D
Dammiann
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Jestem ojcem 18 letniej corki,jej matka 16 lat temu pojechala do niemiec, nie zaplacila jeszcze ani grosza prawomocnie zasadzonych w polsce alimentow. Od 2015r famillienkasse w chemnitz robi problemy, wysyla dziwne pisma, decyzje np. 28 sierpnia wyslala decyzje o przelewie ktory do dzisiaj nie dotarl na konto. Z kindergeld potracila ,,dodatek z tytulu samotnego wychowywania" - 193zl (ktory mi sie przeciez nie nalezy). Albo np. jest w decyzji ze za październik dostane 117 euro a powinno byc 194 euro minus zasilek rodzinny w polsce, a na konto przyszlo 42 euro. Nie wiem co to wszystko znaczy. Bardzo prosze o pomoc w postaci informacji gdzie mozna napisac skarge, odwolanie, zazalenie. Jestem niepelnosprawny w st. znacznym na stale, calkowicie niezdolnym do pracy. Mam rente 1200zl a corka w tym roku zdaje mature z rozszerzeniem mat- fiz, a kindergeld bylby dla niej duzym wsparciem, prawnie jej sie nalezy. Wyslalem wszystkie dokumenty, ktore familienkasse zarzadala za potwierdzeniem odbioru. Z gory dzieki za wasze porady.