Kindergeld i 500+

• Autor wątku Autor wątku LILA LU
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dostałam dzisiaj decyzją o pomniejszonym kindergled o 500+ oraz o zwrocie różnicy za te 6 mc.

oo to mam nadzieje ze mi tez przyjdzie w końcu,a zwrot chcą z odsetkami?

Lila Lu a przysłali ci kwotę do zwrotu ja dostałam pismo ze od maja 2017 potracaja mi o te 500 ale nie ma słowa o zwrocie ...jedynie ankieta aktualizacja:confused:

Witam
Ja też mam problem, mianowicie mój mąż założył firmę w Niemczech w 2017 roku pobiera kindergel teraz gdy chciała zamknąć firmę okazało się że został wymeldowanie w czerwcu 2018roku i musi wszystko zwrócić od dnia wymeldowania czy ktoś coś wie na ten temat:(

Do Natfij1985:
Nie bardzo Ciebie rozumiem, mąż został wymeldowany w czerwcu 2018 roku i od tego czasu dalej poobierał Kindergeld tak? Gdzie pracował od czerwca 2018 w Polsce czy Niemczech ?

Mąz ma założoną firmę do obecnej chwili .teraz w styczniu chciał zamknąć działalność i okazało się że jest wymeldowany od czerwca a kindergeld dalej dostaje

Zjechał do Polski w lipcu ponieważ toczy się sprawa o niezapłacone faktury ale firmy nie zamkną. Teraz gdy chce zamknąć okazało się że od czerwca niema meldunku czy będzie musiał wszystko zwrócić

Pytanie czy w tym czasie były odprowadzane podatki? Kto męża wymeldował -on sam czy ktoś ?
Musicie mieć argumenty odwołując się.

Wymeldował męża jego kontrahent który zaległe im za faktury a podatki były cały czas odprowadzane

Jeżeli tak to nie będziecie musieli zwracać,Kindergeld wynika z ustawy o podatku dochodowym,jeśli takowe były odprowadzone to się należy. Musicie napisać odwołanie i na to macie podajze 2 tygodnie i wysłać potwierdzenia płatności podatku i tez napisać,ze mąż został wymeldowany bez jego wiedzy.

Ponadto można dodać ze macie bardzo ciężka sytuacje materialna itp. i zwrot tych pieniędzy negatywnie odbił by się ba utrzymaniu waszej rodziny,a co za tym idzie dzieci.
Bardzo ważne żeby dodać tzw.skruche

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hej.
A ja mam taki problem złożyłam wniosek o 500+ z zaznaczeniem że mąż pracuje w Niemczech a gdyż nie pracował tam jeszcze pół roku i tak nie miałam co startować o kindergeld. W Polsce posiadam zatrudnienie wiec należny mi się 500 na drugie dziecko(na pierwsze nie składałam) jednak Polska się uparła że wyślą moje dokumenty i tak do Niemczech żeby to oni się określili czy nie chcą mi płacić (tak stwierdziła mi Pani podczas składania wniosku). było to we wrześniu dość szybko dostałam pismo z urzędu wojewódzkiego że moje dokumenty zostały przekazane stronie Niemieckiej i niestety do dziś cisza. W związku z tym nie mam ani 500+ ani kindergeld. Macie jakiś pomysł jak ruszyć temat.
Z góry dzięki za pomoc

Musisz mieć świadomość , że za moment będziesz musiała oddać te pieniądze do Familiekasse. Nie ruszaj ich lepiej , i napisz pismo za potwierdzeniem , oczywiście w języku niemieckim

izunia17 napisał:
Hej.
A ja mam taki problem złożyłam wniosek o 500+ ...

Rozumiem, że dalej nie pobierasz Kindergeld ani nie chcesz pobierać tylko chcesz 500+?

Powrót