P
Piotr56
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 31
Witam!Od marca 2008 roku do sierpnia 2008 roku stanowilismy rodzine zastepcza.Matka porzuciła dzieci w 2001 roku i wyjechała do Niemiec.Dzieci znalazły się w Domu Dziecka a w marcu 2003 roku zabrałem je do mojego domu i sąd ustanowił nas rodziną zastępczą.Matka w 2007 roku rozpoczęła starania o przywrócenie jej pełnej władzy rodziciełskiej i zabranie dzieci do siebie do Niemiec.Sąd w Polsce zgodził się na to i dzieci od września 2008 zamieszkały w Niemczech z matką.Matka przez cały czas pobytu dzieci w Domu Dziecka jak i w rodzinie zastępczej nie łożyła na ich utrzymanie.Teraz jednak wystąpiła o Kindergeld wnioskując o spłatę od 2004 roku.Otrzymałem wezwanie o wypełnienie dokumentów E i wyjaśniłem w urzędzie jak naprawde dzieje dzieci sie przedstawiają.Dzis po pół roku znów , tym razem z familienkasse otrzymałem pismo i druk do wypełnienia Antrag auf Kindergeld.W piśmie osoba prowadząca sprawe zapytuje czy jestem zainteresowany wypłatą zasiłku na dzieci.Nie wiem co mam robić, ja w Polsce otrzymywałem z MOPR dofinansowanie na dzieci, ale w pracy zasiłku na nie nie pobierałem.Proszę o rade, co mam zrobic.Moim zdaniem mamuśka che wyłudzić zasiłek za czas w którym sie dziecmi nie opiekowała ani też nie lożyła na ich utrzymanie.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich na Forum.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich na Forum.