Kindergeld do rąk własnych dorosłego dziecka.

• Autor wątku Autor wątku Vathaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vathaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Chciałem zapytać czy jeżeli jedno z moich rodziców przebywa na terenie Niemiec i pobiera zasiłek kindergeld na mnie (dorosła osoba ucząca się) czy jest możliwość żeby owa kwota docierała bezpośrednio na moje konto a nie do rodzica w Niemczech? Pytam otóż mam konflikt z rodzicem przebywającym w Niemczech przez co nie widzę grosza z tego zasiłku. Czy da się coś z tym zrobić lub odwołać się do odpowiednich władz?

Pozdrawiam.

jeżeli rodzic płaci alimenty ma prawo zatrzymać całość Kindergeld w przypadku dziecka pełnoletniego

czy jest możliwość żeby owa kwota docierała bezpośrednio na moje konto a nie do rodzica w Niemczech?

nie

belunia jakas podstawa prawna?
zaskoczylas mnie

już kilka razy wstawiałam info z niemieckich stron na ten temat

to może coś po polsku teraz

uwolnienie świadczeń rodzinnych
W przypadku, kiedy świadczenia rodzinne nie są przeznaczone na utrzymanie członków rodziny, przez osobę, której powinny być udzielane, instytucja właściwa, na wniosek i za pośrednictwem instytucji miejsca zamieszkania członków rodziny, wypłaca ww. świadczenia ze skutkiem uwalniającym, na rzecz osoby, która rzeczywiście utrzymuje członków rodziny.
zgodnie z ustawodawstwem niemieckim, jeżeli osoba zobowiązana do alimentacji na członka rodziny, przekazuje kwotę odpowiadającą przynajmniej połowie niemieckich świadczeń rodzinnych, osoba ta jest uprawniona do niemieckich świadczeń rodzinnych. W takim wypadku instytucja miejsca zamieszkania może wystąpić o przekazanie kwoty różnicy pomiędzy wysokością przekazywanych kwot, a kwota przyznanego zasiłku rodzinnego w Niemczech. Instytucją właściwą, która podejmuje decyzję o ewentualnym uwolnieniu świadczeń jest instytucja niemiecka.

Kindergeldanrechnung § 1612b BGB

Ostatnia edycja:
czyli jak płace 1000zl na pelnoletnie dziecko mieszkajace w Polsce mam prawo do calosci KG

belunia napisał:
uwolnienie świadczeń rodzinnych
W przypadku, kiedy świadczenia rodzinne nie są przeznaczone na utrzymanie członków rodziny, przez osobę, której powinny być udzielane, instytucja właściwa, na wniosek i za pośrednictwem instytucji miejsca zamieszkania członków rodziny, wypłaca ww. świadczenia ze skutkiem uwalniającym, na rzecz osoby, która rzeczywiście utrzymuje członków rodziny.

Rozumiem że jeśli rodzic przebywający w Niemczech nie przesyła środków z kindergeld na mnie to drugi rodzic przebywający w Polsce za pośrednictwem instytucji (jakich?) może wystosować odpowiedni wniosek o wypłacanie tychże środków?

Może sprecyzuję swoja sytuację.

Moja mama przebywa w Niemczech i pracuje tam. Rodzice zamierzają się rozwieść, dokumenty już złożyli. Młodsza siostra (niepełnoletnia) mieszka razem z tatą w Polsce. Ja natomiast uczę się w innym mieście i wynajmuję pokój. Ostatnio mama uznała że każdy ma sobie radzić sam i odcięła według własnego widzimisię zasiłek Kindergeld, który pobiera na mnie i na siostrę. Żeby tego było mało ostatnio straciłem pracę i na dobrą sprawę nie mam za co żyć a co dopiero się uczyć. Drugi rodzic również ledwo łączy koniec z końcem no i rzecz jasna utrzymuje niepełnoletnią jeszcze siostrę.

W związku z powyższą odpowiedzią mama nie płaci na nas żadnych alimentów i nie ma zasądzonych. Nie chcę też wywołać wojny zakładając alimenty, sama sytuacja jest już wystarczająco męcząca. Zależało by nam jedynie na tym zasiłku, który btw jest na nas.

według prawa niemieckiego, rodzinne Kindergeld będzie przysługiwało po rozwodzie ojcu w Polsce,ten temat był już kilkakrotnie przerabiany na forum

tu znalazłam coś takiego
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wiśniewie informuje, iż w przypadku, kiedy członek rodziny uprawniony do świadczeń rodzinnych na podstawie ustawodawstwa jednego z krajów Unii Europejskiej, Europejskiego Obszaru Gospodarczego (Norwegia, Islandia i Lichtenstein) oraz Szwajcarii, otrzymuje świadczenia rodzinne w tym kraju ale uchyla się od ponoszenia wydatków związanych z utrzymywaniem dzieci w Polsce, osoba sprawująca opiekę nad dziećmi w Polsce może zwrócić się do Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej w Warszawie ul. Nowogrodzka 62a,02-002 Warszawa – jako instytucji właściwej z pisemnym wnioskiem o uwolnienie świadczeń rodzinnych na dzieci tj. wypłacanie tych świadczeń opiekunowi dzieci w Polsce.
Wniosek ten powinien zawierać uzasadnienie prośby, poparte stosownymi zaświadczeniami np. wyrok rozwodowy, wyrok zasądzający alimenty, wyciąg bankowy, potwierdzający fakt niedotrzymywania alimentów itp. Następnie Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej w Warszawie przekazuje ten wniosek celem podjęcia decyzji do zagranicznej instytucji, organu właściwego danego kraju, który przyznał i wypłaca te świadczenia..
W przypadku uwolnienia świadczeń rodzinnych zagraniczna instytucja przekazuje płatności na rachunek bankowy za pośrednictwem organu właściwego do wypłaty świadczeń rodzinnych w Polsce na rachunek bankowy OPS.

zgłoście to do odpowiedniej Familienkasse , matce zostanie wstrzymany zasiłek

Ostatnia edycja:
Powrót