Kindergeld dla mieszkających w Polsce

• Autor wątku Autor wątku Tygry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tygry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Szukam w sieci ale mam sprzeczne informacje. Dlatego postanowiłam zapytać tutaj.

1. Od listopada 2014r mieszkam wraz z nieletnim synem w Polsce. Mąż nie żyje.

2. Pobieram rentę wdowią i sierocą z obowiązkowego funduszu ubezpieczeń w Niemczech. Renty te podlegają obowiązkowi podatkowemu w Niemczech. Mam więc dochód niemiecki.

3. Pobieram wraz z synem również renty dodatkowe z byłego zakładu pracy mężą. Renty te podlegają opodatkowaniu w Polsce. Kwota tych rent w roku 2015 wyniosła 2500E - ok. 10500 zł.

Czy mogę wystąpić do Finanzamptu o NADANIE STATUSU NIEOGRANICZONEGO OPODATKOWANIA W NIEMCZECH?

Jeśli otrzymam taki status to czy będzie mi się należał kindergeld?

Wiem, że osoby zatrudnione i posiadające dochody niemieckie nie muszą być zameldowane w Niemczech aby starać się o taki status. Czy moja niemiecka renta opodatkowana w Niemczech moze byc potraktowana jako dochód tak jak pensja za pracę? Dodam, że od tej renty Niemcy potrącają mi składki na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.
Bardzo proszę o podanie podstaw prawnych.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Co prawda nie dotyczy to do końca tematu, ale ja przy rencie i samotnym wychowywaniu dziecka nie zgłaszałbym się po jakieś kindergeld. Przy tych wszystkich odbieraniach dzieci przez niemiecki rząd takie zgłoszenie może się skończyć dla ciebie tragicznie. :(

Papagol napisał:
Co prawda nie dotyczy to do końca tematu, ale ja przy rencie i samotnym wychowywaniu dziecka nie zgłaszałbym się po jakieś kindergeld. Przy tych wszystkich odbieraniach dzieci przez niemiecki rząd takie zgłoszenie może się skończyć dla ciebie tragicznie. :(

???
Z jakiego powodu miano by mi odebrać dziecko? Bo jestem wdową?
Mieszkamy w Polsce, dziecko jest obywatelem Polski!
Widzisz jakiś powód by Niemcy odebrali Polce polskie dziecko?
Myślę, że się wygłupiłeś. Dlaczego więc nie przyjeżdżają i nie wywożą do Niemiec polskich dzieci z pijackich rodzin? Naprawdę nie rozumiem.

A jak detektyw Rutkowski szukał dziecka parze, która była zdrowa zarabiałą.
To co? Lepiej nie ryzykuj.

Papagol napisał:
A jak detektyw Rutkowski szukał dziecka parze, która była zdrowa zarabiałą.
To co? Lepiej nie ryzykuj.

Detektyw Rutkowski starał się pomóc rodzicom którzy uciekli przed Jugenamptem do Polski wraz z dziećmi. Dzieci były niemieckie (obywatelstwo niemieckie).
RFN prawdopodobnie miał prawo interesować się swoimi małoletnimi obywatelami którzy wg nich byli zaniedbywani. Ucieczka do innego kraju nie powinna przeszkodzić w tym.

Gdyby np. MOPS chciał odebrać patologicznej polskiej rodzinie dzieci i umieścić je w rodzinie zastępczej a ta rodzina wraz z tymi dziecmi zwiała by do Niemiec, to pewnie strona Polska też domagała by sie oddania tych dziaciaków.

Powiem krótko: Niemcy nie mogą przyjechać sobie tutaj do Polski i stwierdzić, że dzisiaj zabierają sobie to, to i jeszcze tamto dziecko bo rodzice za mało zarabiają.
Sytuacja do której sie odnosisz dotyczy dzieci które mieszkaja w Niemczech i co do których Jugendamt stwierdził nieprawidłowości. Przy czym nie ma wiekszego znaczenia czy dzieci zamieszkałe w Niemczech są obywatelami niemieckimi, polskimi czy .........
Coś o tym wiem bo troche tam mieszkałam. I prawda jest też taka, że nie odbierają ot tak sobie. Znam wiele polskich rodzin mieszkających w RFN i nikomu nie zabrali dziecka. Faktycznie rodzice pracują, dobrze mieszkają i ogólnie dobrze się prowadzą.

Ale zeszliśmy z tematu i nadaj nie mam żadnej odpowiedzi na moje pytania.

sorki ale przy 2500 euro chcesz jeszcze kindergeld?z tego to wiem moga go dostac dzieci,ktorych rodzice pracuja w niemczech,ale moge sie mylic.Dziecka Ci nie zabiora ale ja pracujac tez bym chcial miec 2500 euro

No i co z tego, że ma 2500E ??? Boli Cię to? Kg należy się jej dzieciom. W De nie ma progu dochodowego do KG. To nie Polska:)

mnie nic nie boli,napisalem tylko ze ja bym nie wzial tych pieniedzy,moje dzieci tez mieszkaja w Polsce ja mieszkam tu i pracuje i im sie nalezy tylko polowa kindergeldu,dzieci sa niemcami i jakos sie nie prosze o kindergeld chociaz zarabiam mniej niz 2500,a sorki gdzie ta delikwentka mieszka??

Krystian, czytaj ze zrozumieniem. Autorka tematu pisze, ze suma rent w 2015 r. wyniosła 2500E. To nie są dochody miesięczne a roczne!!!

sorki,nie doczytalem,czytalem w innym temacie ze teraz od stycznia 2016 dzieci dostaja Kindergeld na podstawie identyfikationsnummer,ktos napisal zeby otrzymac nowy Kindergeld trzeba miec dzieci zameldowane w niemczech,prawda to czy falsz??

Jeżeli nie ma dziecko meldunku w BRD nie ma identyfikacji w Bundeszentralamt für Steuern i nie posiada ID-STEUER....odwracając sytuację. ...niemieckie dziecko nie ma NIPu w Polsce ponieważ tam nie jest zameldowanie. ...Poza tym w Polsce o ile się nie mylę NIP od 18 roku życia jest przypisany.

Powrót