na jego utrzymaniu, czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić, pomocy!

Ojciec jest osobą , której należą się świadczenia, ( ma pełne prawo wystąpić z wnioskiem) ale Ty jesteś świadczeniobiorcą... Czyli tato składa wniosek, a jeśli jesteś niepełnoletni, to pieniążki wpływaja na konto osoby, u ktorej mieszkasz.... Jeśli tato dostanie odmowe, bo tak tez może być ( Ty z nim nie mieszkasz- czyli nie macie wspólnego gospodarstwa domowego ) osoba, która sprawuje nad Toba opiekę , wystepuje z wnioskiem o przyznanie świadczenia na Ciebie. To wszystko długo trwa, trzeba wielu dokumentów, cierpliwości... Ale tato na pewno musi dołączyc dokumenty z zakładu pracy u Finanzamt ( urzad skarbowy, gdzie sie rozlicza) Powodzenia !

Powrót