Kindergeld po powrocie do polski- na jakich zasadach????

• Autor wątku Autor wątku dziubkuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziubkuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
wraz z mezem i synkiem mieszkam w Niemczech od ponad pół roku.
rodziałam w Niemczech i obecnie jestesmy na socjalu.
maz uczeszcza do szkoły.
chcielibysmy wrocic do Polski.
moje pytanie brzmi czy po powrocie do polski mozemy starac sie dla synka o Kindergeld?
bo słyszałam ze mogłabym je otrzymywac ale tylko wtedy gdyby maz został w Niemczech badz w Niemczech by pracował.
synek ma obywatelstwo nie ieckie ale polskie tez chcemy by miał.
z gory dziekuje za odpowiedz

Bzdura...Ja wróciłam do polski po czterech latach pobytu w niemczech moje dziecko ma obywatelstwo niemieckie i otrzymuje to tak samo jak w niemczech kindergeld jest to mozliwe odkad Polska jest w Unii

ojciec dziecka zostal w niemczech ?

Tak ojciec dziecka został w niemczech jesteśmy po rozwodzie,ale to nie ma większego znaczenia jeśli dziecko ma obywatelstwo można się starać o to aby kindergeld był wypłacany w polsce wystarczy zgłosić to w Familienkasse...oczywiście nie można jednocześnie pobierać żadnych świadczeń na dziecko w naszym kraju chodzi mi np. o opieke społeczną itp.

ale przynajmniej jeden z rodzicow musi mieszkac (pracowac)w Niemczech
to ze na dzieci mieszkajace w Polsce mozna dostac kindergeld,to nie zadna nowosc jezeli jeden z rodzicow przebywa w Niemczech

obywatelstwo niemieckie nie ma z tym nic wspolnego

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Najlepiej dowiedzieć się bezpośrednio w Familienkasse i po bólu.Każdy pisze inaczej i każdy ma swoją rację :)

wszystko pisze na ich stronach FK

Właśnie dzisiaj dowiadywałam się i jeśli dziecko urodziło się w Niemczech i automatycznie ma obywatelstwo należy mu się Kindergeld obojętne w jakim kraju unii obecnie przybywa (mieszka).Mam znajomych którzy mieszkali w Niemczech a teraz mieszkają w Hiszpanii oboje z dzieckiem i normalnie otrzymują Kindergeld...To ze rodzice przeprowadzą się do innego kraju nie pozbawia dziecka pieniędzy które mu się prawnie należą...

Devlin napisał:
Właśnie dzisiaj dowiadywałam się i jeśli dziecko urodziło się w Niemczech i automatycznie ma obywatelstwo należy mu się Kindergeld obojętne w jakim kraju unii obecnie przybywa (mieszka).Mam znajomych którzy mieszkali w Niemczech a teraz mieszkają w Hiszpanii oboje z dzieckiem i normalnie otrzymują Kindergeld...To ze rodzice przeprowadzą się do innego kraju nie pozbawia dziecka pieniędzy które mu się prawnie należą...

Jesteś bardzo pewny/a tego, co piszesz, ale mnie się również zdaje, że to nieprawda. Kindergeld należy się osobom przebywajacym w Niemczech, również Polakom (np. ze Szczecina mieszkającym w Pasewalk).

to ja chyba wyjade do Polski :)
skoro na dzieci mozna pobierac bedac w Polsce Kindergeld

moze podasz info jakies gdzie o tym prawie pisze?

belunia napisał:
to ja chyba wyjade do Polski :)
skoro na dzieci mozna pobierac bedac w Polsce Kindergeld

moze podasz info jakies gdzie o tym prawie pisze?

Proszę bardzo jeśli masz podwójne obywatelstwo,co innego jeśli tylko tam pracujesz...

Devlin napisał:
Proszę bardzo jeśli masz podwójne obywatelstwo,co innego jeśli tylko tam pracujesz...

Aber wenn du hier dein Kind bekommst, dann hat das Kind Anspruch auf Kindergeld, solange es auf jedenfall in Deutschland wohnt.

Inne źródło:

Kindergeld nach Umzug [do Hiszpanii] nur in Ausnahmefällen.

Devlin napisał:

Nawet mając podwójne obywatelstwo!!
żeby otrzymywać , musisz pracować/mieszkać w Niemczech !!!!
innej opcji nie ma !

Dobra w sumie w nosie mam czy ktoś go dostanie czy nie....Ważne że ja go mam i mieszkam w Polsce

tak masz , ale fakt jest jeden że nie wiesz jak długo, skoro jak piszesz jesteś po rozwodzie

Dopuki mój syn nie skończy się uczyć czyli jeszcze jakieś hmm 12 lat :) a rozwód nie ma nic do rzeczy mój ex mieszka i pracuje w Niemczech i nie zanosi żeby stamtąd wyjechał

w takim razie życzę ci by były mąż nie zmienił numeru konta na swoje,
wtedy już nic nie zrobisz.

majac podwojne obywatelstwo nie trzeba pracowac ,zeby dostac kindergeld (zapewniam)
wystarczy mieszkac na terenie Niemiec

Anspruch auf Kindergeld haben:

* Der Wohnsitz der Eltern befindet sich in Deutschland, oder die Eltern sind einkommensteuerpflichtig in Deutschland trotz Wohnsitz im Ausland

Powrót