kindergeld dla kierowców tira

• Autor wątku Autor wątku aga1404
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pozasłaniaj dane osobiste i wrzuć treść tego pisma.

Kamilbuku napisał:
pozasłaniaj dane osobiste i wrzuć treść tego pisma.
Witaj nic mi się nie wyświetliło , po za tym , mogłbyś jeszcze raz mi napisać. Dziękuje:)

aj napisze póżniej mam problem z drukarką jak mi się uda to zeskanowac to wstawie a teraz szybko napisze ten konkretny podpunkt Nachweis uber ihren Wohnsitz in DE ab 2013 (z.B. Meldebescheinigung, Bestatitung des Vormieters oder AHNLICHES)

C:\Users\Hubert\Pictures\2015-06-12\002.jpg
C:\Users\Hubert\Pictures\2015-06-12\002.jpg

To sa pliki widoczne tylko na twoim prywatnym komputerze w domu, a nie dla innych!

Aj mam jakiś problem nie mogę ich wstawić, nie wiem o co chodzi próbowałam kilka razy z marnym skutkiem spróbuje jeszcze raz może się uda a jak nie to przepisze wszystko ale pozostałe podpunkty mam tylko do tego jednego nie wiem co napisać bo zaświadczenia takiego nie posiadam

NIE WAZNE JAKIE PAPIERY BEDZIESZ SKŁADAĆ TERAZ,ONI NAJPIERW ZAWSZE CHCĄ WLASNIE TEN DOKUMENT czyli potwierdzenie meldunku....wyslesz im wszystko inne a dostaniesz znów pismo ze wymagają .... Nachweis uber ihren Wohnsitz in DE ab 2013 (z.B. Meldebescheinigung, Bestatitung des Vormieters oder AHNLICHES)...

To treść tego pisma którego nie mogę wstawić . Kindergeld nach dem Einkommensteuergesetz [EStG]. Sehr geehrter ..... uber ihren Anspruch auf kindergekd kann noch nicht bzw. noch nicht endgultig entschieden werden wei. Noch die Vorlage folgender Unterlagen erforderlich ist; Nachweis uber dem Umfang der Steurpflicht in DE[unbeschrankt, beschrank] von zustandigen Finanzmat fur 2013 2014:( Nachweis uber ihren Wohnsitz in DE ab 2013 [z. B. Meldebescheinigung,Bestatitung des Vermieters oder Ahnliches:confused: elektronische Lohnsteuerbescheinigung 2013 2014 : Nachweis uber polnische Familienleistungen ab 2013::WENN SIE AUCH 2015 IN DE beschaftigt sind , bitte Nachweise einreichen .Bitte erledigen sie dieses schreiben bis zum..........Sollten Sie bis zu diesem termin nicht antworten oder zumindest eventuelle Hinderungsgrunde mitteilen muss der Antrag auf Kindergeld abgelehnt werden. Fur die Antwort konnen sie den beigefugten Vordruck verwenden ANLAGE

Potrzebne jest zaswiadczenie od niemieckiego urzedu skarbowego, ze maz podlega tzw. nieograniczonemu obowiazkowi podatkowemu w Niemczech (=zarabia tylko w NIemczech i nigdzie indziej) oraz zaswiadczenia o zameldowaniu wzgl potwierdzenie wynajmujacego o wynajmowaniu mieszkania od roku 2013 jak rowniez elektroniczne zaswiadczenie o odprowadzaniu podatku od wynagrodzenia za lata 2013 i 2014.

Nawet jesli maz jest kierowca i pracuje w roznych miejscach, to jesli od roku 2013 pracuje w NIemczech, to musial tam gdziesz mieszkac, przeciez nie spal chyba od poniedzialku do piatku w samochodzie a na weekend jezdzil do Polski

Nawet jesli maz jest kierowca i pracuje w roznych miejscach, to jesli od roku 2013 pracuje w NIemczech, to musial tam gdziesz mieszkac, przeciez nie spal chyba od poniedzialku do piatku w samochodzie a na weekend jezdzil do Polski . i w końcu ktoś twafił w sedno sprawy jest właśnie tak jak napisałeś mieszka w samochodzie od pn do pt a na wekennd do domu zjeżdza do polski jak mam napisać to do famillenkasse

Nie mam pojecia, co ma teraz napisac, ale na pewno musi przede wszystkim przedstawic zaswiadczenie od niemieckiego urzedu podatkowego, ze podlega w Niemczech nieograniczonemu obowiazku podatkowemu, bo to jest decydujace

dodam tylko że wszystkie inne dokumenty wymienione tutaj mam oprócz tego zameldowania bo sytuacja jest taka jak opisałeś samochody ciężarowe są dostosowane tak żeby można było w nich mieszkać zresztą mąż pracuje po 15 godz dzienie nie zawsze ale przeważnie , ze względu na rodzaj wykonywanej pracy nie ma meldunku jak mam to napisać do famillienkasse jeżeli potrafisz mi pomóc to z góry dziękuje pozdrawiam aga

takie zaświadczenie mamy bo z tym pismem z bautzen mąż był w finnanzmat i wystawili bez problemu

to nie pozostaje mu nic innego niz napisac prawde, ze sypial w samochodzie w ciagu tygodnia a tylko na weekend jedzil do domu i ze nie mial stalego miejsca zameldowania w Niemczech, a jak oni sie na to ustosunkuja, trudno powiedziec

a jak napisać to po niemiecku by był sens i logika:confused:

jakieś pomysły bo mi już brakuje:mad:

Die erbetene(n) Unterlage(n) füge ich bei.
Folgende Unterlage(n) kann ich voraussichtlich erst am.......übersenden:
.................................................................................................................
Antwort auf Ihre Frage(n)......................................................................
Zusätliche Bemerkungen:.....................................................................
Anlagen

miejsce na podpis.

Przy kazdym zdaniu jest mozliwosc zaznaczenia w kwadracie.
jak to wypełnić i co wpisać ktoś pomoże

no w końcu udało się rozpatrzyli masz wniosek pozytywnie. Dostałam decyzje i kase na konto wyrównanie od 2013 roku. Dodam że zameldowania w de nie trzeba mieć a najważniejsza jest decyzja podatkowa nam się udało :D

aga1404 napisał:
no w końcu udało się rozpatrzyli masz wniosek pozytywnie. Dostałam decyzje i kase na konto wyrównanie od 2013 roku. Dodam że zameldowania w de nie trzeba mieć a najważniejsza jest decyzja podatkowa nam się udało :D

Witaj . Czy jest taka szansa aby nawiązać kontakt? Jestem w takiej samej sytuacji jestem kierowca i chce starać się o kindergeld i każdy mówi co innego. Mógłbym prosić o pomoc?

Witam Panstwo,
w tym miesiacu juz 4. raz mam dokladnie ta sama historie jak przez Pania aga1404 i pimpol2000 opisane.
Zeby tak naj wazniejsze opisac:

a) duzo Finanzamtow nie wystawia te zaswiadczenia o "unbeschränkte Steuerpflicht" - czesto smieja sie nawet z "glupstw Familienkasse". Z doswiadczenia moge powiedziec ze wstarcza napisac godzine, dzien, Finanzamt i osobe z ktora sie rozmawialo i oni to akceptuja, ze Finanzamt nie chce wystawic dokumentu.

b) Kindergeld dostaje, kto ma meldunek lub zamiast tego "zwykly pobyt" na terenie Niemiec. To byloby 183 dni w roku lub wiecej.
To mozna tez udowodnic przez Arbeitgeberbescheinigung (zaswiadczenie pracodawcy od do kiedy sie pracowalo), Lohnsteuerbescheinigung lub ewentualnie Arbeitsvertrag. Krotkie przerwy nie przerywaja tego czasu.

Serdecznie pozdrawiam

B. Kaminski

Powrót