KINDERGELD na dzieci z pierwszego małżeństwa żony????

• Autor wątku Autor wątku mama230780
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mama230780

mama230780

Stały bywalec
Odpowiedzi
491
w skrocie moja sprawa wyglada nastepujaco:

moj obecny mąż jest niemcem i w Niemczech pracuje na stale. mamy wspolnie corke oraz ja mam dwie corki z pierwszego malzenstwa. nie pobieram w polsce zasilku rodzinnego . Chcemy starac sie o kindergeld. moje pytanie dotyczy tego czy moj maz moze rowniez dostac ten zasilek na moje dwie starsze corki???? zaznaczam ze ojciec biologiczny ma pelne prawa do dzieci.

pytalam juz kilku madrych w tym temacie i nie uzyslakam jednoznacznej odpowiedzi , co wiecej odpowiedzi byly sprzeczne .jedna osoba poinformowala mne ze dostaniemy to swiadczenie na cala 3 inna ze tylko na nasze wspolne dziecko. wiec jak to wyglada naprawde??? moze ktos tutaj mial podobna sytuacje lub orientuje sie w tej kwesti.

pozdrawiam

jak tu wszyscy mieszkacie w Niemczech i dzieci ucza sie tu to dostaniecie na cala trojke...a jak mieszkasz w Polsce z dziecmi..no z jakiej racji mieli by Niemcy placic dzieci musialby byc adoptowane..jedynie na jego corke tylko....jestem pewna na 99 %....

taki samym prawem ( tak mi tlumaczono) jakim wszystkie jestesmy na meza niemieckim ubezpieczeniu zdrowotnym. mimo ze mieszkamy w polsce tzn. ja i corki a maz za granica bez problemu ubezpieczyli dzieci w krankkasse i po wypelnieniu kilku dokumentow w NFZ w polsce otrzymalam poswiadczenie ubezpieczenia i prawo do korzystania z pelnego zakresu uslug medycznych, ja i dziewczynki rowniez , wszystkie trzy. tam wlasnie urzednik mnie poinformowal ze powinnismy sie starac o kindergeld,tyle wiem ja w tej sprawie . Moze ktos jednak bedzie wiedzial cos na 100 %????

SozPol.com - kindergeld

dla wszystkich zainteresowanych podaje link do strony gdzie jasno i wyraznie i w jezyku polskim jest wszystko wytlumaczone. poszukalam i znalazlam . wiec beluniu bylas w bledzie. pozdrawiam.

wiem bo juz zaraz po moim poscie sprawdzilam w sozpolu.....ale znajac Familienkasse i problemy z kindergeld to zobaczymy jak sie sprawy potocza...

napisze napewno jaki final. mam tylko jeszcze jedno pytanie

: czy Familienkasse moze wyplacic nam tylko 50% swiadczenia??? z racji tego ze mieszkam z dziecm w Polsce???

tego to nie wiem ... duzo jest osob na innych forach ,ktorym placa tylko 50%...od czego to zalezy to nie wiem...ale zazwyczaj szukaja dobrego prawnika i wywalcza 100 %..tyle wiem z opowiadan na innych forach....wiem ,ze jezeli tu mieszkaja dzieci to nadplacaja od dnia zameldowania...lub zameldowania ojca pracujacego tu do 4 lat w stecz tylko...ja tez mialam nadplacone

hmm a ja sie tak czasem zastanawiam czy ludzie piszacy tutaj posty czytaja przyklejone tematy na forum.. czytaja podobne watki ? bo mam wrazenie ze nie
wystarczy przeczytac 2 tematy przyklejone, 2 watki po jakies 15 postow kazdy i wyciagnac wnioski a odpowiedz przyjdzie sama ... ehhh :rolleyes:

nurek68 napisał:
hmm a ja sie tak czasem zastanawiam czy ludzie piszacy tutaj posty czytaja przyklejone tematy na forum.. czytaja podobne watki ? bo mam wrazenie ze nie
wystarczy przeczytac 2 tematy przyklejone, 2 watki po jakies 15 postow kazdy i wyciagnac wnioski a odpowiedz przyjdzie sama ... ehhh :rolleyes:

szanowny nurku68 bardzo dokladnie przeczytalam wszystkie watki dotyczace kindergeldu lacznie z tymi przyklejonymi i tak sie sklada ze znalazlam tylko jeden post dotyczacy sytuacji podobnej do mojej , post bez odpowiedzi dlatego zalozylam ten watek...jesli jestem w bledzie i wedlug ciebie jest na tym forum odpowiedz na moje pytanie prosze o podanie linka, z pokora schyle wtedy czola ....pozdrawiam

droga mamo230780 prosze sobie odpowiedziec na pytania
- czy osoba ubiegajaca sie o k-g posiaga pozwolenie na pobyt na terenie Niemiec i moze udokumentowac zamieszkanie na terytorium Niemiec
- czy ta osoba ma zatrudnienie u niemieckiego pracodawcy lub jest uprawniona do otrzymywania ALG I/II ?
- czy ta osoba odprowadza podatki do niemieckiego urzedu skarbowego?
- czy ta osoba jest opiekunem prawnym lub rodzicem ?

jesli na ktorekolwiek pytanie odpowiedz brzmi nie to znaczy, ze tej osobie nie przysluguje prawo otrzymywania k-g

czy wytlumaczylem zbyt zawile? jesli tak to prosze pytac.. tylko prosze o pytania ktore jeszcze nie padly

maz nie jest ani rodzicem ani opiekunem prawnym moich starszych corek , mimo to powiedziano mi przy zalatwianiu ubezpieczenia zdrowotnego ze jako malzenstwo prowadzimy wspolne gospodarstwo domowe( corki mieszkaja ze mna) wiec sa czlonkami rodziny bedacej na utrzymaniu meza i wedlug prawa niemieckiego sa uznawane jako dzieci przysposobione( mimo ze tak nie jest) i naleza im sie tak samo jak wspolnej corce wszystkie swiadczenia.brzmialo to metnie jak na moj rozum ale zlozylam dokumenty i ku mojemu zaskoczeniu wszystkie cztery jestesmy na niemieckim ubezpieczeniu zdrowotnym meza. stad moje pytanie wczesniejsze. dokumenty zloze i poinformuje o finale sprawy, sadze ze zakonczy sie tak samo jak kwestia ubezpieczenia zdrowotnego.

otrzymanie w tym przypadku to bedzie duze szczescie, poniewaz jak sama pani stwierdzila, corki nie sa adoptowane ani przysposobione, jakis urzednik moze sie niezle na tym przejechac za nieznajomosc przepisow ;)
a jesli chodzi o sprawe ubezpieczenia zdrowotnego to jest to powszechna praktyka, ze malzonek i jego dzieci z poprzednich zwiazkow sa na wspolnym ubezpieczeniu (Familienversicherung), to w niemieckich k-k praktycznie standard

znam osobiscie osobe ,ktory pobiera kindergeld na nie swoje dziecko...dziecko zony z paierwszego malzenstwa(nie odoptowal go)....ale mieszkaja w Niemczech..takze to rozumie..ale zona w Polsce mieszkajaca...tez jestem ciekawa zakonczenia..

nurek68 napisał:
otrzymanie w tym przypadku to bedzie duze szczescie, poniewaz jak sama pani stwierdzila, corki nie sa adoptowane ani przysposobione,

wlsnie trzymam w rece decyzje , przyznano nam zasilek na cala trojke:) a jednaj nieomylni sie pomylili....

Powrót