K
Klaudiusia1991
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam mój były partner pracuje w DE od 6 lat staraliśmy się o kindergelt gdy byliśmy razem został przyznany nam zasiłek . Teraz od 3 lat już nie jesteśmy razem on do tego czasu cały czas pobierał zasiłek na dziecko w DE z tego Syn kompletnie nic nie miał . Wiem ze od 2 miesięcy zmienił prace będąc dalej w DE w nowej firmie musi podać nowe papiery o Kindergelt. Los tak chciał ze papiery o familykase przyszły na mój adres zameldowania żeby dostac pienidze musi wysłać certyfikat zakończenia poprzedniej pracy jeśli nie zrobi tego do wyznaczonej daty pieniążki zostaną wstrzymane .Wiem tyle z żeby dostac pieniądze musi podać wspólne gospodarstwo ale my razem nie jesteśmy widocznie nie zgłosił faktu iż się rozstaliśmy i automatycznie nie mogę pobierać zasiłku 500+ syna w Polce skoro syn mieszka ze mną ... Moje pytanie brzmi czy były partner może prawnie otrzymywać Kindergeld nie będąc z matka dziecka ? Nie jesteśmy razem a ja przez to nie. Mogę otrzyc 500+ . Co mam zrobić aby zasiłek został przyznany mi w PL proszę o pomoc