Kindergeld od kiedy, odmowna dezycja 500 plus

• Autor wątku Autor wątku anka697
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anka697

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień Dobry
Z ojcem dziecka po rozwodzie. Mimo ze przekracza mi dochod na 500 plus w pazdzierniku 2017 roku zlozylam dokumenty o świadczenia w Polsce, ojciec dziecka przebywa w De.
Urzad wojewodzki w marcu bierzacego roku wydal decyzje odmowna na zasilki w Polsce. Te dokumenty wyslal do Niemczech i instytucja Niemiecka przyslala wnioski do wypełnienia.

Moje pytanie jest takie: Za jaki okres Niemcy wyrownaja to swiadczenie za okres zlozony dokumentow w Polsce pazdziernik 2017, czy beda liczyc date marzec 2019(wypelnienie ich wnioskow) i pol roku wstecz wg obecnie obowiazujacych u nich przepisow?

W Urzedzie twierdza ze od chwili zlozenia wnioskow w Polsce ale nigdzie nie ma tego na papierze.
Co jesli nie wyplaca za te lata? To urzad tak dlugo rozpatrywal wnioski gdzie sie odwolac

belunia napisał:
Od złożenia w PL

Dziś otrzymałam decyzje i niestety nie jest ona od dnia złożenia wniosku w Polsce.
Co moge zrobić odowłać się? Poinformowac instytucje Polską że przez ich opieszałośc taka sytuacja zaistniała?
Choc widze pewna analogie w kwesti zatrudnienia byłego meża. Były maż w sierpniu 2018 roku zmienił prace, ja podałam gdzie pracował wczesniej adres, natomiast zaświadczenie z pracy było od obecnego pracodawcy.
I nie wiem czy to jest powodem czy cos innego.

Bardzo bede wdzieczna za pomoc.

Ponieważ moj byly maz zmienil prace i potrzebuje paski wynagrodzen z jego poprzedniej pracy aby uznali mi od dnia złożenia wniosku w Polsce. Tak to wyczytałam z decyzji.

Sam nie da istnieje jakis przymus adwokat sad by wydał mi te paski z poprzedniej pracy?

Powrót