Kindergeld kto może pobierać

• Autor wątku Autor wątku Klaudiusia1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klaudiusia1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mój były partner pracuje w DE od 6 lat staraliśmy się o kindergelt gdy byliśmy razem został przyznany nam zasiłek . Teraz od 3 lat już nie jesteśmy razem on do tego czasu cały czas pobierał zasiłek na dziecko w DE z tego Syn kompletnie nic nie miał . Wiem ze od 2 miesięcy zmienił prace będąc dalej w DE w nowej firmie musi podać nowe papiery o Kindergelt. Los tak chciał ze papiery o familykase przyszły na mój adres zameldowania żeby dostac pienidze musi wysłać certyfikat zakończenia poprzedniej pracy jeśli nie zrobi tego do wyznaczonej daty pieniążki zostaną wstrzymane .Wiem tyle z żeby dostac pieniądze musi podać wspólne gospodarstwo ale my razem nie jesteśmy widocznie nie zgłosił faktu iż się rozstaliśmy i automatycznie nie mogę pobierać zasiłku 500+ syna w Polce skoro syn mieszka ze mną ... Moje pytanie brzmi czy były partner może prawnie otrzymywać Kindergeld nie będąc z matka dziecka ? Nie jesteśmy razem a ja przez to nie. Mogę otrzyc 500+ . Co mam zrobić aby zasiłek został przyznany mi w PL proszę o pomoc

Tzn ja powiem tak.
Przepisy sa dosc ostre jesli o to chodzi
Moze pani zglosic to owszem do urzedu, urzad wysle to do Niemiec, iz ojciec dostawal rodzinne, a dziecku nie dawal
Niestety, wiaze sie to z problemami dla ojca, jesli takowe chce pani mu robic.
Lacznie z przepisami karnymi.
100% bedzie musial zwrocic wszystkie pieniadze ktore wzial przez 3 lata, a ktore jak pani mowi dziecko nie mialo z tego nic czyli jakies 7000 euro, okolo 30 tys zl. Ale, zeby nie bylo za wesolo, to nie pani je zwroci, a bedzie musial to zwrocic do Familienkasse, a co juz Familienkasse z tym zrobi to ich sprawa.
Jesli oczywiscie pani chce robic takie problemy ojcu mozna zrobic, ale tak czy tak dlugo dlugo lub wcale moze pani tych pieniedzy nie zobaczyc.

Powrót