Kindergeld - oferta pracy - mieszkam w polsce, pracuje w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku drulaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drulaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Dostałem ofertę pracy w niemczech, mieszkam tuż przy granicy, umowa o pracę jest z niemiecką firmą z czasem określonym do stycznia 2013 z mozliwością przedłużenia, w umowie jest zawarta stawka godzinowa 7,66 E (nie ma stałej pensji), średnio 1200-1400 E brutto. Do podpisania dostałem też umowę (?) z Niemieckim odpowiednikiem ZUS - AOK.
Nie mam zameldowania w Niemczech - do pracy mam dojeżdzać 8km, czy mogę otrzymać Kindergeld ? (obszar Maklenburgia - Vorpommern)

Jestem zameldowany w Polsce wraz z małżonką i dwójką dzieci (mieszkanie własnościowe). Żona jest zatrudniona w Polsce ale przebywa na urlopie wychowaczym - bezpłatnym, nie otrzymuje od 2 lat żadnych dochodów, dzieci są na nią ubezpieczone.

Ja mam własną jednoosobową działalność w Polsce, dochody niewielkie.
W Polsce nie staraliśmy się i nigdy nie pobieraliśmy żadnego zasiłku rodzinnego.

Bardzo proszę o odpowiedź lub jakieś dodatkowe info.
Praca jest od zaraz ale waham się zanim nie rozpatrze wszystkich za i przeciw. W tym samym hotelu pracuje kilku innych Polaków ale słyszę od nich jedynie sprzecze informację. Ktoś z nich ma niby pobierać Kindergeld ale musi zmienić grupę podatkową ? Ktoś inny mówi że nie dostanę bo nie mam meldunku w niemczech.

Jak to jest ?

ps
czytałem forum, ale nie ma jednoznaczej odpowiedzi

Ostatnia edycja:
czy mogę otrzymać Kindergeld ?

tu przerabialiśmy ten temat
wpis 07-06-2012, 20:29 i na drugiej stronie
http://forumprawne.org/niemcy/32676...einigung-fa-r-den-lohnsteuerabzug-2012-a.html

Zasiłek rodzinny przysługuje w kraju zatrudnienia a w drugiej kolejności w kraju zamieszkania,czasami bywa tak ze zostaje on pomniejszony o kwotę polskiego zasiłku rodzinnego a Niemcy wypłacą ( dodatek dyferencyjny), Unijne przepisy przewidują, że zasiłek przysługuje w możliwie najwyższej wysokości. W takiej sytuacji Niemcy wypłacą tzw. dodatek dyferencyjny, czyli różnicę w wysokości między polskim a niemieckim zasiłkiem
http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpie...abycie_prawa_do_swiadczen_rodzinnych.html,2,1

Ostatnia edycja:
Powrót