Kindergeld po powrocie do polski- na jakich zasadach????

• Autor wątku Autor wątku dziubkuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie moze zmienic nr konta na swoje skoro dziecko jest ze mna ludzie co Wy w ogole wypisujecie szkoda gadac

belunia napisał:
majac podwojne obywatelstwo nie trzeba pracowac ,zeby dostac kindergeld (zapewniam)
wystarczy mieszkac na terenie Niemiec

Mieszkalismy razem rok w Niemczech potem rok bylismy w separacji w tym czasie zglosilam do Famielienkasy zeby kindergeld przychodzil na moje konto nie na mojego meza skror dziecko jest pod moja opieka a nie mojego ex...Od trzech lat jestem spowrotem w polsce i mam normalnie wyplacany kindergeld...i dobrze wiem ze kindergeld jest wyplacany rowniez na zasilku mieszkalam tam kikla ladnych lat wiec nie jest laikiem ktory mieszka w polsce i sie nie zna na niemieckim prawie...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a czy zrozumiesz w koncu, ze dostajesz pieniadze tylko dlatego ze ex jest dalej w niemczech ?
a jesli myslisz inaczej to napisz mi na jakiej podstawie polka mieszkajaca w polsce ma otrzymywac niemieckie swiadczenie socjalne na dziecko.

to przeczytaj sobie co jest podstawa przyznania Kindergeld. jak dla mnie eot

belunia napisał:
szkoda sie denerwowac

jak juz wyzej wspomnialam mozesz mieszkac sobie w Polsce ,ale jeden z rodzicow musi placic podatki w Niemczech zeby dostac takowe swiadczenia
wiec prosze zapoznac sie z paragrafami

a i jeszcze jedno..
wlasnie wczoraj sie doczytalam ,jezeli jeden z rodzicow mieszka w DE drugi (zagraniaca)nalezy sie polowa kindergeld
i tak wlasnie ostatnio polakom zabieraja i wyplacaja polowe(slychac o tym wszedzie)w sieci[/QUO]
Nie zabieraja tylko przyznaja polowe tym ktorzy dopiero co zlozyli wniosek o przyznankie kindergeld wiec czytaj ze zrozumieniem

a wlasnie zabieraja niektorym choc wczesniej pobierali w calosci KG

Witam ja rowniez sie nad tym zastanawiam, jestem samotna matka z obywatelstwem niemieckim i polskim, corke urodzilam w niemczech, obecnie przebywam w Polsce, ojciec nie ma zadnych praw do dziecka,gdyz nie podalam go w akcie narodzin dziecka. Chcialabym tu ulozyc sobie zycie, ale nie chcialabym rowniez stracic pieniedzy tzn kindergeld, tutaj w polsce swiadczenia sa za male na dziecko, dlatego rowniez nie hce stad nic otrzymywac ale chcialabym pojsc do pracy itp, dziecko nie ma jeszcze obywatelstwa polskiego, ale chcialabym je zalatwic nie traciwszy rowniez niemieckiego, prosze o pomoc

czytac.. czytac.. czytac.. temat walkowany do znudzenia.. przycisk "SZUKAJ" i godzina przegladania forum . powodzenia

co znaczy nie ma polskiego obywatelstwa jeszcze?
przeciez dziecko ma automatycznie polskie po rodzicu

Witam wszystkich bardzo serdecznie.Ja również mam pytanie dotyczące kindergeldu.Czy istnieje możliwośc aby sądownie zobowiązać ojca do zwrotu zasiłku rodzinnego który to pobierał na dziecko ale nie przekazał na dziecko.Przywłaszczył sobie te pieniądze,nie płacąc nawet alimentów.Przepraszam jeśli żle sformułowałam pytanie,ale będe wdzięczna za odpowiedż.

tak, mozna, zaklada sie sprawe z powodztwa cywilnego o zwrot naleznych pieniedzy przyslugujacych opiekunowi dziecka

Powrót