Kindergeld na konto dziecka

• Autor wątku Autor wątku Nicolla18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nicolla18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam 19 lat. Mój ojciec prowadzi działalność gospodarczą w Niemczech. Ja mieszkam z mamą w Polsce. Rodzice nie są razem. Niestety mama jakiś czas temu straciła pracę i jest w trakcie szukania nowej, żyjemy z tego co dostanie z bezrobocia. Ojciec ma zasądzone alimenty w wysokości 800zl, których nie płaci. Pobiera również kindergeld w Niemczech na mnie, którego też nie przesyła tylko przepija (ma problem alkoholowy).
Czy jest jakaś możliwość, aby pieniądze z kindergeld, które on pobiera trafiały na moje konto lub konto mojej mamy, z którą mieszkam w pl? Czy jest jakakolwiek możliwość abym dostała te pieniądze?

Dlaczego ojciec pobiera pieniądze skoro Ty mieszkasz z matka??? To Twoja matka powinna złożyć wniosek o KG i podać swoje, ewentualnie Twoje konto do przelewu!!!
Dlaczego wcześniej FK nie poinformowałyscie o zaistniałej sytuacji?? Takie rzeczy trzeba zgłaszać niezwłocznie.

nika44 napisał:
Dlaczego ojciec pobiera pieniądze skoro Ty mieszkasz z matka??? To Twoja matka powinna złożyć wniosek o KG i podać swoje, ewentualnie Twoje konto do przelewu!!!
Dlaczego wcześniej FK nie poinformowałyscie o zaistniałej sytuacji?? Takie rzeczy trzeba zgłaszać niezwłocznie.

Ojciec od zawsze pobierał KG, ja nigdy w Niemczech nie mieszkałam, ani moja matka, żadna z nas nie zna niemieckiego, więc ojciec to wykorzystywał. Mama podpisała mu dokumenty które chciał i miał pieniądze przesyłać. No i przesłał może pierwsze 2 miesiące. Potem mówił że nie dostał, albo coś wymyślal. Wiem, że pieniądze dostaje i moje pytanie, co ja jako córka mogę zrobić, jeśli moja mama nie chce się w to mieszać? Mam się skontaktować jakoś z FK w jego mieście? Nie znam też swojego kindergeldnumer, więc chyba a niewiele da się zrobić.

Bez Kg- Nummer nic nie załatwisz. Spróbuj się z ojcem skontaktować, że potrzebujesz ten nummer dla Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, bo chcą sprawdzić gdzie Ci się swiadczenie nalezy.
Jak Ci się nie uda numeru uzyskac,to skontaktuj się z Fk w miescie, gdzie mieszka Twój ojciec, podaj wszystkie jego dane, jako że on wnioskował Kg i swoje dane imie, nazwisko data urodzenia. Opisz krótko sytuację, ze mieszkasz w pl i się uczysz,a ojciec nie przekazuje mamie pieniędzy dla Ciebie.
Nie wykluczone, ze pobierał je niesłusznie i będzie je musiał zwrócić.

Powrót