KINDERGELD kto ma zapłacić?

• Autor wątku Autor wątku luk076
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luk076

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie! Od dwoch lat pracuje na czas nieokreslony w niemczech gdzie jestem rowniez zameldowany.
W Polsce mieszka żona z trojka dzieci zarejstrowana jako bezrobotna w PUP.
Złożyłem wniosek o kindergeld, po niedlugim czasie dostałem pozytywna odpowiedz i wyrownanie za poprzednie miesiace w ktorych pracowalem.
Na pismie z Famillienkasse jest napisane ze niemcy dopłacaja do zasilku rodzinnego jednakze zasilek rodzinny ma wyplacac urzad w polsce.
Skladalem roznego typu zaswiadczenia, przetlumaczona umowe i inne dokumenty do ROPS w Polsce. Po jakims czasie dostałem odpowiedz z ROPS ze na podstawie przepisow wewnatrzunijnych krajem pierszenstwa do wypłaty wszystkich swiadczen sa niemcy i ze to samo pismo wysylaja do FK a bylo to ponad rok temu.
Moje pytanie brzmi czy w tym wypadku Niemcy sa zobowiazani do wyplaty wszystkich swiadczen czy tylko czesci? Gdzi szukac sprawiedliwości?
pozdrawiam!!

ROPS ma racje. FK mialoby racje, gdyby zona pracowala, a tak jedynym krajem do wypłacania swiadczen rodzinnych jest ten w którym się pracuje. Nalezy napisac do FK odwolanie, wyszukujac odpowiednie przepisy (pracownicy zajmujacy sie koordynacja swiadczen w Urzedzie Marszlkowskim beda wiedzieli na które sie powolac - sa to przepisy unijne). Jesli to nie pomoze i decyzja bedzie odmowna, nalezy wziasc adwokata. Sprawa w sadzie jest na 100% wygrana i za adwokata zaplaci strona przegrana.

Witam, wystarczy pójść do tłumacza przysięgłego i przetłumaczyć decyzję , którą otrzymali Państwo - odmowną . Wysłać do FK , dokładnie napisać numer KG i jak potraficie w skrócie opisać sytuację i po tym powinni nadpłacić pieniążki :) Ja mam tę samą sytuację i w decyzji z FK było napisane że mam uregulować sytuację w Polsce i jeśli dostanę decyzję w Polsce to zawiadomić jak najszybciej FK .... czekam właśnie na decyzję odmowną w Polsce :)
Pozdrawiam

Powrót