kindergeld dla kierowców tira

• Autor wątku Autor wątku aga1404
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga1404

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam mam problem z załatwieniem kindergeld . sprawa wygląda tak mój mąż pracuje w Niemczech u niemieckiego pracodawcy na umowe oczywiście, jest kierowcą tira i niema zameldowania na terenie niemiec, gdyż jest to niemożliwe z racji tego że się przemieszcza.Famillenkasse bautzen żąda dowodu na przebywanie mężą na terenie niemiec, oraz decyzji podatkowych z finanzmat i z polski że nie pobieramy zasiłku .Mamy wszystkie dokumenty poza zameldowaniem .Czy istnieją jakieś przepisy które to regulują. Dodam tylko że ja ż dziećmi mieszkam w polsce i wszyscy jesteśmy tu zameldowani, Proszę o pomoc w napisaniu pisma wyjaśniającego odnosnie meldunku gdyż nie znam języka niemieckiego. Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE.

Juz kilka razy tu pisalam ......meldunek musi byc.Poza tym Familienkasse nie zajmuje sie juz kg dzieci ktore mieszkają poza BRD.Meldunek musi byc tez potwierdzony przez Meldenbescheinigung,o pismo ktore stwierdza ze dzieci żyją w raz z mężem ktory pacuje w Niemczech.Dodam ze jeżeli pracujesz w Polsce będą chcieli potwierdzenia.Wtedy wychodzi na jaw ze placisz podatki w Pl i absolutnie nie przyznają.

Nie pracuje i nie mam żadnych dochodów. Wczoraj dostaliśmy pismo z finanzmat że mąż ma nieograniczone prawo podatkowe i przebywa na terenie niemiec a dowodem na to jest umowa o prace.A co z pracownikami sezonowymi oni też nie mają meldunku a kindergeld im się należy.Dodam jeszcze że na decyzji z ROPS-u mamy napisane że zasiłek w pl. nam się nie należy a de. jest pierwsze w kolejce do wypłaty świadczenia w związku z ustawą o zabezpieczeniach społecznych czy jakoś tak i jest to prawo unijne.

W Pl trzeba przekraczac pewną sume żeby nie dostac kg,w Niemczech trzeba przekraczac 5.000 euro/mies.Jezeli na dzien dzisiejszy Twoj mąż nie jest zameldowany w Niemczech a chce kg.to bardzo dziwne,bo jeszcze powinni tez chciec schullbescheinigung czyli papier podpisany przez szkołę niem.ze dzieci sie uczą tutaj.
Jezeli ROPS was wysyła do Familienkasse ze wam sie należy to pierwsze mosicie miec meldunki tutaj.Od tamtego roku pracownik sezonowy dostaje kg? Absolutnie.Familienkasse od 2014 zmienili swoje prawo.I większość dzieci musi chodzic do niemieckiej szkoły,oraz byc zameldowani,mieszkac w jednym gospodarstwie domowym z rodzicem,ktory o kg sie stara.

Finanzamt jesli wystawil pismo ze mąż jest w Niemczech,Familienkasse bedzie chcialo meldunek tzn Meldenbescheinigung.
Sprawy obcokrajowców są na dzien dzisiejszy prowadzone przez inne urzędy,mam na mysli sprawy kiedy dzieci mieszkają w Polsce i tutaj przy tym podkreslam ze Familienkasse ma czas do 6 tyg na odpowiedzenie na jakiekolwiek pismo a urząd od spraw cudzoziemców do 6 mies.

NIE chcą zaświadczeń ze szkoły tylko; 1nachweis uber den umfang der steuerpflicht in deutschland 2 nachweis uber ihren wohnsitz in deutschland ab2013 z. B. Meldebescheinigung , Bestatigung des Vermieters oder Ahnliches 3 elektronische Lohnsteuerbescheinigung 2013 2014 4 Nachweis uber polnische familienleistungen ab 2013 ....Wenn sie auch 2015 indeutschland beschaftigt sind bitte nachweis einrichen.Napisz proszę jak się do tego odnieś ja wniosek składałam w 2013 roku a dopiero 2 tygodnie temu dostałam takie pismo.Pozdrawiam Aga

Berlinkaa, daj sobie moze spokoj z tymi bzdurami, ktore tu wypisujesz, bo wprowadzasz ludzi w blad.
40% osob z Polski pobierajacych Kindergeld ma dzieci w Polsce, tam sie uczace i tam chodzace do szkoly, bez zadnego zameldowania w Niemczech i ten Kindergeld pod pewnymi warunkami im tez przysluguje.

I nie pisz pierdol o jakis 6 tygodniach, bo za dzieci mieszkajace w Polsce jest odpowiedzialna Familienkasse Bautzen, ktora czesto-gesto potrzebuje 2 lat (!) na wyplate pieniedzy, i nikt nie jest w stanie ich faktycznie zmusic do tego, zeby zrobili to szybciej, nawet adwokaci niemieccy sa bezradni. Sprawa byla przedmiotem interpelacji w Bundestagu i to tez nie pomoglo.

Poza tym Meldebescheinigung a nie Meldenbescheinigung

Pogodniak, w koncu!!!:winko::winko: Ja mam tyle prywatnich przykladow na ten temat...ale za malo prawnej wiedzi!!
Za malo umiem po polsku, zebym mogla dokladnie to wszystko opisacz jak Ty.
Berlinkaaa, naprawde... czasami B... Niveau.

Ja nie wiem, skad sie biora ludzie, ktorzy na sile chca doradzac, chociaz nie maja ugruntowanej wiedzy. Na zasadzie "keine Ahnung, aber davon jede Menge"?:rolleyes:

Touche!;)
Ale np tlumaczenie juz czasami duzo i szybko pomaga. Kazdy chce "pomagac", nawet na sile. ("Bauernschläue"):D > to nie jest obrazenie!

Witaj co do tych 2 lat oczekiwania to się zgadza, bo tyle czekałam.Jeżeli możesz mi w jakimś stopniu pomóc będę wdzięczna.Chciałam sprawdzić niemiecki przepis 9AO ale niestety nie wiem jak to zrobić, bo na podstawie tego przepisu mąż ma zwykłe miejcse przebywania w de czy jakoś tak, podlega nieograniczonemu podatkowi w niemczech. Prawnik powiedział nam że kg. nam się należy ale jest sztasznie drogi więc próbuje sam jak się nie uda to na pewno skorzystam z jego usług :rolleyes:

RE: kindergeld dla kierowców tira
Witaj co do tych 2 lat oczekiwania to się zgadza, bo tyle czekałam.Jeżeli możesz mi w jakimś stopniu pomóc będę wdzięczna.Chciałam sprawdzić niemiecki przepis 9AO ale niestety nie wiem jak to zrobić, bo na podstawie tego przepisu mąż ma zwykłe miejcse przebywania w de czy jakoś tak, podlega nieograniczonemu podatkowi w niemczech. Prawnik powiedział nam że kg. nam się należy ale jest sztasznie drogi więc próbuje sam jak się nie uda to na pewno skorzystam z jego usług

Witam wszystkich na forum,

aga1404 jeżeli Twój mąż posiada umowę o prace u niemieckiego pracodawcy to żadne z was nie musi mieć meldunku w Niemczech aby otrzymać świadczenia na dzieci. Prawo do Kindergeld przysługuje wam z tytułu pracy najemnej Twojego męża na terenie Niemiec. EStG § 62 Abs. 2.

Jeżeli Twój mąż otrzymał już zaświadczenie z Finanzamtu, że posiada nieograniczony obowiązek podatkowy w Niemczech to jest już z górki.

Z dokumentów które musisz przygotować:
- zaświadczenie o nieograniczonym obowiązku podatkowym w Niemczech,
- europejski akt małżeństwa dostaniecie w Urzędzie Marszałkowskim, jest wielojęzyczny nie trzeba tłumaczyć,
- europejski akt urodzenia dziecka, dzieci, tak samo jak wyżej,
- zaświadczenie z ROPS o nie pobieraniu składek,
- numer konta w formacie IBAN oraz kod BIC/SWIFT banku w którym mąż posiada konto,
- jeżeli dzieci są w wieku szkolnym lub studiują to zaświadczenie z sekretariatu lub dziekanatu (tłumaczenie nie musi być przysięgłe tych dokumentów)

Z informacji przydatnych i ważnych:
- musicie razem podpisać się na wniosku,
- Kindergeld przysługuje również wstecz, od momentu rozpoczęcia pracy Twojego męża w niemieckiej firmie,
- Familienkasse w Bautzen jest problematyczna tak jak pisał kolega wyżej warto uzbroić się w cierpliwość.

Przepis AO9 nie jest tutaj już potrzebny do interpretacji. Mówi on o tym, że Gewöhnlicher Aufenthalt posiada osoba, która przebywa przez ponad 6 miesięcy na terenie Niemiec nie uwzględniając celów prywatnych czyli wakacji, odwiedzi, sanatorium itp.

Pozdrawiam
Kamil

PS: Tak z czystej ciekawości jaką kwotę zażądał prawnik?

*Z dokumentów jeszcze oczywiście potwierdzenie zameldowania

dziękuje bardzo za informacje a kwota to 400e od razu i 10 procent od otrzymanego kg także od 2013 trochę to będzie wydaje mi się że troche dużo ale jak odrzucą to na pewno skorzystam z jego usług. Pozdrawiam Aga:)

aga1404 napisał:
dziękuje bardzo za informacje a kwota to 400e od razu i 10 procent od otrzymanego kg także od 2013 trochę to będzie wydaje mi się że troche dużo ale jak odrzucą to na pewno skorzystam z jego usług. Pozdrawiam Aga:)

za załatwienie kg 400e + 10% ????

ja płacę swojej księgowej (nie jest moja, po prostu rozlicza wiele osób takich jak ja) 100euro za coroczne załatwienie kindergeld (po 50euro za dziecko).

ładnie ludzie zdzierają....

aga1404 to naprawdę strasznie dużo i odradzam poszukaj dobrze znajdziesz taniej to jest proste tak naprawdę.

wojtekowicz Kindergeld załatwia się jednorazowo nie ma potrzeby nic corocznie opłacać jeżeli nie zmieniasz miejsca zameldowania, dzieci nie kończą studiów, masz tą samą prace generalnie nikt się nie rodzi i nie umiera to księgowa bierze te pieniądze za nic. Wyliczenie Kindergeld za dziecko też jest co najmniej dziwne bo to cały czas jeden wniosek, jedna formalność, jeden kod sprawy w Familienkasse

Pozdrawiam

WSZYSTKIE PAPIERY I WNIOSKI ZAŁATWIAŁAM I SKŁADAŁAM SAMA. Ale niestety teraz dostałam pismo z Bautzen o tym zameldowaniu męża na terenie de i nie wiem co mam napisać decyzja podatkowa mówi sama za siebie i teoretycznie kg należy się nam wedle prawa i przepisu , ale Bautzen odrzuca wnioski kierowców, kiedyś to był zawód uprzywilejowany i każdy wie że z racji tego że kierowca się przemieszcza i mieszka w samochodzie to tego meldunku mieć nie może, bo po co mu mieszkanie jak w nim przebywać nie będzie. Nie wie jak wogóle napisac cos takiego. POMOCY:rolleyes:

dodam tylko że to bardzo znana kancelaria polsko -niemiecka , 100% pozytywnie załatwionych spraw. Ale nazwy nie podam reklamy robić nie będe .:)

Powrót